Buletin de presă, 28 februarie 2016 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 28 februarie 2016 - IPJ SuceavaAtenţie la înşelăciuni şi furturi!

Poliţiştii reamintesc faptul că, un mod de operare distinct îl reprezintă vânzarea unor diferite obiecte de uz casnic direct la domiciliu sau oferta de a efectua anumite lucrări gospodăreşti. Toate acestea sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa victimei, iar în momente de neatenţie sunt sustrase bunuri şi valori din casă.
De aceea recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor astfel de oferte care de cele mai multe ori sunt la preţuri mari şi calitate mică.
De asemenea , nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute , ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate , de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile . Tuturor celor care au de făcut diverse reparaţii în gospodărie, le recomandăm să angajeze firme autorizate şi să nu se încreadă în preţul mic oferit de aceste persoane.
În cazul în care aveţi suspiciuni cu privire la faptul că sunteţi înşelaţi apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!

Persoanele în vârstă sunt vulnerabile în cazul comiterii unor astfel de infracţiuni. De aceea este necesar ca acestea să cunoască şi să aplice anumite măsuri pentru a nu deveni o victimă. Totodată, din cauza vârstei înaintate, de cele mai multe ori nu pot oferi detalii exacte polițiștilor cu privire la semnalmentele infractorilor sau alte aspecte legate de aceștia, lucru care face mai dificilă ancheta.

Prezentăm alăturat, un caz petrecut recent, în comuna Hânţeşti.

La 26.02.2016, ora 11.13, Secția 8 Poliție Rurală Adâncata a fost sesizată prin ”S.N.U.A.U. 112”, de o femeie de 80 de ani, din comuna Hănţeşti, despre faptul că, persoane necunoscute i-au sustras din locuință o sumă de bani.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, întrucât victima a postat pe poarta imobilului un anunț că vinde cereale, la 26.02.2016, în jurul orei 10.30, la locuinţa acesteia s-au prezentat 5 persoane necunoscute cu intenţia de a cumpăra boabe de porumb.
Astfel, după încheierea tranzacției, partea vătămată a primit de la o femeie o bancnotă de 200 lei, după care a intrat în locuință pentru a-i aduce restul, ocazie cu care, profitând de neatenția ei, persoane din același grup i-au sustras din portofelul lăsat într-o cameră suma de bani rămasă, pe care victima nu ţi-o aminteşte cu exactitate.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de furt, cercetările fiind continuate de polițiști în vederea identificării autorilor și recuperarea prejudiciului.

Prezentăm şi câteva măsuri eficiente care îi descurajează pe acești infractori, dar care pot conduce și la identificarea cât mai rapidă a celor care comit astfel de furturi. Aceste reguli sunt destinate în special celor care locuiesc în mediul rural, dar nu numai.

CE TREBUIE SĂ ȘTII:
  • de obicei, acești infractori sunt persoane străine de localitatea ta. De cele mai multe ori ei acționează pe raza mai multor județe, altele decât cele unde locuiesc;
  • nefiind indiferent și dând dovadă de vigilență te protejezi în primul rând pe tine, dar și pe rudele tale, vecinii tăi, mai ales pe cei care sunt în vârstă

CE TREBUIE SĂ FACI:
  • să fii atent la persoanele străine de localitatea ta, mai ales dacă observi că bat la porțile oamenilor sub diverse motive;
  • reține semnalmentele acestora, precum și alte aspecte cum ar fi bunurile pe care le vând sau autoturismul cu care se deplasează;
  • discută permanent cu rudele și vecinii care sunt în vârstă și reamintește-le regulile de siguranță personală și cui trebuie să acorde accesul în curte și locuință;
  • anunță imediat autoritățile locale (poliția, primăria) atunci când observi persoane/comportamente suspecte sau când afli de comiterea infracțiuni.


