Sinteza evaluării planului de acțiuni pentru realizarea în județul Suceava a obiectivelor cuprinse în programul de guvernare, la trimestrul I 2016

În conformitate cu prevederile Legii nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului şi ale Hotărârii Guvernului nr. 460/2006 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 340/2004, la nivelul Instituţiei Prefectului - judeţul Suceava a fost întocmit Planul de acţiuni pe anul 2016, la nivelul judeţului Suceava, pentru îndeplinirea obiectivelor derivate din Programul de Guvernare 2016.

Având în vedere Programul de Guvernare care a fost elaborat pe o perioadă limitată și are ca viziune identificarea soluțiilor cu efect pozitiv atât pentru perioada mandatului primit cât și pentru crearea bazei unei dezvoltări de structură pe termen lung și prioritățile de dezvoltare ale județului cuprinse în Planul de acţiuni pentru anul în curs au fost stabilite în concordanță cu obiectivele Programului de Guvernare.

Cele 11 capitole ale Planului de acțiuni au fost structurate pe 144 obiective cu 479 acţiuni.
Până la data de 31 MARTIE 2016, au fost realizate cele 11 acțiuni care au avut termen scadent în această perioadă.
În continuare se află în derulare :
- 294 acțiuni cu termene de raportare până la sfârșitul anului 2016
- 98 acțiuni se derulează în cursul anului 2016 dar au diferite termene de raportare, astfel:
- 8 acțiuni -lunar;
- 55 acțiuni - trimestrial;
- 3 acțiuni – semestrial;
- 32 acțiuni - conform graficelor/calendarelor stabilite anual;
- 72 de acțiuni cu caracter permanent, se derulează în cursul anului 2016 dar vor continuă și în anii următori

Având în vedere că a trecut o perioada scurtă de la ședința Colegiului Prefectural din luna februarie când a fost prezentat și aprobat Planul de acțiuni pe anul 2016, la nivelul judeţului Suceava, pentru îndeplinirea obiectivelor derivate din Programul de Guvernare 2016, pe fiecare domeniu, vă voi reține atenția, în continuare, numai asupra capitolelor care au avut prevăzute actiuni cu termen de finalizare în trimestrul I 2016.

În domeniul SĂNĂTATE, implementarea Programelor naţionale, promovarea integrităţii şi întărirea capacităţii de control, asigurarea de servicii medicale şi farmaceutice în scopul realizării unei asistenţe medicale corespunzătoare, accesibilitatea populaţiei la servicii medicale de specialitate în țară și străinătate, modernizarea infrastructurii precum şi, realizarea de campanii de informare şi conştientizare a populaţiei reprezintă principalele obiective pentru anul 2016.
În Planul de acțiuni de la nivelul județului, obiectivul privind modernizarea infrastructurii a fost îndeplinit cu un real succes prin finalizarea lucrărilor de extindere si modernizare la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.
Lucrările de modernizare a acestui important obiectiv de nivel județean vor continua și în perioada următoare . În acest sens a mai fost prevăzută și realizarea expertizei tehnice pentru modernizarea corpului F, acțiune care a fost realizată până la termenul stabilit 31 martie 2016.

Pentru creşterea competitivităţii AGRICULTURII, judeţului Suceava şi a dezvoltării spaţiului rural în anul 2016, se urmăreşte îndeplinirea următoarelor obiective: valorificarea potenţialului agricol, implementarea şi extinderea formelor moderne de organizare în sectorul vegetal şi zootehnic, sprijinirea activităţii din domeniul industriei alimentare, promovarea şi dezvoltarea agriculturii ecologice şi a produselor tradiţionale; pregătirea campaniei de depunere a cererilor de sprijin pe suprafaţa 2016; acordarea ajutoarelor comunitare pentru producătorii agricoli şi a subvenţiilor de la bugetul de stat; apărarea sănătăţii animalelor şi prevenirea îmbolnăvirilor la oameni, ridicarea gradului profesional al agricultorilor.
Acțiunile prevăzute pentru a fi realizate în cursul trimestrului I au avut ca obiective majore:
  • pregătirea campaniei de depunere a cererilor unice de plată aferente campaniei 2016
  • acordarea de sprijin financiar, comunitar și subvenții de la bugetul național, în sectorul agricol-vegetal şi zootehnic
Pentru îndeplinirea acestora în trimestrul analizat s-au desfășurat 3 sesiuni de instruire a funcționarilor publici din Centru judetean APIA în sistem videoconferință. Acordarea unor ajutoare excepționale cu caracter temporar fermierilor din sectorul creșterii animalelor a fost amânată întrucât actul normativ a fost emis în luna martie, urmând ca în perioada următoare să se depună cereri pentru acordarea sprijinului financiar pentru lapte.
Până la 31 martie 2016 au fost depuse de către fermieri numai 8 cereri.

