Buletin de presă, 24 martie 2016 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 24 martie 2016 - IPJ SuceavaAcţiuni de prevenire şi combatere a delictelor silvice desfăşurate de poliţiştii suceveni

Prevenirea infracţiunilor la regimul silvic constituie o prioritate pentru poliţiştii suceveni, periodic fiind organizate acţiuni de control în teren, atât în fondul forestier, la societăţile de prelucrare dar şi pe drumurile publice, pe rutele de transport a materialului lemnos.

* La data de 22.03.2016, orele 18.00, un echipaj mixt, format din polițiști ai Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat un control la o societate comercială din județul Timiş, cu punct de lucru în comuna Slatina, privind modul de achiziţie, prelucrare și comercializare a materialelor lemnoase, ocazie cu care, s-a constatat faptul că, reprezentantul societăţii, un bărbat de 44 de ani, din comuna Slatina, a vândut fără avize de însoţire, cantitatea totală de 71,36 m.c. material lemnos, în valoare de 12.052,71 lei.
În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a societății, reprezentată de bărbatul de 44 de ani, din comuna Slatina, cu amendă în cuantum de 10.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010 şi confiscarea valorică a cantităţii de 71,36 m.c. material lemnos, în valoare de 12.052,71 lei.

* La data de 22.03.a.c., ora 20.00, un echipaj mixt, format din polițiști ai Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava, au oprit în trafic, pe raza comunei Brodina, autoutilitara condusă de un bărbat de 41 de ani din municipiul Rădăuți, care transporta material lemnos.
În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul nu deține documente legale de proveniență și transport a materialului lemnos, acesta declarând faptul că, l-a achiziţionat de la diferite persoane fizice de pe raza comunei Brodina.
Autoutilitara a fost condusă la sediul Ocolului Silvic Falcău, unde, în urma inventarierii, specialiştii silvici au stabilit faptul că, acesta transporta cantitatea de 18,63 m.c. lemn de lucru de esență răşinoase.
În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a conducătorului auto, cu amendă în cuantum de 5.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos în valoare de aproximativ 5.500 lei, a fost predat în custodie Ocolului Silvic Falcău.

* În perioada 22-23.03.2016, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Marginea împreună cu specialiștii Ocolului Silvic Marginea, au acționat pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice pe raza de competență, ocazie cu care:
- la data de 22.03.2016, ora 19.00, a fost surprins în flagrant un bărbat de 42 de ani, din comuna Horodnic de Sus, care transporta cu un atelaj hipo, aproximativ 2 metri steri lemn de foc, ce a fost tăiat și sustras din lunca comunei Volovăț, de pe terenul unui localnic. Materialul lemnos în valoare de aproximativ 200 lei, a fost confiscat, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”tăiere ilegală de arbori” și ”furt de arbori”, ce va fi soluționat procedural.
- la data de 23.03.a.c., ora 05.10, a fost identificat un bărbat de 42 de ani, din comuna Sucevița, care transporta cu autoutilitara pe DJ 209K, pe raza comunei Marginea, cantitatea de 6,50 metri steri lemn de foc, fără a poseda documente de proveniență. Materialul lemnos în valoare de aproximativ 600 lei, a fost confiscat, iar conducătorul auto a fost sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 2.000 lei, conform Legii nr.171/2010.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare, în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.


Faptă de natură penală cercetată de poliţişti

La data de 23.03.2016, în jurul orei 09.30, Poliţia comunală Şcheia a fost sesizată de o femeie de 35 de ani, din localitate, despre faptul că, în noaptea de 20/21.03.2016, persoane necunoscute i-au sustras din curtea locuinței două biciclete.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, în noaptea de 20/21.03.2016, profitând de faptul că, poarta de acces în curte nu era asigurată, persoane necunoscute au sustras două biciclete folosite de copiii familiei și lăsate neasigurate pe o terasă.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de furt calificat, cercetările fiind continuate de polițiști în vederea identificării autorilor și recuperării prejudiciului.
Poliţiştii recomandă cetăţenilor să dispună măsuri minime de protecţie a bunurilor astfel încât să nu cadă victime ale hoţilor. Se recomandă asigurarea cu sisteme de închidere şi alarmare a locuinţelor şi anexelor.
Totodată, atragem atenţia persoanelor pretabile la săvârşirea de fapte antisociale, că gestionarea problematicii privind infracţiunile de furt este una din priorităţile poliţiei sucevene, pentru prevenirea şi combaterea acestui fenomen, poliţiştii dispunând măsuri din cele mai ferme, inclusiv privative de liberatate .


