Buletin de presă, 20 martie 2016 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 20 martie 2016 - IPJ SuceavaFapte de natură penală cercetate de poliţişti

* La data de 18.03.2016, în jurul orei 14.10, Poliţia municipiului Fălticeni a fost sesizată de o femeie de 36 de ani, din comuna Boroaia, despre faptul că, în cursul zilei, persoane necunoscute i-au sustras un telefon mobil şi portmoneul cu bani și ale bunuri din autoturismul parcat pe strada Mihai Eminescu din municipiul Fălticeni.
În urma activităților întreprinse de polițiști, la o casă de amanet situată pe B-dul Revoluţiei din localitate, au fost identificaţi în flagrant, un tânăr de 19 ani şi un minor de 17 ani, ambii din localitate, care încercau să comercializeze telefonul mobil ce aparține persoanei vătămate.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, după ce au sustras bunurile, cei doi tineri au cheltuit banii, după care au aruncat portofelul cu documente și au încercat să vândă telefonul mobil pentru a face rost de bani.
Telefonul mobil, estimat la suma de 600 lei, a fost recuperat şi restituit persoanei vătămate.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de furt, ce va fi soluționat procedural.

* La data de 19.03.2016, ora 13.15, Poliția municipiului Suceava a fost sesizată de un localnic de 57 de ani, despre faptul că, în cursul zilei, persoane necunoscute, i-au sustras bunuri din autoturism.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, în cursul zilei, în intervalul orar 09.00 - 12.00, persoane necunoscute au spart geamul portierei autoturismului părții vătămate, parcat pe strada Tineretului, din localitatea de domiciliu, iar din interior au sustras o borsetă cu documentele personale şi bani, valoarea prejudiciului fiind de circa 2.000 lei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat, cercetările fiind continuate de polițiști în vederea identificării autorilor și recuperării prejudiciului.

Poliţiştii atrag atenţia cu privire la modul de asigurare a vehiculelor, dar şi cu privire la locaţiile de parcare şi la bunurile pe care cetăţenii le lasă în interiorul autoturismelor.

Pentru a preveni furturile din auto, poliţiştii recomandă:
  • nu parcaţi autoturismul în zone neiluminate, la adăpostul întunericului, hoţii pot acţiona nestingheriţi;
  • nu lăsaţi în interiorul autoturismului acte sau alte valori;
  • în timpul zilei asiguraţi-vă autoturismul prin blocarea tuturor portierelor;
  • când părăsiţi autoturismul, chiar pentru un minut, nu vă zgârciţi cu timpul dumneavoastră şi asiguraţi portierele; indicat ar fi şi cuplarea sistemului de alarmă;
  • nu lăsaţi în autoturism bunuri de valoare, genţi sau lucruri ce ar putea trezi interesul hoţilor; aceştia acţionează atât în parcările aglomerate cât şi din mers, încercând portierele maşinilor staţionate;
  • dacă la bordul autoturismului aveţi montată aparatură electronică de valoare, gen, radio casetofoane scumpe sau CD playere, sisteme de navigaţie, staţii auto, este indicat să fie luate în casă pe timpul nopţii;
  • încercaţi să montaţi aparatura audio pe un sistem tip şină, cu fişe, care să permită o deconectare uşoară şi fără riscuri ;
  • nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii ;
  • nu lăsaţi în maşină bani, cărţi de credit, ordine de plată sau alte obiecte ; obiceiul de a încuia în torpedou banii , atrage de obicei atenţia;
  • cumpăraţi-vă şi dotaţi-vă autoturismul cu sisteme sigure antifurt pentru portiere, portbagaj şi nu în ultimul rând pentru rezervor.

Poliţiştii recomandă încă o dată cetăţenilor să dispună măsuri minime de protecţie a bunurilor astfel încât să nu cadă victime ale hoţilor. Se recomandă asigurarea cu sisteme de închidere şi alarmare a locuinţelor. În cazul în care locuinţa în construcţie se află într-o zonă izolată sau nu este locuită, asiguraţi-vă că o persoană de încredere poate să treacă zilnic pe la respectiva locaţie şi să o supravegheze. Asiguraţi iluminarea şi îngrădirea perimetrului. Nu depozitaţi bunuri în casele aflate în construcţie sau nelocuite (mobilier, electronice, electrocasnice, etc.)

* La data de 19.03.2016, ora 16.06, Poliţia municipiului Rădăuţi a fost sesizată prin ”S.N.U.A.U. 112” despre faptul că, în noaptea de 18/19.03.2016, persoane necunoscute au sustras bunuri din imobilul unui bărbat de 39 de ani din localitate.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, profitând de lipsa unui sistem de pază și alarmare și de faptul că imobilul nu este locuit, victima fiind plecată la muncă în străinătate, în noaptea de 18/19.03.2016, prin forțarea unui geam, persoane necunoscute au pătruns în interior și au sustras aparatură electronică în valoare de 1.500 lei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat, cercetările fiind continuate de polițiști în vederea identificării autorilor și recuperării prejudiciului.

Poliţiştii recomandă încă o dată cetăţenilor să dispună măsuri minime de protecţie a bunurilor astfel încât să nu cadă victime ale hoţilor. Se recomandă asigurarea cu sisteme de închidere şi alarmare a locuinţelor şi anexelor.
Totodată, atragem atenţia persoanelor pretabile la săvârşirea de fapte antisociale, că gestionarea problematicii privind infracţiunile de furt este una din priorităţile poliţiei sucevene, pentru prevenirea şi combaterea acestui fenomen, poliţiştii dispunând măsuri din cele mai ferme, inclusiv privative de liberatate.