Capitolul DEZVOLTAREA SOCIALĂ, CULTURĂ, MINORITĂȚI MEDIU, TINERET ȘI SPORT cuprinde obiective precum promovarea unei protecții sociale active și încurajarea unei culturi a responsabilității individuale, echilibrarea pieței locale a muncii, facilitarea accesului la formare profesională, sprijinirea dialogului angajator - persoană în căutarea unui loc de muncă și gestionarea eficientă a drepturilor de prestații sociale.
În acest sens, se urmăreste intensificarea acţiunilor de control ale instituţiilor abilitate, la agenţii economici pe linia modului de respectare a legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă. În acest sens, se monitorizează modul de aplicare a prevederilor Codului Muncii - Legea nr. 53/2003 şi a altor acte normative privind dreptul muncii, precum şi a clauzelor contractelor de muncă şi respectarea prevederilor privind securitatea şi sănătatea în muncă.
Cele mai multe acțiuni din acest domeniu au caracter permanent - 30 și 109 acțiuni se derulează până la sfârșitul anului 2016, din care: -70 cu raportare la 31 decembrie și 39 cu raportare trimestrială. Se poate vedea și pe situația centralizatoare.
Protecţia mediului este un element esenţial pentru creşterea calităţii vieţii în comunităţile umane. În acest domeniu au fost stabilite obiective concrete pentru anul 2016:
  • urmărirea respectării legislaţiei de mediu;
  • îmbunătăţirea şi extinderea sistemului de monitorizare a calităţii principalilor indicatori de mediu;
  • intensificarea acţiunilor pentru educarea, sensibilizarea şi conştientizarea cetăţeanului faţă de problematica protecţiei mediului;
  • combaterea schimbărilor climatice şi controlul poluării industriale;
  • conservarea biodiversităţii şi a patrimoniului natural;
  • limitarea efectelor negative ale schimbărilor climatice.
Obiectivul de îmbunătăţire şi extindere a sistemului de monitorizare a calităţii principalilor indicatori de mediu, în principal, evaluarea şi îmbunătăţirea calităţii aerului a fost realizat la termenul prevăzut pentru trimestrul I 2016.
Până la 24. martie a fost elaborat şi publicat pe site-ul APM Suceava, Raportul privind calitatea aerului înconjurător în judeţul Suceava pe anul 2015, conform cerinţelor Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.

În domeniul gestionării FONDURILOR EUROPENE, la nivelul judeţului Suceava se urmăreste monitorizarea implementării proiectelor aflate în derulare, promovarea instrumentelor structurale aferente exerciţiului bugetar 2014 - 2020, continuarea procesului de absorbţie a fondurilor europene prin promovarea PNDR 2014 – 2020 și diseminarea informaţiilor europene, consilierea autorităţilor şi instituţiilor locale în ceea ce priveşte accesarea noilor fonduri, astfel încât, să contribuie la creşterea capacităţii bugetare destinate dezvoltării economice şi sociale durabile a localităţilor.
Dine cele 29 de acțiuni prevăzute pentru acest an 6 acțiuni au avut termen de finalizare trimestrul I. Dintre acestea 4 acțiuni din responsabilitatea Consiliului Județean Suceava care se referă la proiecte de modernizare drumuri județene au fost realizate la termenele stabilite și rapoartele de durabilitate aferente transmise .
Stadiul fizic de realizare a activitățile din cadrul a două proiecte și ne referim la ”Medicină în situaţii şi ocazii de urgenţă – răspuns prompt la provocările transfrontaliere” și la ”Folosirea experienţei europene în combaterea eroziunii solului” înregistrat la sfârșitul lunii martie a fost de 96% , și respectiv de 77% .

În anul 2016, direcţiile de acţiunile în sfera RELAȚIILOR EXTERNE, se focalizează pe intensificarea colaborării internaţionale, cooperarea cu instituţiile din sistemul de securitate internă al Uniunii Europene, întărirea cooperării cu instituţiile vamale, în special din Republica Moldova şi Ucraina şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale stabilite cu unităţi administrativ - teritoriale din alte ţări, a colaborării transfrontaliere, a schimburilor de experienţă între localităţi din judeţul Suceava cu unele similare din alte ţări.
În cadrul Parteneriatelor pe care le are județul Suceava cu Regiunile Cernăuți și Ivano-Frankivsk din Ucraina, cu Voievodatele Podkarpackie și Silezia din Polonia cu Regiunea Schwaben din Germania, în perioada evaluată acțiunile s –au desfășurat conform calendarului și pe care le veti găsi descrise pe larg în materialul integral postat pe site ul instituției noastre .

*
* *

Realizarea Planului de acţiuni pentru îndeplinirea obiectivelor derivate din Programul de Guvernare pentru anul 2016 la nivelul judeţului Suceava este monitorizată trimestrial, motiv pentru care vă rugăm încă o dată să vă implicaţi în continuare cu aceeași responsabilitate în segmentul specific activităţii instituţiei pe care o conduceţi, în vedere realizării acţiunilor pe care le-aţi propus pentru următoarea perioadă din acest an.
În situațiile în care vă confruntați cu probleme în realizarea acțiunilor propuse vă rugăm să întreprindeți din timp demersurile necesare din competența legală pe care o aveți în domeniul dumneavoastră de activitate și totodată insistăm cu rugămintea de a aduce la cunoștința instituţiei prefectului în timp util toate problemele cu care vă confruntați astfel încât printr o colaborare instituțională eficientă să putem interveni în vederea finalizării acțiunilor propuse


PREFECT,
Constantin HARASIM
Mai nouă Mai veche