Cinci cetăţeni ucraineni arestaţi preventiv pe 30 de zile pentru contrabandă

Cinci cetăţeni ucraineni arestaţi preventiv pe 30 de zile pentru contrabandă

Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F Sighetu Marmaţiei au descoperit şi confiscat, în ultimele 48 de ore, peste 14.000 de pachete cu ţigări, în valoare de 144.000 lei, marfă ce urma să fie comercializată pe piaţa neagră de desfacere din România.
În urma acţiunilor, cinci cetăţeni ucraineni au fost reţinuţi şi sunt cercetaţi pentru contrabandă şi trecere fauduloasă a frontierei de stat, precum şi instigare la cele două infracţiuni.
Aceştia sunt arestaţi preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.

Ieri, 27 februarie a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Siret, judeţul Suceava, au declanşat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, în zona de responsabilitate.
Astfel, în jurul orei 1.00, lucrătorii noştri au observat pe direcţia localităţii Siret, în apropierea frontierei de stat, patru persoane care se deplasau de la frontiera de stat spre interiorul ţării, transportând colete voluminoase.
Poliţiştii de frontieră au acţionat pentru reţinerea persoanelor în cauză efectuând somaţiile legale prin voce, moment în care acestea au abandonat coletele şi au încercat să fugă.
Pentru reţinerea persoanelor care nu s-au supus somaţiilor, lucrătorii noştri au folosit armamentul din dotare, fiind trase trei focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale.
În urma acţiunii s-a reuşit reţinerea celor patru persoane, cetăţeni ucraineni cu vârste cuprinse între 22 şi 28 de ani, iar la faţa locului au fost descoperite 8 colete care conţineau ţigări de provenienţă ucraineană.
În urma cercetărilor efectuate, a rezultat că baxurile cu ţigări urmau să fie preluate pe teritoriul României de către cetăţeanul ucrainean H. Vasyl de 20 de ani, care la acel moment se afla în PTF Siret, pe sensul de intrare în ţară, fiind şi acesta reţinut.
S-a luat măsura conducerii celor cinci cetăţeni ucraineni împreună cu coletele la sediul poliţiei de frontieră, în vederea continuării cercetărilor.
În urma inventarierii baxurilor, s-a constatat că acestea conţin 4.000 pachete ţigări, de provenienţă ucraineană, în valoare de 51.200 lei, marfă ce a fost ridicată în vederea confiscării.
Drept urmare, celor patru cetăţeni ucraineni reţinuţi la frontiera verde li s-a întocmit lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă în formă agravantă şi trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar lui H. Vasyl de 20 de ani pentru instigare la infracţiunea de contrabandă în formă agravantă şi instigare la infracţiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat.
În continuare, cei cinci cetăţeni ucraineni au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi cu propunere de arestare preventivă, propunere admisă de către instanţa de judecată pe o perioadă de 30 de zile.

*În data de 26.02.2016, în PTF Vicşani feroviar, jud. Suceava, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control amănunţit asupra trenului de marfă românesc, aflat pe sensul de intrare în România.
Astfel, a fost descoperită, în două locomotive, în sistemele de răcire ale motoarelor, cantitatea de 1080 pachete ţigări, de diferite mărci, de provenienţă ucraineană.
În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că ţigările aparţin cetăţenilor români M. Gheorghe de 61 de ani şi A. Stelică de 59 de ani, domiciliaţi pe raza jud. Suceava, ambii mecanici de locomotivă.
Ţigările în valoare de 12.200 lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar cei doi mecanici au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în valoare de 6.000 lei fiecare.

*De asemenea, pe timpul unor misiuni de supraveghere şi control la frontiera de stat, lucrători din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei au descoperit abandonată, în apropierea frontierei de stat, cantitatea de 8.990 pachete ţigări, de provenienţă ucraineană.
Ţigările, în valoare de 80.600 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar în continuare se efectuează cercetări în vederea identificării şi reţinerii tuturor persoanelor implicate, precum şi a documentării întregii activităţi infracţionale.


Purtător de cuvânt al ITPF Sighetu Marmaţiei
Insp. pr. de poliţie Lungu Radu
Mai nouă Mai veche