Proces verbal, şedinţa Consiliului Judeţean Suceava din 30 octombrie 2015

Şedinţa a fost convocată de către domnul Cătălin-Ioan Nechifor, Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, prin Dispoziţia nr.710 din 23 octombrie 2015, în conformitate cu prevederile art. 94 alin (1) şi (3) şi ale art. 106 alin. (1) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare precum şi ale art 47 alin (1) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Judeţean Suceava.
La şedinţă sunt prezenţi un număr de 33 consilieri judeţeni şi preşedintele consiliului judeţean, absentând domnii consilieri judeţeni Fodor Dinu Dan, Pentiuc Radu Dumitru şi Titianu Tudorel Constantin.

Şedinţa este publică.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor salută prezenţa presei.

La şedinţă participă: Petru Tanasă – secretarul judeţului; Dan Ionuţ Adomniţei – administrator public; Doina Cristina Cojocaru - director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a Judeţului Suceava; Tiberiu Brădăţan - director medical al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava; Ioan Măriuța - director general al „Aeroportului Ștefan cel Mare – Suceava; Viorel Varvaroi – manager al Centrului Cultural Bucovina, Radu Avădănei - director general al Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Suceava, precum şi directorii din cadrul aparatului de specialitate al consiliului judeţean şi consilierii preşedintelui.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor prezintă proiectul ordinii de zi al şedinţei:

1.Prezentarea spre aprobare a Proceselor - verbale ale şedinţelor Consiliului Judeţean Suceava din data de 23 septembrie 2015, din data de 24 septembrie 2015, din data de 29 septembrie 2015 si din data de 09 octombrie 2015.

2.Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetelor judeţului Suceava, la data de 30 septembrie 2015.

3.Proiect de hotărâre privind conferirea titlului de „CETĂŢEAN DE ONOARE” al Judeţului Suceava Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul

Bisericii Ortodoxe Române.

4.Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare si funcţionare a Consiliului Judeţean Suceava.



5.Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Suceava.

6.Proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcţii al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

7.Proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcţii al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a Judeţului Suceava.

8.Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de ocupare a funcţiilor publice din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Suceava, pentru anul 2016.

9.Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de ocupare a funcţiilor publice din cadrul Direcţiei Generale de Asistentă Socială si Protecţia Copilului a Judeţului Suceava pentru anul 2016.

10.Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de ocupare a funcţiilor publice din cadrul Camerei Agricole Judeţene Suceava pentru anul 2016.

11.Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de ocupare a funcţiilor publice din cadrul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Suceava pentru anul 2016.

12.Proiect de hotărâre privind modificarea Pianului de ocupare a funcţiilor publice din cadrul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Suceava pentru anul 2015, aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Suceava nr. 175/2014.

13.Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de ocupare a funcţiilor publice din cadrul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Suceava pentru anul 2016.

14.Proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcţii al Centrului Cultural „Bucovina”.

15.Proiect de hotărâre privind închiderea Casei de tip familial „Nada florilor” Fălticeni, închiderea Casei de tip familial „Cireşarii” Ostra şi schimbarea destinaţiei şi denumirii Apartamentului social nr.5 Gura Humorului - tânăr cu dizabilităţi, în Apartamentul social nr. 5 Gura Humorului din structura Direcţiei Generale de Asistentă Socială si Protecţia Copilului a Judeţului Suceava.

16.Proiect de hotărâre privind înfiinţarea Compartimentului pavilionar de recuperare şi reabilitare pentru persoane cu handicap Fălticeni în cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoanele cu Handicap Pojorâta şi mărirea capacităţii centrului aflat în structura Direcţiei Generale de Asistentă Socială si Protecţia Copilului a Judeţului Suceava.

17.Proiect de hotărâre privind încadrarea drumurilor judeţene pe niveluri de viabilitate pe perioada iernii 2015-2016, conform reglementării tehnice „Normativ privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice”, indicativ AND nr. 525-2013, elaborată de Compania Naţională de Autostrăzi si Drumuri Naţionale din România - S.A.

18.Proiect de hotărâre privind închirierea prin licitaţie publică a unui imobil situat în municipiul Suceava, strada Mihai Eminescu nr. 8, judeţul Suceava, proprietate publică a Judeţului Suceava, aflat în administrarea Direcţiei de Administrare a Domeniului Public si Privat al Judeţului Suceava.

19.Proiect de hotărâre privind delegarea atribuţiilor corespunzătoare funcţiei publice de conducere de director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a Judeţului Suceava, până la ocuparea postului prin concurs.

20.Proiect de hotărâre privind numirea reprezentantului titular şi al reprezentantului supleant din partea Consiliului Judeţean Suceava în cadrul Consorţiului Regional Nord - Est, structură partenerială consultativă, fără personalitate juridică, constituită în sprijinul Centrului Naţional de Dezvoltare a învăţământului Profesional şi Tehnic şi a Inspectoratelor Şcolare Judeţene.

21.Diverse.



Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor informează că după semnarea dispoziţiei de convocare au apărut unele probleme urgente ce au determinat iniţierea a trei proiecte de hotărâri:

-Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al Consiliului Judeţean Suceava şi a bugetelor unor unităţi subordonate Consiliului Judeţean Suceava pentru anul 2015.



Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor precizează că a fost propus spre analiză şi dezbatere datorită faptului că abia aseară Monitorul Oficial a publicat Hotărârea de Guvern cu privire la bugetul de stat, la rectificarea din această toamnă. Iniţial a existat informarea că se va publica cu o zi înainte şi de aceea a fost modificată data şedinţei şi anume pentru ziua de joi. Arată că, este foarte important să se includă acest proiect pentru că, altfel, va trebui convocată o şedinţă extraordinară săptămâna viitoare.



-Proiect de hotărâre privind aprobarea realizării proiectului ”Regiunea Nord Est – Axa rutieră strategică 1: Iași-Suceava”, în parteneriat, între Județul Suceava – Consiliul Județean Suceava și Județul Iași – Consiliul Județean Iași.


-Proiect de hotărâre privind modificarea art.4 din Hotărârea Consiliului Judeţean Suceava nr.162 din 29 septembrie 2015.



Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor consultă consilierii judeţeni dacă mai sunt şi alte propuneri pentru ordinea de zi.