Evenimente rutiere cercetate de poliţie

* La data de 18.03.2016, în jurul orei 19.20, în timp ce conducea autoturismul pe DN 29A, în localitatea Dumbrăveni, un localnic de 37 de ani, a surprins și accidentat o minoră de 12 ani, din localitate, care s-a angajat în traversarea drumului prin loc nepermis și fără să se asigure.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, după care, la spital, i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluţionat procedural.

* La data de 20.03.2016, ora 00.15, în timp ce conducea mopedul pe DC Călugărița, în interiorul comunei Horodnic de Jos, un localnic de 22 de ani, aflat în stare de ebrietate și fără a poseda permis de conducere, a pierdut control direcției de mers, s-a dezechilibrat și a căzut pe carosabil, autoaccidentându-se.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul mopedului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.


Ţigări de contrabandă confiscate de către poliţişti

La data de 18.03.2016, în jurul orei 23.30, o patrulă din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea a oprit pentru control pe DN 17A, autoturismul condus de un bărbat de 51 de ani, din comuna Pârteștii de Jos, care se deplasa dinspre municipiul Rădăuți spre comuna Marginea.
În urma verificărilor efectuate în interiorul autoturismului, polițiștii au identificat 360 pachete cu ţigări de diferite mărci, cu timbru ucrainean, iar asupra conducătorului auto suma de 740 euro și 40.013 lei. Țigările în valoare de circa 3.600 lei și sumele de bani au fost ridicate pentru cercetări, iar autoturismul a fost indisponibilizat la sediul de poliție.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, ce va fi soluționat procedural.


Dosare penale la regimul rutier

* La data de 18.03.2016, în jurul orei 03.27, un echipaj din cadrul Serviciului Rutier a oprit pentru control pe DN 2, pe raza localităţii Dărmăneşti, autoturismul condus de un bărbat de 30 de ani, din municipiul Suceava.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,05 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluţionat procedural.

* La data de 18.03.a.c., în jurul orei 13.00, în timp ce executa serviciul pe DC Gura Putnei, o patrulă din cadrul Postului de poliție Putna a identificat în apropierea intersecției cunoscută cu denumirea populară ”La bisericuță”, autoutilitara condusă de un bărbat de 38 de ani, din localitate, care, la vederea autospecialei de poliție, a oprit brusc și a sărit pe scaunul din dreapta, după care a pus telefonul la ureche prefăcându-se că discută la telefon.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul nu este deţinător de permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, bărbatul a luat de la domiciliu autoutilitara aparținând tatălui său, plecat în străinătate.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și ”furt în scop de folosință”, ce va fi soluționat procedural.

* La data de 19.03.a.c., în jurul orei 00.05, un echipaj mixt poliție-jandarmi, în timp ce patrula pe strada Mihoveni, din satul Şcheia, a oprit pentru control autoturismul condus de un bărbat de 46 de ani din municipiul Suceava, care se deplasa având un mers sinuos pe carosabil.
Întrucât emana halenă alcoolică și a recunoscut faptul că, a consumat băuturi alcoolice, conducătorul auto a refuzat în prezența unui martor asistent să se supună testului cu aparatul etilotest şi prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluţionat procedural.

* La data de 19.03.2016, ora 11.15, Secţia 10 Poliţie Rurală Păltinoasa a fost sesizată prin ”S.N.U.A.U. 112” de un tânăr de 23 de ani, din municipiul Suceava, despre faptul că, în timp ce conducea autoturismul pe strada Spinărie din comuna Berchişeşti, a fost implicat într-o tamponare cu un moped, condus de un minor de 17 ani din localitate.
Din primele cercetări polițiștii au stabilit faptul că, în timp ce se deplasa pe raza comunei Berchișești, conducătorul autovehiculului a efectuat regulamentar manevra de a vira la stânga pentru a intra în curtea unei case, ocazie cu care, din neatenţie, minorul, ce nu posedă permis de conducere și care circula în spatele mașinii, a pierdut controlul mopedului și a acroşat autoturismul.
În urma impactului nu au rezultat victime, ci doar pagube materiale.
În cauză s-a întocmit dosar penal, minorul de 17 ani fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, ce va fi soluționat procedural.

* La data de 19.03.2016, ora 23.15, un echipaj rutier din cadrul Poliției municipiului Fălticeni, a oprit pentru control pe DJ 208, pe raza comunei Preutești, autoturismul condus de un bărbat de 37 de ani, din municipiul Fălticeni.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorului auto i s-a solicitat să se supună testului cu aparatul etilotest, însă acesta a refuzat, motiv pentru care, a fost condus la spital, unde, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

* La data de 20.03.2016, ora 00.27, un echipaj rutier din cadrul Poliției orașului Siret, a oprit pentru control pe str. 9 Mai din localitate, autoturismul condus de un tânăr de 19 ani, din comuna Zamostea.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.


Material lemnos confiscat de poliţişti

La data de 19.03.2016, ora 17.32, o patrulă din cadrul Postul de poliție Vatra Moldoviței, a oprit pentru control pe DJ 176, autoutilitara condusă de un bărbat de 26 de ani, din comuna Vama, care transporta material lemnos.
În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul nu posedă documente legale de proveniență și transport a materialului lemnos, acesta declarând faptul că, l-a achiziționat de la o persoană necunoscută din comuna Moldovița.
Autoutilitara a fost condusă la un depozit silvic aparținând Ocolului Silvic Vama, unde, specialiștii silvici au stabilit faptul că, bărbatul transporta ilegal 5,72 m.c. lemn rotund de esență rășinoase.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos în valoare de 1.500 lei, a fost predat în custodie Ocolului Silvic Vama.

Mai nouă Mai veche