Buletin de presă, 3 mai 2016 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 3 mai 2016 - IPJ SuceavaFapte de natură penală cercetate de poliţişti

* La data de 02.05.2016, ora 14.30, Poliţia oraşului Gura Humorului a fost sesizată de o femeie de 29 de ani, din localitate, despre faptul că, la 30.04.2016, persoane necunoscute i-au sustras autoturismul parcat în apropierea locuinţei sale.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, la 25.04.2016, partea vătămată şi-a parcat autoturismul în apropierea locuinței, însă cu uşile descuiate, întrucât sistemul de închidere nu funcţionează şi cu cheia de rezervă în torpedou și a plecat în municipiul Cluj Napoca, unde lucrează.
Ulterior, la 30.04.2016, a fost sunată de fratele ei, care i-a comunicat faptul că, maşina nu mai este în parcare, însă victima nu a sesizat poliția, ci abia la 02.05.2016, când a revenit la domiciliu.
În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat, cercetările fiind continuate de poliţiştii în vederea identificării autorilor și recuperarea prejudiciului, estimat la circa 2.500 lei.

Pentru a preveni furturile de sau din auto, poliţiştii recomandă:
  • nu parcaţi autoturismul în zone neiluminate, la adăpostul întunericului, hoţii pot acţiona nestingheriţi;
  • nu lăsaţi în interiorul autoturismului acte sau alte valori;
  • în timpul zilei asiguraţi-vă autoturismul prin blocarea tuturor portierelor;
  • când părăsiţi autoturismul, chiar pentru un minut, nu vă zgârciţi cu timpul dumneavoastră şi asiguraţi portierele; indicat ar fi şi cuplarea sistemului de alarmă;
  • nu lăsaţi în autoturism bunuri de valoare, genţi sau lucruri ce ar putea trezi interesul hoţilor; aceştia acţionează atât în parcările aglomerate cât şi din mers, încercând portierele maşinilor staţionate;
  • dacă la bordul autoturismului aveţi montată aparatură electronică de valoare, gen, radio casetofoane scumpe sau CD playere, sisteme de navigaţie, staţii auto, este indicat să fie luate în casă pe timpul nopţii;
  • încercaţi să montaţi aparatura audio pe un sistem tip şină, cu fişe, care să permită o deconectare uşoară şi fără riscuri;
  • nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii;
  • nu lăsaţi în maşină bani, cărţi de credit, ordine de plată sau alte obiecte; obiceiul de a încuia în torpedou banii, atrage de obicei atenţia;
  • cumpăraţi-vă şi dotaţi-vă autoturismul cu sisteme sigure antifurt pentru portiere, portbagaj şi nu în ultimul rând pentru rezervor.
* La data de 02.05.2016, ora 17.22, un bărbat de 65 de ani, din comuna Horodniceni, a sesizat poliția prin „S.N.U.A.U 112”, despre faptul că, persoane necunoscute i-au sustras bunuri din autoturism.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, la 02.05.2016, în jurul orei 11.30, după ce a făcut pană la autoturism și a intrat într-un șanț de pe raza comunei Horodniceni, victima a fost ajutată de mai mulți bărbați care au coborât dintr-un autoturism, după care, a constatat faptul că, din torpedou i-a fost sustras un portofel cu bani și documente personale, prejudiciul fiind de circa 250 lei.
Întrucât prezenta halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracțiunii de „furt”, iar față de bărbatul de 65 de ani pentru săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”, ce va fi soluționat procedural.

* La 02.05.a.c., ora 12.39, Poliţia Mun. Rădăuţi, a fost sesizată despre faptul că un bărbat de 50 de ani, din localitate, a fost victima unei agresiuni.
Din verificări s-a constatat că în seara zilei de 01.05.2016 la locuinţa unui barbat de 63 de ani, din mun. Rădăuţi, se aflau victima de 50 de ani, fiul acesteia şi agresorul de 51 de ani şi fiul agresorului, un tânăr în vârstă de 18 ani. Bărbaţii au consumat băuturi alcoolice împreună, iar la orele 21.30 a izbucnit un conflict spontan în cadrul căruia bărbatul de 51 de ani i-a aplicat o lovitură cu un cuţit fiului său, de 18 ani şi bărbatului de 50 de ani.
Ulterior, în continuarea cercetărilor efectuate în cauza privind agresiunea comisă la 01.05.a.c., asupra unui bărbat de 50 de ani și a unui tânăr de 18 ani, ambii din municipiul Rădăuți, în urma examinării medico-legale, s-a concluzionat faptul că, bărbatul de 50 de ani prezintă o plagă înţepat-tăiată, în zona abdominală, care a fost de natură să-i pună în primejdie viaţa și s-a intervenit chirurgical pentru salvarea vieţii, iar minorul de 18 ani, fiul agresorului, prezintă o plagă înţepat-tăiată care, necesită pentru vindecare 7–9 zile de îngrijiri medicale.
În urma probatoriului administrat, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de bărbatul de 51 de ani, din municipiul Rădăuți sub aspectul comiterii tentativei la infracţiunea de omor şi tentativă la violenţă în familie şi reţinerea acestuia pentru 24 de ore.
Bărbatul a fost încarcerat în arestul I.P.J. Suceava, urmând ca la 03.05.2016, să fie prezentat Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă.