Nefiind alte propuneri, domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot completarea ordinii de zi.

Cu unanimitate de voturi (34), ordinea de zi a fost completată.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot ordinea de zi.

Cu unanimitate de voturi (34), ordinea de zi a fost aprobată.



Se trece la primul punct al ordinii de zi: Prezentarea spre aprobare a Proceselor – verbale ale ședințelor Consiliului Judeţean Suceava din data de 23 septembrie 2015, din data de 24 septembrie 2015, din data de 29 septembrie 2015 şi din data de 30 octombrie 2015.

Nu sunt observaţii.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot aprobarea Proceselor – verbale ale ședințelor Consiliului Judeţean Suceava din data de 23 septembrie 2015, din data de 24 septembrie 2015, din data de 29 septembrie 2015 şi din data de 30 octombrie 2015, care au fost aprobate cu unanimitate (34) de voturi.

Se trece la punctul 2 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea execuției bugetelor județului Suceava, la data de 30 septembrie 2015.

Domnul consilier Nistor Tatar, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuţii.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea execuției bugetelor județului Suceava, la data de 30 septembrie 2015.

Cu unanimitate (34) de voturi, consilierii judeţeni au aprobat această hotărâre.

Se trece la punctul 3 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind conferirea titlului de „CETĂȚEAN DE ONOARE” al Județului Suceava Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Domnul consilier Tudor Plăcintă, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică locală, juridică, de disciplină, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţii cetăţenilor, prezintă raportul de avizare.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor arată că, având în vedere că în activitatea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a existat o perioadă importantă în care a fost păstorul bisericii din zona Moldovei din Nord Estul României, consideră că sunt toate elementele justificative aşa încât astăzi să fie adoptat în unanimitate acest proiect de hotărâre. Este de părere că este un lucru foarte bun pentru Suceava să aibă o astfel de persobnalitate ca şi cetăţean de onoare.

Domnul consilier Mihai Grozavu – „Eu sunt de acord şi am să votez această hotărâre, dar vreau să ridic aici pentru că dezbatem un punct foarte important pentru biserica ordotoxă, pentru că alături de Preafericitu, trebuie să spunem că un efort extraordinar l-au depus şi stătătorii bisericii de la noi din judeţ, respectiv Înalt Prea Sfinţitul Pimen, stareţii şi stareţele de la mănăstirile care au accesat fonduri europene şi arată aceste bijuterii extraordinar şi nu în ultimul rând preoţii Argatu de la Catedrală care au făcut eforturi extraordinare. Noi trebuie să luăm acest titlu ca o răsplată pentru toţi clericii care au făcut şi fac în continuare pentru că este judeţul cu cel mai mare număr de biserici, mănăstiri, schituri din întreaga ţară.”

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor precizează că, potrivit art.45 alin.(5) din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, hotărârile cu caracter individual cu privire la persoane se iau întotdeauna prin vot secret.

Domnul consilier Ioan Dan Dascălu propune vot deschis.

În unanimitate, consilierii judeţeni au fost de acord cu această propunere.

Nu sunt discuţii.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot Proiectul de hotărâre privind conferirea titlului de „CETĂȚEAN DE ONOARE” al Județului Suceava Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Cu unanimitate (34) de voturi, consilierii judeţeni au aprobat această hotărâre.

Se trece la punctul 4 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Județean Suceava.

Domnul consilier Tudor Plăcintă, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică locală, juridică, de disciplină, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţii cetăţenilor, prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuţii.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Județean Suceava.

Cu unanimitate de voturi (34), consilierii judeţeni au aprobat această hotărâre.

Se trece la punctul 5 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al aparatului de specialitate al Consiliului Județean Suceava.

Domnul consilier Tudor Plăcintă, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică locală, juridică, de disciplină, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţii cetăţenilor, prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Mihai Grozavu – „Aş face câteva recomandări pentru regulamentul care va funcţiona de anul viitor, după ce se aprobă organigrama Consiliului Judeţean Suceava:

1. Consider că este nevoie să introducem, din nou, în organigrama consiliului judeţean un compartiment de mediu, avem cele două gropi, avem de făcut investiţii în mediu.

2. A doua problemă, aş dori un amendament şi anume la sfârşit, la dispoziţii finale, să se treacă un articol suplimentar, „salariaţii consiliului judeţean elaborează studii şi propun optimizarea fluxului de informaţii şi de reducerea birocraţiei”. Este un deziderat al nostru şi trebuie prins aici.

3. De asemenea, aş solicita ca la compartimentul de cadastru, unde sunt puţine atribuţiile cadastrului, să se intituleze control urbanistic şi cadastru. Deci el face control în urbanism.

4. De asemenea aş mai face referire la o treabă care este trecută numai la o direcţie, fiind vorba de Direcţia de organizare, resurse umane şi achiziţii publice şi anume: „asigură asistenţă de specialitate unităţilor publice de interes judeţean subordonate şi a unităţilor administrativ teritoriale din judeţ” şi spune cu ce ocupă. Asta ar trebui să se găsească la toate direcţiile pentru că toate fac şi unii spun că fac numai dacă trimiteţi dumneavoastră prin regulament. Nu este corect.

5. Şi ultima, actele normative care sunt trecute la fiecare compartiment şi la direcţie să se regăsească într-o anexă, la spate, cu articole şi nu trebuie amestecate aici.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor mulţumeşte domnului consilier Mihai Grozavu şi consideră că sunt foarte corecte observaţiile. Despre propunerea de înfiinţare a acestui compartiment de mediu, domnul preşedinte menţionează că, în urma discuţiei avută cu domnul ministru Marius Nica, ministrul fondurilor europene, a ridicat această problemă. Într-adevăr, există acest proiect important pentru ecologie, pentru deşeuri în Suceava şi în toată România întrucât sunt foarte multe judeţe în ţară care nu au operator privat pentru că nu se înscriu agenţii economici să preia un astfel de sistem, domnul ministru Nica a spus că intenţionează să modifica legislaţia românească şi să dea o variantă de delegare oficială de gestiune acestui serviciu, în zona publică, aşa încât să se poată opera pentru că există riscul ca după licitaţia care va începe în scurt timp, să nu existe operator privat. În acest sens, adresează rugămintea specialiştilor de la Direcţia tehnică, să studieze foarte bine modificările care vor fi pe legislaţie, cu propunerea domnului consilier Grozavu, aşa încât să existe un compartiment puternic pe mediu şi care să şi monitorizeze ce s-a făcut până acum, ca investiţie. Domnul preşedinte precizează că îşi doreşte foarte mult un sistem online, foarte uşor de accesat, cu informaţii curente despre mediu, dar şi cu sistem video, aşa încât fiecare cetăţean din ţară şi din afara ţării să poată vedea exact cum sunt operate gropile de gunoi, ca să fie toată lumea lămurită că sunt gropi ecologice.

