Festivalul Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie, „Toamnă la Voroneţ”

Când toamna își intră pe deplin în drepturi, în perioada 2-4 octombrie, la Casa de Cultură din Gura Humorului, are loc ediția a XXXV-a a Festivalului Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie, „TOAMNĂ LA VORONEȚ, festival intrat în tradiția culturală a Bucovinei, de altfel cel mai longeviv din întreaga țară.

banner-fata

Ca și în anii trecuți, competiția se desfășoară pe trei secțiuni: film documentar, scurt metraj studențesc și film turistic; anul acesta s-au înscris 62 de filme din numeroase țări, nu numai din Europa, ci și de pe alte continente – China, Columbia, Argentina, Republica Moldova, Spania, Belgia, Polonia, Suedia, Danemarca, Turcia și, bineînțeles, România.

banner-verso

Preselecția filmelor care vor intra în festival intră în atribuțiile regizoarei Ana Vlad și ale criticului de film Lucian Maier, iar jurizarea competentă și riguroasă a celor mai valoroase dintre acestea este realizată de către cunoscutul regizor Stere Gulea – Președinte, actrița Ioana Flora – Membru, scriitorul și scenaristul Lucian Dan Teodorovici – Membru, conf. univ. dr., secretar general al Uniunii Creatorilor de Imagine din cadrul Uniunii Cineaștilor, Mircea Bunescu – Membru , și jurnalist senior la TVR Iași, Liviu Tudorache – Membru, urmând a se acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune.

Pe lângă competiția propriu-zisă, care începe o dată cu deschiderea oficială de vineri, 2 octombrie, orele 11:00-12:00 și se încheie cu festivitatea de premiere, orele 11:00-12:30 și cu gala filmelor premiate, orele 13:00-15:00, de duminică, 4 octombrie, Festivalul va atrage publicul, atât cel de specialitate, cât și pe cel larg, prin activități conexe, diverse și atractive: expoziții de fotografie, lansări de carte, proiecții de digiporamă, spectacole – concert și un portret de regizor – celebrarea carierei renumitului regizor român, laureat a nenumărate premii naționale și internaționale, Dan Pița.

pliant-program-exterior

Precedând deschiderea oficială a festivalului, vineri, 2 octombrie, ora 10:00, în sala „George Gavrilean” a Casei de Cultură, va avea loc vernisajul expoziției internaționale de fotografie, Expo Foto Art „Dialog”. Sâmbătă, 3 octombrie, ora 11:00, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, se va desfășura expoziția artiștilor fotografi din China și România, „Terra Color”, dedicată Zilei Naționale a Chinei și, în aceeași zi, la ora 15:00, în sala „Radu Bercea” va putea fi vizitată expoziția personală a artistului fotograf Cornel Gingărașu. Duminică, 4 octombrie, Muzeul găzduiește la ora 10:00, în galeria „George Cotos”, vernisajul expoziției „Bucovina – tărâm de poveste”, semnată de artiștii Sorin Onișor și Dorin Sveduneac.

Cărțile care urmează a fi lansate, vineri, 2 octombrie, ora 18:00, la Casa de Cultură, sunt: „Dan Pița – Arta privirii” și „Cinema, Cinema, Cinema – dialoguri cu Dan Pița”, ambele semnate de Titus Vîjeu și „Andrei Blaier – Arta de a trăi și iubi filmul”, autor Mircea Bunescu. La acest eveniment participă: regizorul Dan Pița, prof. univ. dr., președintele Uniunii Cineaștilor din România, Laurențiu Damian, autorul Mircea Bunescu, criticul de teatru și film, Ștefan Oprea și scriitorul Marian Rădulescu.

Iubitorii de muzică sunt invitați la două spectacole – concert: sâmbătă, 3 octombrie, orele 19:00-22:00, un spectacol folk susținut de Vasile Mardare și invitații săi, iar duminică, 4 octombrie, orele 18:00-19:30, concertul extraordinar al trupei „Trei parale”, care se regăsește în coloana sonoră a celui mai recent film al regizorului Dan Pița, „Kyra Kyralina”.

În cadrul Portretului de regizor dedicat cineastului Dan Pița, vor fi proiectate din filmografia acestuia, în fiecare seară a festivalului, filmele „Faleze de nisip” (1983), „Pas în doi” (1985) și „Kyra Kyralina” (2014), în prezența regizorului, a producătorului Vlad Păunescu și a altor invitați.

pliant-program-interior (1) 
Evenimentul este susținut de Uniunea Cineaștilor din România.

Organizatorii sunt, ca de fiecare dată, Primăria Orașului Gura Humorului, Centrul Cultural Gura Humorului, Consiliul Județean Suceava și Centrul Cultural Bucovina.

Parteneri: Asociația Euro Foto Art, Iulius Mall Suceava

Parteneri media: TVR Iași, Radio România Iași, Radio România Cultural, Radio Impact FM Gura Humorului, Monitorul de Suceava, Crai Nou, Intermedia, Suplimentul de cultură, Filmreporter.ro
Mai nouă Mai veche