Evenimente rutiere cercetate de poliţişti

* La data de 26.02.2016, ora 14.00, în timp ce conducea autoturismul pe B-dul Ștefan cel Mare din municipiul Suceava, o femeie de 59 de ani, din comuna Şcheia, a surprins și accidentat uşor un bătrân de 90 de ani, din comuna Ipoteşti, care, în calitate de pieton, s-a angajat regulamentar în traversarea părții carosabile pe trecerea pentru pietoni semnalizată.
Victima a fost preluată de o ambulanță S.M.U.R.D. și transportată la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale. Conducătoarea auto a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

* La 26.02.2016, ora 18.10, în timp ce conducea autoturismul pe DJ 208A, în afara localității Ipotești, o tânără de 23 de ani, din comuna Vultureşti, s-a angajat în efectuarea manevrei de depășire a unui autoturism, iar în momentul în care a dorit să reintre pe banda de circulație a fost acroșată de autovehiculul depășit, care intenționa să efectueze o manevră de viraj la stânga și care, după producerea accidentului a plecat de la fața locului.
În urma impactului, tânăra a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și s-a răsturnat în afara părții carosabile.
Din accident a rezultat vătămarea corporală a conducătoarei auto care a fost transportată la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale.
În urma activităților întreprinse de polițiști s-a reușit identificarea autoturismului implicat în eveniment şi a conducătorului acestuia, un bărbat de 32 ani, din comuna Bosanci, care nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.
Cei doi conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în ambele cazuri.
În cauză s-a întocmit dosar penal, bărbatul de 32 de ani fiind cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ”vătămare corporală din culpă”, ”părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției” și ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, ce va fi soluționat procedural.

* La 27.02.2016, ora 16.50, în timp ce conducea autoturismul pe DN 2E, în interiorul comunei Voitinel, într-o curbă ușoară la stânga, un bărbat de 57 de ani, din judeţul Prahova, a pierdut controlul asupra direcției de mers și a părăsit partea carosabilă, lovind frontal un stâlp din beton de susținere a rețelei electrice.
În urma impactului, a rezultat decesul conducătorului auto și rănirea gravă a pasagerului din autoturism, un bărbat de 49 de ani din comuna Voitinel.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

* La 27.02.2016, ora 17.50, în timp ce conducea autoturismul pe DN 29, în interiorul oraşului Salcea, un tânăr de 21 de ani din localitate, nu a păstrat o distanţă suficientă faţă de vehiculul din faţă, iar pentru a evita tamponarea, a pătruns pe sensul opus, unde a intrat în coliziune frontală cu autoturismul condus regulamentar de un bărbat de 57 de ani din municipiul Suceava.
În urma impactului, a rezultat vătămarea corporală a unei minore de 7 ani şi rănirea a două femei, una de 51 de ani și cealaltă de 55 de ani toate din municipiul Suceava, pasagere în autoturismul condus de bărbatul de 57 de ani.
Cei doi conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative, după care, la spital, li s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

* La 27.02.2016, ora 19.40, în timp ce conducea autoturismul pe DN 17, în afara comunei Pojorâta, un tânăr de 26 de ani din municipiul Suceava, nu a adaptat viteza pe un carosabil acoperit cu mâzgă, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare și a pătruns pe contrasens, unde s-a izbit de un parapet metalic.
În urma impactului, a rezultat rănirea uşoară a două minore de 9 și 15 ani, ambele din municipiul Suceava, pasagere în autoturism.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.


Dosare penale la regimul rutier

Alcoolul la volan constituie, în continuare o cauză generatoare de risc rutier şi în acest weekend fiind identificaţi şoferi care au consumat băuturi alcoolice şi au condus pe drumurile publice, punând în pericol siguranţa traficului rutier.
În toate cazurile poliţiştii au întocmit dosare penale şi au suspendat dreptul de conducere, prevenind evenimente rutiere grave şi salvând, astfel, vieţi omeneşti. Totodată, poliţiştii atrag atenţia cu privire la consecinţele deosebit de grave pe care le are consumul de băutiri alcoolice la volan.