Domnul preşedinte arată că ţine foarte mult ca a doua propunere a domnului consilier Mihai Grozavu cu reducerea birocraţiei, să fie votată ca amendament.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot propunerea domnului consilier Mihai Grozavu.

În unanimitate, consilierii judeţeni au fost de acord cu această propunere.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al aparatului de specialitate al Consiliului Județean Suceava.

Cu unanimitate de voturi (34), consilierii judeţeni au aprobat această hotărâre.

Se trece la punctul 6 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcții al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

Domnul consilier Cristian Anton Irimie, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, cultură, cercetare ştiinţifică, sănătate, protecţie socială şi protecţia copilului, prezintă raportul de avizare, cu următorul amendament:

Modificarea articolului 1, în sensul includerii înfiinţării structurii Cabinet ambulator integrat alergologie şi imunologie clinică la nivelul Ambulatoriului integrat cu cabinete de specialitate.

Vreau să explic un lucru: structura spitalului înseamnă secţii, cabinete. Aprobarea constituirii acestui cabinet pe structura existentă a spitalului, ne permite sa facem practica asta în ambulatoriu pentru această specialitate. Aş mai vrea să mai citesc pentru că sunt câteva greşeli de exprimare în formularea art.1. „Se aprobă modificarea de structură şi a statului de funcţii al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, după cum urmează…” Era trecut numai se aprobă modificarea statului de funcţii. Şi este:

a). înfiinţarea structurii Cabinet ambulatoriu integrat alergologie şi imunologie clinică în cadrul Ambulatoriului integrat cu cabinete de specialitate;

apoi sunt ceea ce înseamnă stat de funcţii, transformarea a 6 posturi ocupate din medic specialist în medic primar, aici iar este o enumerare unde s-a strecurat o greşeală, cred că de dactilografiere, la al doilea post, un post din cadrul Cabinetului ambulatoriu integrat endocrinologie în loc de gastroenterologie cum era specificat. În rest e bine cum era în materialul anterior.”

Domnul consilier Nistor Tatar, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare, cu acelaşi amendament prezentat de Comisia pentru învăţământ, cultură, cercetare ştiinţifică, sănătate, protecţie socială şi protecţia copilului.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor solicită domnului director Tiberiu Brădăţan să transmită domnului Vasile Râmbu – managerul spitalului, ca atunci când prezintă modificări, să fie întocmite corect.

Nu sunt discuţii.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot Proiectul de hotărâre privind modificarea statului de funcții al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

Domnul consilier Constantin Boliacu anunţă că nu participă la vot.

Cu unanimitate de voturi (33), consilierii judeţeni au aprobat această hotărâre.

Se trece la punctul 7 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcții al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului a Județului Suceava.

Domnul consilier Nistor Tatar, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Cristian Anton Irimie, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, cultură, cercetare ştiinţifică, sănătate, protecţie socială şi protecţia copilului, prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuţii.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot Proiectul de hotărâre privind modificarea statului de funcții al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului a Județului Suceava.

Cu unanimitate de voturi (34), consilierii judeţeni au aprobat această hotărâre.

Se trece la punctul 8 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de ocupare a funcțiilor publice din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Suceava, pentru anul 2016.

Domnul consilier Nistor Tatar, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Tudor Plăcintă, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică locală, juridică, de disciplină, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţii cetăţenilor, prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuţii.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de ocupare a funcțiilor publice din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Suceava, pentru anul 2016.

Cu unanimitate de voturi (34), consilierii judeţeni au aprobat această hotărâre.

Se trece la punctul 9 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de ocupare a funcțiilor publice din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului a Județului Suceava pentru anul 2016.

Domnul consilier Nistor Tatar, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Cristian Anton Irimie, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, cultură, cercetare ştiinţifică, sănătate, protecţie socială şi protecţia copilului, prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuţii.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de ocupare a funcțiilor publice din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului a Județului Suceava pentru anul 2016.

Cu unanimitate de voturi (34), consilierii judeţeni au aprobat această hotărâre.

Se trece la punctul 10 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de ocupare a funcțiilor publice din cadrul Camerei Agricole Județene Suceava pentru anul 2016.

Domnul consilier Nistor Tatar, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Mihai Sorin Voloşeniuc, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, cadastru şi protecţia mediului prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuţii.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de ocupare a funcțiilor publice din cadrul Camerei Agricole Județene Suceava pentru anul 2016.

Cu unanimitate de voturi (34), consilierii judeţeni au aprobat această hotărâre.

Se trece la punctul 11 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de ocupare a funcțiilor publice din cadrul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Suceava pentru anul 2016.

Domnul consilier Nistor Tatar, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Tudor Plăcintă, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică locală, juridică, de disciplină, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţii cetăţenilor, prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuţii.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de ocupare a funcțiilor publice din cadrul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Suceava pentru anul 2016.

Cu unanimitate de voturi (34), consilierii judeţeni au aprobat această hotărâre.

Se trece la punctul 12 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind modificarea Planului de ocupare a funcțiilor publice din cadrul Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat al Județului Suceava pentru anul 2015, aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Suceava nr. 175/2014.

Domnul consilier Nistor Tatar, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Vasile Brînduşel Nichitean, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuţii.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot Proiectul de hotărâre privind modificarea Planului de ocupare a funcțiilor publice din cadrul Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat al Județului Suceava pentru anul 2015, aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Suceava nr. 175/2014.

Cu unanimitate de voturi (34), consilierii judeţeni au aprobat această hotărâre.