Evenimente rutiere cercetate de poliţişti

* La data de 02.05.2016, ora 08.40, în timp ce conducea autoturismul pe DJ 176, în localitatea Moldovița, un localnic de 25 de ani, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a pătruns pe sensul opus de mers, unde a intrat în coliziune cu gardul din beton al unui imobil.
În urma accidentului, a rezultat distrugerea unei porțiuni de gard și vătămarea corporală a conducătorului auto, care a abandonat maşina și a părăsit locul faptei.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, tânărul de 25 de ani nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de „conducerea unui autovehicul fără permis de conducere”, ”vătămare corporală din culpă” și „părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia”, ce va fi soluționat procedural.

* La data de 02.05.2016, ora 16.11, în timp ce conducea autoturismul, pe DN 2H, în afara localității Gălănești, un bărbat de 68 de ani, din municipiul București, din motive necunoscute, posibil oboseală sau afecțiuni medicale, a pătruns pe contrasens și a acroșat autoturismul condus regulamentar de un tânăr de 24 de ani, din comuna Horodnic de Sus.
Din accident, a rezultat decesul conducătorului auto de 68 de ani și vătămarea corporală ușoară a conducătorului auto de 24 de ani, a unei tinere de 22 ani și a unui copil de 1,6 ani, ambii din comuna Horodnic de Sus, pasageri în autoturismul care circula regulamentar.
Conducătorul auto de 24 de ani a fost transportat la spital, unde, i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

* La data de 02.05.2016, ora 22.50, în timp ce conducea autoturismul pe DN 17, în afara municipiului C-lung Moldovenesc, un localnic de 39 de ani, a acroşat atelajul hipo neînregistrat, condus de un bărbat de 47 de ani, din localitate. Din accident, a rezultat vătămarea corporală ușoară a căruțașului.
Cei doi participanți la trafic au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în cazul conducătorului auto şi de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat în cazul conducătorului atelajului hipo, după care, la spital, li s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.


Dosare penale la regimul rutier

* La data de 02.05.2016, ora 23.15, o patrulă din cadrul Secţiei 12 Poliţie Rurală Preutești a oprit pentru control pe DJ 208 din localitatea Preutești, autoturismul înmatriculat în străinătate, condus de un bărbat de 46 de ani, localnic.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind de 0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, a fost condus la spital, unde, a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

* La data de 03.05.2016, ora 02.30, o patrulă din cadrul Secţiei 1 Poliţie Rurală Vadu Moldovei, a oprit pentru control pe DJ 208E, în comuna Forăști, autoturismul condus de un bărbat de 33 de ani, din comuna Vadu Moldovei.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind de 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

* La data de 02.05.2016, ora 21.25, o patrulă din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Adâncata, aflată în exercitarea sarcinilor de serviciu pe DN 29A, pe raza comunei Adâncata, a efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism cu numere de înmatriculare provizorii, însă conducătorul auto nu s-a conformat, motiv pentru care, s-a procedat la urmărirea acestuia, până în comuna Hănțești, unde, conducătorul auto a intrat într-un lan de lucernă, a abandonat autoturismul și a fugit pe câmp împreună cu alți doi bărbați, fiind prinși de polițiști și identificați ca fiind trei tineri cu vârste între 21 și 24 de ani, toți din comuna Hănțești.
Întrucât emanau halenă alcoolică și inițial nu s-a putut stabili cine a condus autoturismul cei trei au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind de 0,06 mg/l alcool pur în aerul expirat pentru tânărul de 22 de ani, 0,67mg/l alcool pur în aerul expirat pentru tânărul de 21 de ani și 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat pentru cel de 24 de ani, după care, au fost conduși la spital, unde au refuzat prelevarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În urma cercetărilor și a audierilor, polițiștii au stabilit faptul că, autoturismul a fost condus de tânărul de 22 de ani, lucru confirmat verbal și de acesta, însă, în urma verificărilor efectuate în bazele de date, s-a constatat faptul că, tânărul nu posedă permis de conducere, iar perioada de valabilitate a autorizației provizorii de circulație este expirată din 19.02.2016.
Autoturismul a fost indisponibilizat la sediul de poliție, iar conducătorul auto este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat” și „refuzul conducătorului de vehicul de prelevare de mostre biologice”, ce va fi soluționat procedural.
Mai nouă Mai veche