Bernaschi Ioan Sebastian - contrabandă

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a numitului BERNASCHI IOAN-SEBASTIAN pentru săvârşirea infracţiunii de „contrabandă” – art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006, modificată prin O.U.G. nr. 54/2010.

În fapt, la data de 21.02.2014, orele 10.30, lucrătorii Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Gălăneşti, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza localităţii Gălăneşti, pe DN 2 H, au oprit, în trafic, autoturismul marca Audi Q7 condus de numitul Bernaschi Ioan Sebastian, întrucât existau suspiciuni cu privire la faptul că acesta ar fi folosit pentru transportarea ţigărilor de contrabandă.

I s-a solicitat conducătorului auto să deschidă portbagajul, în vederea efectuării unui control, acesta susţinând că sistemul de închidere a capacului roţii de rezervă este defect. Lucrătorii de poliţie au verificat acest aspect şi, în urma deschiderii acelui capac, au fost identificate mai multe pachete cu ţigarete, de provenienţă extracomunitară.

În aceste condiţii s-a procedat la o verificare mai amănunţită a autoturismului, constatându-se că numitul Bernaschi Ioan Sebastian deţinea şi transporta, în compartimentul roţii de rezervă, cantitatea de 1269 pachete ţigarete marca „Jin Ling”, cu inscripţia „FOR DUTY FREE ONLY”, în spatele banchetei, cantitatea de 220 pachete ţigarete cu aceleaşi caracteristici, iar în portiera stânga faţă un pachet de ţigări marca „NZ”, de provenienţă extracomunitară.

Prejudiciul produs prin neachitarea valorii în vamă, a taxelor, accizelor şi TVA se ridică la suma de 15.880lei.
Fapta comisă de inculpatul Bernaschi Ioan Sebastian, de a prelua, deţine şi transporta cantitatea de 1490 pachete ţigarete, din care 1489 pachete ţigaret marca „Jin Ling”, provenienţă „Duty free” şi 1 pachet marca „NZ Black”, cunoscând că provine din contrabandă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de „contrabandă”, prevăzută şi pedepsită de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006, modificată prin O.U.G. nr. 54/2010, forma de vinovăţie fiind intenţia.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Rădăuţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


PURTĂTOR DE CUVÂNT,
PROCUROR,
Maria Cristina Ciornei

PRIM PROCUROR,
Lucian Stănescu

Mai nouă Mai veche