Se trece la punctul 13 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de ocupare a funcțiilor publice din cadrul Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat al Județului Suceava pentru anul 2016.

Domnul consilier Vasile Brînduşel Nichitean, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Nistor Tatar, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuţii.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de ocupare a funcțiilor publice din cadrul Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat al Județului Suceava pentru anul 2016.

Cu unanimitate de voturi (34), consilierii judeţeni au aprobat această hotărâre.

Se trece la punctul 14 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind modificarea statului de funcții al Centrului Cultural „Bucovina”.

Domnul consilier Nistor Tatar, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Cristian Anton Irimie, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, cultură, cercetare ştiinţifică, sănătate, protecţie socială şi protecţia copilului, prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Mihai Grozavu –„Domnule preşedinte, la o şedinţă anterioară am ridicat problema necesităţii unui şofer la Centrul Cultural pentru că ei merg în străinătate şi sunt în situaţii grele că nu pot să asigure schimbul la maşină. Încă nu s-a realizat. De aceea doresc ca să studieze, direcţia noastră de resurse umane această situaţie, plus că a mai apărut o situaţie destul de grea care trebuie rezolvată, e vorba de doi consilieri care trebuie angajaţi la centru”.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor doreşte să ştie de ce nu s-a găsit soluţia cu şoferul.

Doamna director Mihaela Beldiman arată că sunt angajaţi 4 şoferi.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor solicită să se găsească soluţia şi pentru doi consultanţi.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de ocupare a funcțiilor publice din cadrul Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat al Județului Suceava pentru anul 2016.

Cu unanimitate de voturi (34), consilierii judeţeni au aprobat această hotărâre.

Se trece la punctul 15 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind închiderea Casei de tip familial „Nada florilor” Fălticeni, închiderea Casei de tip familial „Cireșarii” Ostra și schimbarea destinației și denumirii Apartamentului social nr.5 Gura Humorului - tânăr cu dizabilități, în Apartamentul social nr. 5 Gura Humorului din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului a Județului Suceava.

Domnul consilier Nistor Tatar, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Cristian Anton Irimie, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, cultură, cercetare ştiinţifică, sănătate, protecţie socială şi protecţia copilului, prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuţii.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot Proiectul de hotărâre privind închiderea Casei de tip familial „Nada florilor” Fălticeni, închiderea Casei de tip familial „Cireșarii” Ostra și schimbarea destinației și denumirii Apartamentului social nr.5 Gura Humorului - tânăr cu dizabilități, în Apartamentul social nr. 5 Gura Humorului din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului a Județului Suceava.

Cu unanimitate de voturi (34), consilierii judeţeni au aprobat această hotărâre.

Se trece la punctul 16 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind înființarea Compartimentului pavilionar de recuperare și reabilitare pentru persoane cu handicap Fălticeni în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoanele cu Handicap Pojorâta și mărirea capacității centrului aflat în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului a Județului Suceava.

Domnul consilier Nistor Tatar, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Cristian Anton Irimie, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, cultură, cercetare ştiinţifică, sănătate, protecţie socială şi protecţia copilului, prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuţii.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot Proiectul de hotărâre privind înființarea Compartimentului pavilionar de recuperare și reabilitare pentru persoane cu handicap Fălticeni în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoanele cu Handicap Pojorâta și mărirea capacității centrului aflat în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului a Județului Suceava.

Cu unanimitate de voturi (34), consilierii judeţeni au aprobat această hotărâre.

Se trece la punctul 17 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind încadrarea drumurilor județene pe niveluri de viabilitate pe perioada iernii 2015-2016, conform reglementării tehnice „Normativ privind prevenirea și combaterea înzăpezirii drumurilor publice”, indicativ AND nr. 525-2013, elaborată de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România - S.A.

Domnul consilier Nistor Tatar, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Vasile Brînduşel Nichitean, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuţii.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot Proiectul de hotărâre privind încadrarea drumurilor județene pe niveluri de viabilitate pe perioada iernii 2015-2016, conform reglementării tehnice „Normativ privind prevenirea și combaterea înzăpezirii drumurilor publice”, indicativ AND nr. 525-2013, elaborată de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România - S.A.

Cu unanimitate de voturi (34), consilierii judeţeni au aprobat această hotărâre.

Se trece la punctul 18 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind închirierea prin licitaţie publică a unui imobil situat în municipiul Suceava, strada Mihai Eminescu nr. 8, judeţul Suceava, proprietate publică a Judeţului Suceava, aflat în administrarea Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat al Județului Suceava.

Domnul consilier Vasile Brînduşel Nichitean, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Tudor Plăcintă, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică locală, juridică, de disciplină, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţii cetăţenilor, prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Nistor Tatar, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuţii.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot Proiectul de hotărâre privind închirierea prin licitaţie publică a unui imobil situat în municipiul Suceava, strada Mihai Eminescu nr. 8, judeţul Suceava, proprietate publică a Judeţului Suceava, aflat în administrarea Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat al Județului Suceava.

Cu unanimitate de voturi (34), consilierii judeţeni au aprobat această hotărâre.

Se trece la punctul 19 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind delegarea atribuțiilor corespunzătoare funcției publice de conducere de director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului a Județului Suceava, până la ocuparea postului prin concurs.

Domnul consilier Tudor Plăcintă, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică locală, juridică, de disciplină, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţii cetăţenilor, prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Nistor Tatar, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Cristian Anton Irimie, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, cultură, cercetare ştiinţifică, sănătate, protecţie socială şi protecţia copilului, prezintă raportul de avizare.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor precizează că, potrivit art.45 alin.(5) din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, hotărârile cu caracter individual cu privire la persoane se iau întotdeauna prin vot secret.

Domnul consilier Vasile-Brînduşel Nichitean propune vot deschis.

În unanimitate, consilierii judeţeni au fost de acord cu această propunere.

Nu sunt discuţii.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot Proiectul de hotărâre privind delegarea atribuțiilor corespunzătoare funcției publice de conducere de director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului a Județului Suceava, până la ocuparea postului prin concurs.



Cu unanimitate de voturi (34), consilierii judeţeni au aprobat această hotărâre.

