Concert al Coralei mixte „Ciprian Porumbescu” la Parlamentul Bavarez din Munchen

Concert al Coralei mixte „Ciprian Porumbescu” la Parlamentul Bavarez din MunchenÎn perioada 23-24 aprilie, a avut loc un dublu concert de excepție în vederea promovării tradiţiilor și spiritualității româneşti în spaţiul bavarez, în Munchen, Germania. Spectacolul a fost susţinut de Corala mixtă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, împreună cu un grup de tineri instrumentişti români din München, organizaţi sub numele „Cercul tinerilor muzicieni români”.

Primul concert a fost susţinut în Sala Senatului din clădirea Parlamentului Bavariei. Evenimentul a avut caracterul unui acțiuni de binefacere pentru sprijinirea construirii unui Aşezământ Bisericesc din München-Aubing. Concertul a fost organizat de Consulatul României din München, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, Asociaţia pentru Promovarea Culturii şi Tradiţiilor Româneşti, la inițiativa Centrului Bisericesc din München, cu sprijinul Doamnei Barbara Stamm, preşedinta în exerciţiu a Parlamentului Bavariei. Accesul la eveniment s-a făcut doar pe bază de invitație și au participat personalităţi ale vieţii politice, culturale, academice şi spirituale din Bavaria, dar și potenţiali susţinători ai proiectului Aşezământului Bisericesc. Spectacolul a fost urmat de un dineu oficial.

În dimineaţa Duminicii Floriilor, pe 24 aprilie, corala mixtă „Ciprian Porumbescu” a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul, împreună cu un sobor de clerici, la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din München. În seara aceleiași zile a avut loc un al doilea concert, pentru publicul larg, în Biserica „St. Johann Baptist” din München, unde a participat un număr mare de persoane, spre a fi părtaşi unor clipe deosebite de înălţare spirituală. Publicul, atât roman cât și german a avut ocazia de a înţelege mai bine identitatea noastră românească culturală, în ceea ce are ea mai frumos şi mai profund.

Repertoriul a cuprins atât cântece specifice perioadei bisericeşti în care ne aflăm, cât şi arii din muzica cultă naţională şi internaţională. Invitația coralei sucevene de a participa la aceste evenimente de amploare a venit în urma succesului turneului de promovare a României din perioada noiembrie – decembrie 2015, timp în care formația corală a susținut nu mai puțin de 18 concerte în vestul Europei cu un vast repertoriu, cuprinzând atât colinde tradiționale, prelucrări folclorice, dar și romanțe românești la belle epoque.

În acest an celor două concerte din Munchen s-au adăugat alte reprezentații pe scene europene, incluse într-un mini-turneu de promovare a artei, culturii și spiritualității românești, susținut de Corala mixtă „Ciprian Porumescu” din Succeava în vestul Europei în perioada 17-25 aprilie. Corala, condusă de dirijor pr. prof. Lucian Tablan- Popescu, a susținut reprezentații în Zurich, Elveția (19 aprilie), Luzern, Elveția (20 aprilie), Augsburg, Germania (22 aprilie).

Pentru a sublinia amploarea acestor evenimente pentru spațiul cultural românesc, menționăm că la dineul oficial organizat la Parlamentul Bavarez au participat personalități precum Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, Prea Sfințitul Sofian Brașoveanul, Consulul General al României la Munchen, Anton Niculescu, vicepreședintele Mișcării europene a Bavariei, Cecilia Sanda Fettich, urmașa marelui compozitor Ciprian Porumbescu, Stanca Scholz-Cionca ș.a.
Piesele abordate de corala Ciprian Porumbescu și de tinerii instrumentiști pe parcursul celor două ore de spectacol au avut menirea să sensibilizeze publicul, atât cel vorbitor de limbă română, cât și germanii prezenți la eveniment prin limbajul universal care este muzica. Cei 200 de oaspeți prezenti în Sala Senatului din Parlament, alături de alte peste 700 de persoane prezente în biserica „St. Johann Baptist” din München, au trait condensat alături de muzicieni o multitudine de experiențe și intensități spiritual deosebite. Publicul a râs odată cu candoarea trasmisă de piesa „La Oglinda”, a plâns de dor și nostalgie în romanțe ca „Sara pe deal”, „Pe lângă plopii fără soț”, s-a lăsat purtat pe ritmurile mișcate ale „Sârbei în căruță”, a oftat alături de destinul tragic al „Baladei lui Ciprian Porumbescu”, a ascultat „Lacrymosa” lui Mozart la ea acasă într-o veritabilă catedrala catolică și nu în ultimul rând, a simțit vestirea sărbătorilor Pascale printr-un buchet de piese religioase ortodoxe armonizate impecabil, care au mers direct la sufletul celor prezenți.

Corala mixtă „Cipirian Porumbescu” a fost din nou invitată să concerteze în Munchen, Germania în iarna acestui an, ca urmare a prestației de înaltă clasă de care a dat dovadă pe parcursul celor 2 zile de reprezentații din luna aprilie. Acesta a fost doar unul din numeroasele turnee în străinatate ale coralei.
Merită menționat faptul că, Corala mixtă „Ciprian Porumbescu” se află sub părinteasca binecuvântare a Înalt Prea Sfințitului Pimen Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților cât și sub ocrotirea Colegiului Național ”Ștefan cel Mare”; în cadrul coralei activând în număr mare, atât foști cât și actuali elevi ai colegiului, acest lucru fiind o dovadă clară valorii și profesionalismului cu care se abordează cultura la prestigiosul colegiu sucevean.
Mai nouă Mai veche