Mitrik Vasile - contrabandă în formă agravată, trecerea frauduloasă a frontierei de stat

Mitrik Vasile - contrabandă în formă agravată, trecerea frauduloasă a frontierei de statPurtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MITRIK VASILE pentru săvârşirea infracţiunilor de „contrabandă în formă agravată” şi „trecerea frauduloasă a frontierei de stat” constând în aceea că, în data de 19.03.2014, în baza unei înţelegeri prealabile, a trecut ilegal frontiera de stat a României şi, împreună cu o altă persoană, a introdus în ţară, a deţinut şi transportat cantitatea de 2998 pachete ţigarete de provenienţă extracomunitară, din care 2500 pachete ţigarete marca „Viceroy”, cu timbru fiscal eliberat de autorităţile ucrainene şi 498 pachete ţigarete marca „Fest”, fără timbru fiscal, provenind din contrabandă.

În fapt, la data de 19.03.2014, ora 11:46, operatorul sistemului de termoviziune din cadrul S.P.F. Rădăuţi a observat trei persoane care se deplasau pe teritoriul ucrainean, din care două au trecut ilegal frontiera de stat a României, în apropierea stâlpului de frontieră 773. Ulterior, cei doi au trecut fâşia arată, continuându-şi deplasarea în fugă spre nişte case din localitatea Vicovu de Sus, aflate la aproximativ 200 metri de linia de frontieră.

A fost anunţat echipajul poliţiei de frontieră cel mai apropiat, care a procedat la interceptarea celor două persoane.

Observând echipajul, aceştia au abandonat coletele pe care le transportau în spate şi s-au întors spre linia de frontieră, reuşindu-se prinderea şi imobilizarea unuia dintre ei, celălalt trecând graniţa.

Persoana reţinută a arătat că se numeşte Mitrik Vasile, este cetăţean ucrainean, dar cunoaşte foarte bine limba română, locuind în apropierea frontierei.

În urma verificării zonei aflate în imediata apropiere au fost identificate şase baxuri de ţigări, învelite în folie de culoare neagră, şi două chingi din material textil.

S-a procedat la verificarea celor şase baxuri, constatându-se că acestea conţin 2500 pachete ţigarete marca „Viceroy”, cu timbru fiscal eliberat de autorităţile ucrainene şi 498 pachete ţigarete marca „Fest”, fără timbru fiscal.

De asemenea, s-a procedat şi la efectuarea unei cercetări, în comun cu grănicerii ucraineni, a zonei unde s-a comis fapta, stabilindu-se, că în dreptul SF 773+80 metri a avut loc o trecere ilegală a frontierei de stat.

Autoritatea Naţională a Vămilor a stabilit că prejudiciul produs Statului Român prin neachitarea valorii în vamă, a taxelor, accizelor şi TVA se ridică la suma de 32.549 lei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Rădăuţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


PRIM PROCUROR,
Lucian Stănescu

purtător de cuvânt,
PROCUROR,
Maria Cristina CIORNEI
Mai nouă Mai veche