Se trece la punctul 20 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind numirea reprezentantului titular și al reprezentantului supleant din partea Consiliului Județean Suceava în cadrul Consorțiului Regional Nord – Est, structură partenerială consultativă, fără personalitate juridică, constituită în sprijinul Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic și a Inspectoratelor Școlare Județene.

Domnul consilier Cristian Anton Irimie, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, cultură, cercetare ştiinţifică, sănătate, protecţie socială şi protecţia copilului, prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Nistor Tatar, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor propune pe domnul vicepreşedinte Alexandru Rădulescu titular şi pe domnul consilier Cezar Nicolae Platec, supleant.

Nefiind alte propuneri, domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor arată că şi această hotărâre este una cu caracter individual cu privire la persoane și trebuie luată prin vot secret.

Domnul consilier Vasile-Brînduşel Nichitean propune vot deschis.

În unanimitate, consilierii judeţeni au fost de acord cu această propunere.

Nu sunt discuţii.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot Proiectul de hotărâre privind numirea reprezentantului titular și al reprezentantului supleant din partea Consiliului Județean Suceava în cadrul Consorțiului Regional Nord – Est, structură partenerială consultativă, fără personalitate juridică, constituită în sprijinul Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic și a Inspectoratelor Școlare Județene.

Cu unanimitate de voturi (34), consilierii judeţeni au aprobat această hotărâre.



Se trece la dezbaterea ordinii de zi suplimentară:

1. -Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al Consiliului Judeţean Suceava şi a bugetelor unor unităţi subordonate Consiliului Judeţean Suceava pentru anul 2015.

Domnul consilier Vasile Brînduşel Nichitean, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Tudor Plăcintă, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică locală, juridică, de disciplină, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţii cetăţenilor, prezintă raportul de avizare.

Doamna director Rodica Floriştean informează că:

Prin Ordonanţa Guvernului nr.47/2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 şi unele măsuri bugetare, judeţului Suceava pentru bugetul propriu al judeţului, i-au fost repartizate următoarele sume:

- mii lei -

Indicatori
Suma
1. Sume defalcate din TVA, pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţului, din care pentru:
5.265
-susţinerea sistemului de protecţie a copilului
1.678
-susţinerea centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap
1.233
-învăţământul special şi centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, din care:
2.354
*salarii, sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale în bani stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora
500
* hotărâri judecătoreşti pentru plata salariilor învăţământului special şi a centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională
1.381
* diferenţe contribuţii sociale
473 12.186
2. Sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetului propriu al judeţului







De la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru plata hotărârilor judecătoreşti la Camera Agricolă Judeţeană Suceava s-au alocat 51 mii lei, reprezentând subvenţii de la bugetul de stat.

Veniturile din “Alte transferuri voluntare” au fost diminuate cu 3.300 mii lei, ca urmare a deficitului mare la încasările din contribuţia consiliilor locale pentru finanţarea SMID.

Astfel, bugetul propriu al judeţului Suceava se majorează, pe total, cu suma de 14.215.890 lei.

Având în vedere că până la data de 30 octombrie 2015 se pot face redistribuiri pe lista de investiţii, în funcţie de execuţia bugetară şi necesitatea efectuării unor cheltuieli conform notelor de fundamentare prezentate, s-au operat următoarele modificări:

-la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Suceava s-au disponibilizat 1.694.192 lei, reprezentând: modernizare DJ176 Vatra Moldoviţei - Argel 625.000 lei, pod de beton armat peste râul Şiret Km 2+625 Zamostea, judeţul Suceava - Talpa, judeţul Botoşani 64.192 lei;

-studii de fezabilitate, proiecte şi alte studii aferente obiectivelor de investitii 1.000.000 lei;

-mobilier, aparatură birotică şi alte active corporale 5.000 lei.

De asemenea, de la programele “Lapte - corn” şi fructe în şcoli s-a disponibilizat suma de 2.083.000 lei, repartizându-se celorlalte cheltuieli descentralizate pentru care, în bugetul iniţial au fost alocate sume din veniturile proprii, efectuându-se regularizarea acestora prin rectificarea bugetară.

Bugetul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava s-a suplimentat cu 15.635.720 lei, ca urmare a actelor adiţionale încheiate la contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, Direcţia pentru Sănătate Publică Suceava şi încasării unor sume suplimentare din sponsorizări.

Sumele suplimentare acoperă necesarul de 4.650.966 lei la cheltuieli de personal până la finele anului, 10.462.463 lei au fost repartizaţi la cheltuieli materiale, iar 560.971 lei la cheltuieli de capital, în funcţie de necesităţile impuse, conform anexelor nr.4, 4a şi 4b.

Menţionez că, sumele alocate bugetului propriu al judeţului şi unităţilor finanţate din bugetul propriu al judeţului Suceava acoperă necesarul de cheltuieli până la finele anului, asigurând plata salariilor şi a hotărârilor judecătoreşti, cheltuielile de funcţionare, precum şi cele aferente acţiunilor şi manifestărilor ce intră în sfera de competenţă a Consiliului Judeţean Suceava.

Nu sunt discuţii.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al Consiliului Judeţean Suceava şi a bugetelor unor unităţi subordonate Consiliului Judeţean Suceava pentru anul 2015.

Cu unanimitate de voturi (34), consilierii judeţeni au aprobat această hotărâre.



2.Proiect de hotărâre privind aprobarea realizării proiectului ”Regiunea Nord Est – Axa rutieră strategică 1: Iași-Suceava”, în parteneriat, între Județul Suceava – Consiliul Județean Suceava și Județul Iași – Consiliul Județean Iași.

Domnul consilier Nistor Tatar, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Vasile Brînduşel Nichitean, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Tudor Plăcintă, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică locală, juridică, de disciplină, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţii cetăţenilor, prezintă raportul de avizare.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor precizează că prin adoptarea acestei hotărâri consiliul judeţean demarează oficial această construcţie importantă care va lega Iaşul de Suceava prin Dărmăneşti. Se intenţionează realizarea unui profil de drum ca în Europa, un drum care să aibă foarte multe elemente de siguranţă rutieră, lucru foarte important întrucât există preocupare pentru viaţa oamenilor

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea realizării proiectului ”Regiunea Nord Est – Axa rutieră strategică 1: Iași-Suceava”, în parteneriat, între Județul Suceava – Consiliul Județean Suceava și Județul Iași – Consiliul Județean Iași.