Evenimente rutiere cercetate de poliţie

* La data de 23.03.2016, în jurul orei 16.35, în timp ce conducea autoturismul, pe DN 17, în afara localităţii Molid, un bărbat de 73 de ani, din municipiul Suceava, a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune frontală cu microbuzul condus de un bărbat de 32 de ani, din județul Iaşi.
În urma coliziunii, autoturismul condus de bărbatul de 73 de ani a fost proiectat pe banda sa de circulaţie, ocazie cu care, a fost lovit de autoturismul condus în aceiaşi direcţie de mers, de un bărbat de 58 de ani, din municipiul Bucureşti.
În urma coliziunii celor 3 autovehicule, a rezultat vătămarea corporală gravă a conducătorului auto de 73 de ani, rănirea ușoară a pasagerei din autoturismul acestuia, o femeie de 72 ani, din municipiul Suceava, precum şi a unei femei de 37 de ani, din municipiul C-lung Moldovenesc, pasageră în microbuz.
Conducătorii auto de 32 şi de 58 de ani, au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, după care, la spital, li s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Datorită leziunilor suferite, conducătorul auto de 73 de ani nu a putut fi testat cu aparatul etilotest și nici nu i s-au putut recolta probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Ulterior, în jurul orei 22.05, bărbatul de 73 de ani a decedat în spital.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

* La data de 23.03.a.c., în jurul orei 18.45, în timp ce conducea autoturismul, pe strada Armatei din municipiul Fălticeni, un localnic de 22 de ani, a surprins și accidentat mortal o femeie de 70 de ani, din localitate, care s-a angajat în traversarea drumului prin loc nepermis și fără să se asigure.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

* La data de 23.03.2016, în jurul orei 20.50, în timp ce conducea mopedul neînmatriculat, în interiorul localității Gălănești, către DN 2H, un minor de 17 ani, din localitate, care nu posedă permis de conducere, a pierdut controlul asupra direcției de mers, s-a dezechilibrat și a căzut pe carosabil suferind leziuni, nu și fratele său de 15 ani, aflat ca pasager pe moped.
Victima a fost transportată cu ambulanța la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale, ocazie cu care, i s-au recoltat și probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.


Dosare penale la regimul rutier

* La data de 23.03.2016, în jurul orei 14.15, o patrulă din cadrul Poliției orașului Salcea şi a Postului de poliție Dumbrăveni, a oprit pentru control pe strada Văleni, din oraşul Salcea, autoturismul condus de un bărbat de 48 de ani, din municipiul Suceava.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, autoturismul figurează ca fiind neînmatriculat, plăcuțele cu numerele de înmatriculare aparținând unui alt autoturism, despre care, bărbatul a declarat faptul că, l-a achiziționat în cursul anului 2015 și a montat plăcuțele de la celălalt autovehicul, deoarece a rămas fără benzină la mașina înmatriculată.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluţionat procedural.

* La data de 23.03.2016, în jurul orei 17.40, un echipaj rutier din cadrul Poliției municipiului Suceava, a fost sesizată despre faptul că, pe strada Academician Vasile Grecu din localitate, traficul a fost blocat de un autoturism implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale, iar conducătorul auto este sub influenţa alcoolului.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, în jurul orei 17.30, în timp ce conducea autoturismul pe B-dul George Enescu, un bărbat de 73 de ani, din localitate, a lovit în trafic autoturismul condus de un bărbat de 40 de ani, din comuna Ipotești, după care și-a continuat deplasarea până în localitatea Şcheia, unde a lovit un autoturism parcat și a revenit pe strada Academician Vasile Grecu din municipiul Suceava, unde s-a oprit și a blocat traficul.
Cei doi conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ pentru bărbatul de 40 de ani și de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat pentru bărbatul de 73 de ani, căruia, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.
Mai nouă Mai veche