Vasile Artimon Ionesi, primar Frătăuţii Vechi - Conflict de interese administrativ şi penal

Agenția Naționalã de Integritate a constatat existența conflictului de interese de naturã administrativã, precum și indicii privind posibila sãvârșire a infracțiunii de conflict de interese în cazul lui Vasile Artimon Ionesi, primarul al comunei Frătăuţii Vechi, judeţul Suceava.

În perioada exercitãrii mandatului de primar, Vasile Artimon Ionesi a semnat ordinele de platã în baza cărora Primăria Frătăuţii Vechi a achiziţionat în mod direct produse în valoare de 35.414,56 Lei de la S.C. BUNĂ DIMINEATÃ IMPEX S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia soţia persoanei evaluate deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator), încălcând, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, coroborat cu dispozițiile art. 75, lit. a) din Legea 393/2004.

Agenția Naționalã de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângã Judecãtoria Suceava, Județul Suceava, în vederea verificării indiciilor privind posibila sãvârșire a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.

Persoanea evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiazã - de a fi asistată sau reprezentată de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Persoana menționată a încãlcat urmãtoarele prevederi legale:
· art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cãruia „Primarii […] sunt obligați sã nu emitã un act administrativ sau sã nu încheie un act juridic ori sã nu emitã o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul sãu ori rudele sale de gradul I”;

· art. 301, alin. (1) din Codul Penal al României, potrivit cãruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul sãu, pentru o rudã ori pentru un afin pânã la gradul II inclusiv sau pentru o altã persoanã cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncã în ultimii 5 ani, sau din partea cãreia a beneficiat ori beneficiazã de foloase de orice naturã, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitãrii dreptului de a ocupa o funcție publicã”.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încãlcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinarã și se sancționeazã potrivit reglementãrii aplicabile demnitãții, funcției sau activitãții respective […]”.

„Persoana […] fațã de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decãzutã din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publicã […] pe o perioadã de 3 ani de la data eliberãrii, destituirii din funcția ori demnitatea publicã respectivã sau a încetãrii de drept a mandatului. Dacã persoana a ocupat o funcție eligibilã, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadã de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenția Naționalã de Integritate își exercitã atribuțiile cu respectarea principiilor legalitãții, confidențialitãții, imparțialitãții, independenței operaționale, celeritãții, bunei administrãri, precum și al dreptului la apãrare.
Mai nouă Mai veche