Cu unanimitate de voturi (34), consilierii judeţeni au aprobat această hotărâre.



3.Proiect de hotărâre privind modificarea art.4 din Hotărârea Consiliului Judeţean Suceava nr.162 din 29 septembrie 2015.

Domnul consilier Nistor Tatar, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Vasile Brînduşel Nichitean, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Tudor Plăcintă, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică locală, juridică, de disciplină, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţii cetăţenilor, prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuţii.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor supune la vot Proiectul de hotărâre privind modificarea art.4 din Hotărârea Consiliului Judeţean Suceava nr.162 din 29 septembrie 2015.

Cu unanimitate de voturi (34), consilierii judeţeni au aprobat această hotărâre.

Se trece la punctul 21 al ordinii de zi: DIVERSE.


Domnul consilier Mihai Grozavu – „Vreau să solicit, din partea dumneavoastră, să fiţi de acord să cumpărăm o carte care este acum în Bucureşti pe rafturile librăriilor, se cheamă „Răpirea Bucovinei”. Este o carte foarte uşor de citit şi are date foarte bune legate de istoria Bucovinei, o cronologie a tuturor evenimentelor care au dus la răpirea Bucovinei plus date din scrierile lui Eminescu şi aici cartea chiar este intitulată Mihai Eminescu sus, în grija lui Dimitrie Vatamaniuc, o carte foarte utilă pentru biblioteci, pentru copii, pentru cei care vin la noi în judeţ. Vreau să vă spun că ea va fi dată în mâna copiilor care vin pe „Trasee Eminesciene”, acea acţiune făcută de consiliul judeţean, plus celelalte întâlniri. Costă 20 de lei cu reducere dacă se tratează, de 35%, deci va ajunge undeva la 15 lei per bucată. Putem lua 500, 1000 de bucăţi cât să ajungă la localităţi, prin centrul nostru cultural pentru că nu s-a prins în programul centrului cultural şi acum se poate lua de la librării. Vă mulţumesc pentru înţelegere.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor arată că se vor găsi soluţii.



Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor – „Stimaţi colegi, nu vroiam vreodată să vă spun ceea ce vă voi spune astăzi, dar vine o vreme în viaţă când trebuie să spui lucrurile aşa cum sunt şi vreau să înţelegeţi exact ce vreau să vă zic că nu vin cu poveşti, vin cu documente, cu probe concrete pentru că eu cred că s-a depăşit o limită a normalităţii şi lucrurile acestea trebuie înţelese.”

Domnul preşedinte prezintă plenului consiliului judeţean o secţiune audio din cadrul şedinţei de constituire a consiliului judeţean din luna iunie 2015 atunci când domnul consilier judeţean Ilie Vasile a depus jurământul în calitate de consilier judeţean: „Subsemnatul Ilie Vasile, consilier în cadrul Consiliului Judeţean Suceava, jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac cu bună credinţă tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor judeţului Suceava. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.



Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor – „Acest jurământ l-am depus cu toţii”.

Domnul preşedinte prezintă plenului consiliului judeţean o declaraţie audio a domnului consilier judeţean Ilie Vasile: „Vreau să vă spun că astăzi, 22 octombrie 2015, Aeroportul Suceava nu are toate autorizaţiile eliberate pentru a funcţiona. Şi anume, Autoritatea Aeronautică Română trebuie să elibereze autorizaţii pentru pistă, pentru balizaj, pentru turnul de control. Nici una din aceste autorizaţii nu este eliberată astăzi. ILS-ul, sistemul de aducere automată a navelor la sol, este în aer complet aş putea spune. Abia ieri a sosit proiectantul de la Bucureşti cu constructorul, începe proiectarea, construcţia, iar apoi încă 2-3 luni durează până se fac testele şi ILS-ul devine operaţional. Dacă va fi operaţional în jurul datei de 31 martie 2016 va fi un lucru bun. Aceasta este situaţia pe care v-o prezint astăzi. De aceea, noi, consilierii judeţeni ai PNL cerem o implicare imediată a preşedintelui consiliului judeţean pentru a finaliza aceste proiecte cât mai repede.”

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor „Deci în jurământ scrie şi spunem şi jurăm că facem cu bună credinţă tot ceea ce stă în puterile noastre şi priceperea noastră pentru binele locuitorilor judeţului Suceava. Aşa să ne ajute Dumnezeu! Eu cred domnule Ilie că aţi făcut minciună prin omisiune pentru că ştiaţi foarte bine, acest document oficial din partea autorităţii este eliberat exact in ziua în care începe oficial aeroportul să funcţioneze. Pe 25 octombrie a.c. la ora 00,00 avem toate avizele de rigoare. Pe 22 aţi indus în eroare opinia publică şi companiile care sunt cu noi în negociere, că nu avem autorizaţie. Nu este bine.

În al doilea rând, stimaţi colegi, pentru că se vorbea aici de ILS. Păi cum poţi să pui acoperiş când nu ai construit casa? Domnule Ilie, aţi fost titular ca vicepreşedinte cu responsabilităţi pe aeroport, ştiţi domeniul acesta. Noi am avut proiect european care se referea la modernizarea suprafeţelor de rulare, balizaj şi pregătirea terenului pentru montarea ILS de către ROMATSA, ceea ce s-a întâmplat efectiv pe 25 octombrie a.c. Cred că nimeni nu poate înţelege altfel decât acest lucru că în 25 octombrie a.c. putem avea terenul pregătit şi montat ulterior de către ROMATSA.

În al treilea rând, domnule Ilie, pe vremea dumneavoastră au fost indicatori la început buni, ulterior proşti pentru aeroport. Vă spun categoric, cea mai mare dificultate care o avem acum cu operatorii este istoricul prost al Aeroportului Suceava şi spun public, categoric pentru că a fost un aeroport care s-a dus în cap în 2010-2011 cu indicatori pentru că aţi pierdut, stimaţi colegi de la PDL atunci, două curse importante Carpatair şi Bule Air. Nimeni nu se uită acum la poveşti, se uită ce istoric avem. Este prost stimaţi colegi, pentru că aţi pierdut două curse şi lumea nu se întreabă de ce au plecat doi operatori Carpatair şi Bule Air, lumea spune că acolo nu e în regulă şi nu merge. Este greu proiectul acesta, uitaţi-vă la domnul director Măriuţa, a albit. Şi eu la fel şi mulţi alţii şi nu accept să vă bateţi joc de el şi vă cer demisia din funcţia de consilier judeţean, astăzi.”