* La 27.02.2016, ora 12.26, un echipaj rutier din cadrul Poliției municipiului Rădăuţi, a oprit pe DN 2E, pe raza localității Clit, autoutilitara condusă de un bărbat de 49 de ani din orașul Cajvana, care a fost depistat circulând cu viteza de 82 km/h, pe un sector de drum cu limita la 50 km/h.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

* La 27.02.2016, ora 14.36 , un echipaj rutier din cadrul Poliţiei municipiului Vatra Dornei, a oprit pentru control pe str. Dornelor din localitate, autoturismul cu numărul de circulaţie provizoriu condus de un bărbat de 63 de ani din judeţul Satu Mare.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, numărul de înmatriculare provizoriu este expirat din 09.01.2016.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

* La 28.02.2016, ora 00.20, un echipaj rutier din cadrul Poliţiei municipiului Vatra Dornei, a oprit pentru control pe str. Republicii din localitate, autoturismul condus de un localnic de 28 de ani.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorului auto i s-a solicitat să se supună testării cu aparatul etilotest, însă acesta a refuzat, motiv pentru care, a fost condus la spital, unde, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

* La 28.02.2016, ora 01.55, un echipaj rutier din cadrul Poliției municipiului Fălticeni, a oprit pentru control pe str. Serpentina Bunești din localitate, autoutilitara condusă de un bărbat de 41 de ani din comuna Rădășeni.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind de 0,59 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au prelevat mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Totodată, în urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul are permisul de conducere suspendat, din 14.02.2016, tot pentru consum de băuturi alcoolice.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

* La 26.02.2016, ora 16.30, un echipaj de poliție a oprit pentru control pe DJ 208A, în localitatea Bosanci, autoutilitara condusă de un minor de 17 ani, din localitate.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, tânărul nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluţionat procedural.


Bărbat reţinut de poliţişti pentru o agresiune asupra concubinei sale

* La data de 26.02.2016, ora 19.13, Secția 7 Poliție Rurală Mălini a fost sesizată prin ”S.N.U.A.U. 112” despre faptul că, o femeie de 51 de ani din localitate, a fost victima unei agresiuni.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, la 26.02.2016, în jurul orei 16.00, femeia și concubinul ei s-au deplasat la un vecin de 69 de ani, unde au consumat băuturi alcoolice, iar în jurul orei 17.30, între concubin și victimă a izbucnit o ceartă, ocazie cu care, bărbatul a lovit-o pe femeie cu un obiect contondent în zona cervicală posterioară.
După producerea incidentului, agresorul împreună cu concubinul femeii au pansat-o după care, cei doi au plecat la locuinţa comună din imediata vecinătate.
Chiar dacă victima nu a solicitat efectuarea de cercetări faţă de agresor, poliţiştii s-au autosesizat şi la 27.02.2016, au continuat cercetărilor efectuate în cauza privind agresiunea. Având în vedere zona corporală vizată şi modul de aplicare a loviturii, precum şi riscurile generate de activitatea infracţională respectivă, polițiștii Serviciului Investigații Criminale Suceava au investigat în mod amănunţit cauza, stabilind faptul că, pe fondul consumului de alcool și a unui conflict spontan, concubinul victimei, un bărbat de 50 de ani din localitate, i-a aplicat femeii o lovitură în zona gâtului, cu un topor.
În urma examinării medico legale preliminarii, s-a stabilit faptul că, victima necesită 12-14 zile îngrijiri medicale, fără ca viața să-i fie pusă în primejdie.
Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, sub aspectul săvârșirii ,,tentativei la infracțiunea de omor”, iar bărbatul a fost reținut pentru 24 ore, fiind încarcerat în arestul I.P.J. Suceava, urmând să fie prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Poliţiştii reamintesc că nu tolerează comportamente de tip violent, prevenirea violenţei intrafamilale fiind una din direcţiile prioritare de acţiune, măsurile feme, inclusiv cele privative de liberate urmând a fi dispuse faţă de toţi cei care încalcă legea şi nesocotesc valorile sociale.
Mai nouă Mai veche