La Noaptea Cercetătorilor ştiinţa a ieşit în stradă

Noaptea Cercetătorilor este un proiect iniţiat de Uniunea Europeană, care se desfaşoară simultan în peste 300 de orașe europene, cu scopul de a promova ştiinţa şi cercetătorii în rândurile publicului larg. Obiectivul pe termen lung este de a atrage noua generaţie către activitatea de cercetare, de a încuraja o carieră în acest domeniu şi de a creşte recunoaşterea publicului larg faţă de munca nevăzută a cercetătorilor. Aflat la a X-a ediție, evenimentul se încadrează în seria acţiunilor Marie Curie şi se desfășoară, de regulă, în ultima zi de vineri a lunii Septembrie.

La Suceava, Noaptea Cercetătorilor a fost organizată de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Societatea Științifică CYGNUS – Centru UNESCO si Primăria Municipiului Suceava fiind sprijiniți la nivel național de către echipa Researchers4Humanity. Mai mult de 100 de pasionați de știință au fost implicați în efectuarea de experimente și coordonarea grupurilor de vizitatori atingându-se un număr record de peste 2200 de participanți, în ciuda condițiilor meteo nefavorabile. Merită remarcată diversitatea vizitatorilor atât pe grupe de vărstă, cel mai tânăr având vârsta de 1 an iar cel mai ȋn vârstă avâmd 80 de ani, cât și pe zone de proviență, participanților din municipiul Suceava și din localitățile limitrofe alăturându-li-se sute de participanți din multe alte localități suceveni precum Rădăuți, Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Dumbrăveni.

În cele patru secțiuni principale: Knowledge, HandsOn, Agora și Fun, participanții au participat la derularea unor experimente științifice sub coordonarea unor grupuri de cercetători şi pasionați de știință, au vizitat expoziţia de Inventică a Universității din Suceava, au analizat proiectele de cercetare realizate de elevi și studenți suceveni, au vizionat documentare științifice în format 3D și 2D, au dezbătut probleme de mare noutate ȋn domeniul tehnologic și, nu în ultimul rând, au explorat cerul și spațiul cosmic prin activitățile organizate în cadrul Planetariului și Observatorului Astronomic Suceava.

Atelierele care au înregistrat cel mai mare succes au fost: „Astronomie, radioastronomie şi astrofizică”, „Nanotehnologii şi fizica materialelor supraconductoare”, „Inventică și Inovare”, „Calcul de înaltă performanţă”, „Realitatea augmentată cu aplicaţii în Facebook şi LeapMotion”, „Robotică şi energii alternative”, „Fizica şi chimia distractivă”, „Performanţă umană”, „Bio-ecologie”, „Radioclub”, „Siguranța cetățeanului”, „Informare europeană” – organizate de colective ale Universităţii „Ștefan cel Mare” din Suceava, Societăţii Ştiinţifice Cygnus, Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Suceava, Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, Colegiul „Mihai Băcescu” din Fălticeni şi Grupul Școlar „Tomșa Vodă”, Inspectoratul Județean de Poliție și Centrul de Informare Europa Direct - Bucovina. În total, au fost organizate 25 de ateliere independente susţinute de 15 profesori şi cercetători ai Universităţii Suceava, 20 cadre didactice din ȋnvăţământul preuniversitar sucevean, alte 15 cadre profesionale din alte instituţii şi organizaţii sucevene, 70 de studenţi şi elevi voluntari.

În zona Fun, vizitatorii au putut să ia contact cu ştiinţa ȋntr-un mod distractiv printr-o serie de concursuri de şah şi scrable, au putut viziona programe de planetariu şi filme ştiinţifice 3D în cadrul Observatorului Astronomic al Universităţii, au putut participa la un atelier de reciclare creativă organizat de Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Activităţile din această zonă au fost susţinute şi de un program artistic ȋn aer liber organizat de Casa de Cultură a Studenţilor din Suceava şi Coleagiul de Artă coordonat de prof. Ianoş Valentin.

Discuțiile libere cu cercetătorii din diverse laboratoare de cercetare au ajutat participanții să afle mai multe despre ei, atât ca oameni cât și ca inovatori. Chiar dacă pentru mulți participanți cercetarea pare o profesie neobișnuită, cercetătorii sunt, până la urmă, oameni ca toți ceilalți, ce contribuie în mod inovativ la dezvoltarea comunității în care trăiesc. Tinerii pasionați de știință au putut vedea cercetarea ca fiind un domeniu accesibil, în care își pot aduce contribuția personală prin noi descoperiri în domeniile care îi pasionează.

Noaptea Cercetătorilor 2015 a creat și anul acesta cadrul în care, printre reprize de ploaie, pentru o noapte, oricine poate fi om de ştiinţă.  Atelierele interactive au atras oameni de toate vârstele, facilitând interacţiunea dintre cercetători şi public, încurajând, în acelaşi timp, tinerii în alegerea unei cariere în cercetare. Participanţii au avut ocazia să descopere atât părţile practice ale cercetării indiferent de domeniul ştiinţific, cât şi aspectele inedite ce dau aura de mister şi extraordinar.

Organizatorii evenimentului, coordonați pe plan local de Conf.univ.dr. Dan Milici, Prof. Vicor Șutac, Lector univ. dr. Cristian Pîrghie și Prof univ. dr. Mihai Dimian, multumesc tuturor celor ce s-au implicat în diverse etape ale organizării acestei manifestări, profesorilor din mediul universitar și preuniversitar care au promovat evenimentul și, în special, celor 120 de voluntari de toate vârstele implicați în organizarea atelierelor, a spaţiilor expoziţionale şi a îndrumării vizitatorilor.
Mai nouă Mai veche