Domnul consilier Ilie Vasile – „Domnule preşedinte, ceea ce aţi făcut dumneavoastră astăzi, este o încercare de a vă disculpa de nişte grave neglijenţe pe care dumneavoastră le aveţi în exercitarea funcţiei de preşedinte al consiliului judeţean. Neglijenţele pe care dumneavoastră le aveţi vizează mai multe tipuri de proiecte, dovadă faptul că noi, consilierii liberali, am şi convocat o şedinţă extraordinară în data de 2 aprilie a.c. pentru a arăta întârzierea gravă a proiectelor europene la nivelul judeţului Suceava. Este important de spus faptul că, la sfârşitul acestui an, dacă aceste proiecte nu se termină, judeţul Suceava pierde o serie de bani. Ne puteţi spune dumneavoastră, acum, astăzi, domnule preşedinte, că terminăm proiectele şi judeţul Suceava nu va pierde o serie de bani din proiectele europene? Vreau să vă spun, revenind la Aeroportul Suceava, nici în ziua de astăzi nu este montat aparatul de aducere automată a aeronavelor la sol. Faptul că două curse au renunţat când era domnul preşedinte Gheorghe Fluture la conducerea consiliului judeţean şi eu vicepreşedinte, acest lucru s-a datorat faptului că nu aveam un balizaj, nu aveam ILS, erau condiţii improprii, iar cele mai multe aeronave, pe perioada de iarnă nu puteau ateriza la Suceava din cauza condiţiilor meteo şi erau dirijate spre alte aeroporturi. Vreau să vă spun că şi acum, astăzi, dacă la consiliul judeţean am merge să vedem acolo că toate autorizaţiile şi tot ce este sunt în regulă la Aeroportul Suceava, cred că ar fi un lucru extraordinar, dar la Suceava nu vine nici în prezent nici un pilot, domnule preşedinte, cât aparatul de aducere automată a aeronavelor la sol, mă refer în general la piloţii tineri, care au absolvit acum şi care sunt învăţaţi cu acest tip de siguranţă, nu-l regăsesc la Suceava. Poate între timp s-o fi montat aparatul de aducere a aeronavelor la sol. Eu nu cred acest lucru. Cei care vin, vin tot cu echipamentele vechi care sunt, iar pe data de 22, când am vorbit, într-adevăr, o serie întreagă de autorizaţii, inclusiv cele care vizau balizajul, domnule preşedinte şi aveam câteva pagini întregi de lucruri neterminate la data respectivă. Fiecare cuvânt din ceea ce am spus acolo reprezintă adevărul şi numai adevărul”.

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor – „Mulţumesc. Eu v-am cerut un lucru bărbătesc, daţi-vă demisia!

2. La întrebarea cu proiectele, răspunsul este da, le terminăn.

3. La întrebarea cu sistemul ILS, am explicat mai devreme. Dacă nu avem capacitatea să înţelegem, ar fi bine să ne ocupăm cu toţii de ceea ce ştim să facem. Deci dacă veţi înţelege să faceţi treaba la Termica, să avem căldură, este ok, acolo sunteţi specialist, la avioane nu. ILS, stimaţi colegi, repet, poate cineva nu a înţeles. Proiectul iniţial care s-a închis pe 25 octombrie a.c. se referă la pregătirea terenului în vederea montării ILS-ului. Ce nu este clar aici? Adică l-am pregătit până pe 25 octombrie a.c., din acel moment începem să montăm ILS. Sigur că nu-l montează în două zile pentru că este un echipament special care într-adevăr este foarte important pentru aeroport, dar nu singurul element esenţial, pentru că, stimaţi colegi, am spus lucrul acesta, suntem singurul aeroport din România care are proceduri de aterizare-decolare pe GPS, pe VOR, pe VFR la vedere şi sigur urmează şi procedura pe balizaj şi procedura pe ILS care va fi gata odată ce ROMATSA va monta. ROMATSA lucrează de pe 20 octombrie, deci mai înainte de a finaliza proiectul, atunci au venit şi li s-a predat amplasamentul. Deja lucrează ROMATSA la acest ILS, dar evident că lucrează, nu este o chestiune care se face în 2-3 zile. Chestiunea cu piloţii care nu au aterizat la Suceava, este falsă, domnule Ilie. Din nou minţiţi prin omisiune. Eu am fost la aeroport, toţi colegii, toţi au fost invitaţi, cred că nimeni dintre colegii consilieri nu a rămas neinvitat telefonic la prezenţa pe 25 octombrie a.c. pe aeroport, la care fiecare, cine a vrut să vină, au văzut avioane decolând şi aterizând. Eu personal, am fost împreună cu domnul director Măriuţa şi colegii la primirea primului pasager oficial pe Aeroportul Suceava, domnul Merică, cu un avion CESLA, avion particular într-adevăr, care a aterizat duminică, 25 octombrie a.c. la ora 17,23.

Evident că nu putem să avem companii de zbor în regim regulat, decât în momentul în care, 12 noiembrie a.c. devine data publicării în AIP a procedurilor. Nu confundaţi una cu alta, nu vorbiţi de autorizaţii şi vă referiţi la proceduri, e altceva, dacă nu ştiţi domeniul, întrebaţi. Este vorba vă toate avizele sunt toate emise, absolut toate necesare, la 25 octombrie a.c. ora 00,00, adică 12 noaptea din 24 spre 25 pentru că de atunci zburăm pe Suceava. Eu am fost şi acum 3 zile la aeroport, au aterizat avioane, am fost şi alaltăieri cu oameni de afaceri din Suceava şi Botoşani, au aterizat două avioane PIPER MALIBU, respectiv SENECA şi de pe 12 noiembrie a.c. va veni TAROM-ul la Suceava. Asta pot să vă spun pentru că în urmă cu două zile am terminat auditul TAROM-ului la Suceava şi suntem în regulă, suntem gata de zbor.

Ieri am fost la Sinaia, am avut discuţii la Adunarea Generală a Asociaţiei Aeroporturilor din România cu miniştrii din Guvernul Ponta, cu companii de zbor. Nu pot să spun cu cine voi semna pentru să există o negociere, nu ştiu exact cu care voi semna primul şi în ce condiţii. Cred că e limpede de înţeles lucrul acesta şi categoric, da, cum aţi spus şi dumneavoastră, este corect, în momentul când vom avea şi ILS-ul montat, după o perioadă de timp, atunci o să spunem că avem tot, dar vă rog din nou să înţelegeţi, punctual, proiectul s-a referit la pregătirea terenului pentru montarea ILS. Montarea se întâmplă din momentul în care noi am pregătit terenul şi l-am predat către ROMATSA.”

Domnul consilier Ilie Vasile – „Domnule preşedinte, spuneţi o veste frumoasă la locuitorii judeţului şi la consilierii judeţeni de aici, ultimul termen pe care l-aţi dat dumneavoastră este 25 octombrie 2015, acesta fiind al cincilea termen de amânare a realizării aeroportului. Bun, 25 octombrie, nici o cursă nu s-a întâmplat. Ne-aţi anunţat că pe 12 noiembrie va veni o cursă. Când va veni a doua cursă, domnule preşedinte? Care este frecvenţa curselor, măcar TAROM să ştim, în judeţul Suceava. A venit aici ministrul transporturilor, aţi avut o întâlnire cu ministrul transporturilor, daţi-ne o veste bună!”

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor„Deci prima cursă, stimaţi colegi, a fost pe 25 octombrie a.c. ora 17,23, fiind prima cursă oficială. Că ne place sau nu, asta e realitatea. Primul pasager care a venit pe Aeroportul Suceava, oficial, în regim charter. A doua cursă a fost luni. A treia şi a patra cursă a fost marţi. A cincea şi a şasea cursă a fost miercuri, oamenii de afaceri din Suceava. 12 noiembrie repet, ca să înţelegeţi, este vorba de aviaţie civilă, generală şi aviaţie în regim regulat. Deci fiecare pilot care vine la Suceava cu avion particular, poate veni de pe 25 octombrie. De pe 12 noiembrie pot veni şi cele care sunt în regim regulat, deci e vorba de companii de zbor oficiale gen TAROM, LUFTANSA, RAINER, WIZZ AIR. Nu au cum veni mai repede de 12 noiembrie pentru că atunci se publică oficial în AIP procedura de zbor, dar orice avion în afară de cele regulate pot veni şi atenţie, Doamne fereşte, noi putem primi de urgenţă, acum, astăzi, avioane care sunt cu dificultăţi care pot fi avioane mari, comerciale de linie, pentru că aeroportul este deschis. Dar eu nu vreau lucrul acesta, vreau să avem curse regulate. Deci vă repet, TAROM-ul operează exact din prima zi în care este oficial publicat şi devenit acea procedură de zbor în AIP. TAROM-ul ştie deja procedura pentru că TAROM-ul ne-a ajutat foarte mult, le-a zburat împreună cu ROMATSA, le cunoaşte foarte bine, le-a însuşit, le-a predat piloţilor care sunt pregătiţi să vină cu ATL 42, 72 sau alt tip de avion. Evident că în urmă cu 2 seri cei de la tehnic TAROM au făcut auditul şi aştept şi eu ca biletele să fie în vânzare cât mai repede posibil, dar frecvenţa zborurilor şi orarul zborurilor cred că vă pricepeţi să înţelegeţi că ţine doar de TAROM, Consiliul Judeţean Suceava nu este acţionar acolo. Eu am spus în urmă cu două seri, public la întâlnirea cu oamenii de afaceri că visul meu referitor la aeroport este să avem o companie privată a Sucevei, nu a consiliului judeţean ci a Sucevei în general, care într-adevăr să poată face o paletă foarte largă de transporturi, inclusiv în regim charter. Dar asta e o altă discuţie şi vă rog, dacă aveţi întrebări domnule Ilie, consider că putem în continuare să avem un dialog. E foarte bine să mă întrebaţi înainte că vă explic exact cum vă explic şi acum şi vă rog să nu mai încercaţi, nici unul dintre noi să aducem ştiri false în discuţie pentru că ne faceţi foarte multe dificultăţi în relaţia cu operatorii. Săptămâna viitoare, din păcate, am să fac al doilea gest similar cu acesta de astăzi şi voi spune public câteva lucruri referitoare la concurenţă neloială pentru Aeroportul Suceava, dar toate la timpul potrivit.”

Domnul consilier Ilie Vasile – „Când vine a doua cursă şi care este frecvenţa?”

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor –„Deci a doua cursă a fost luni.”

Domnul consilier Ilie Vasile – „Nu pentru oamenii de afaceri care vin la salonul VIP care l-aţi construit pentru ei, ci pentru cetăţeanul simplu din judeţul Suceava şi Botoşani care vrea să meargă până la Bucureşti.”

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor „Deci prima cursă în acest regim este în data de 12 noiembrie a.c. A doua cursă este tot în data de 12 noiembrie pentru că bănuiesc că înţelegeţi că dacă vine un avion pleacă înapoi. Sunt două curse în ziua respectivă. Dar, din nou, vă rog să înţelegeţi, acest atribut aparţine efectiv TAROM-ului pentru că el operează. Dumneavoastră, domnule Ilie puteţi să-mi răspundeţi la întrebarea care va fi kg la roşii la Kaufland sau la piaţă? Vă pricepeţi, nu vă pricepeţi. Pe dumneavoastră pot să vă întreb, domnule Ilie, dacă puteţi da căldură anul acesta Sucevei. Vă rog să-mi răspundeţi!”

Domnul preşedinte Cătălin-Ioan Nechifor mulțumește pentru participare și declară închise lucrările şedinţei.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul proces-verbal.





PREŞEDINTE, Secretarul judeţului,


Cătălin-Ioan NECHIFOR Petru TANASĂ


Mai nouă Mai veche