Acțiune de prevenire și combatere a accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool

Acțiune de prevenire și combatere a accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcoolÎn ultimele zile, inclusiv pe perioada week-endului, având în vedere derularea Planului de Măsuri pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică pe perioada sezonului Estival 2016, poliţiştii au acţionat pe drumurile naţionale, europene şi judeţene pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră.
Zilnic, peste 40 de poliţişti rutieri cu autospeciale dotate cu aparate radar dar şi cu radarul laser TrueCam, au acţionat în teren, rezultatele fiind pozitive – în perioada de referinţă nu s-au înregistrat accidente rutiere grave soldate cu persoane decedate.

Din analizele realizate la nivelul Serviciului Rutier a reieşit faptul că viteza excesivă rămâne una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere. Mai mult, s-a constatat că, în special pe perioada week-end-ului, se produc multe evenimente rutiere cu implicarea şoferilor aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.
În acest context, Serviciul Rutier Suceava și formaţiunile de profil din teritoriu, sprijiniţi de poliţiştii de siguranţă publică atestaţi să desfăşoare activităţi pe linie rutieră, inclusiv cei din cadrul secţiilor de poliţie rurală, au organizat şi desfăşurat acţiuni tematice pe drumurile publice din judeţ în vederea depistării conducătorilor auto care conduc autovehicule după ce au consumat băuturi alcoolice, precum şi a celor care încalcă regimul legal de viteză.
În cadrul acţiunii au fost constatate 31 de infracţiuni rutiere.
De asemenea, au fost aplicate 821 de sancţiuni contravenționale, în valoare de peste 200.000 lei, din care mai mult de jumătate pentru încălcarea regimului legal de viteză şi consum de alcool.
Au fost reţinute pentru abateri la regimul rutier 40 de permise de conducere, din care: 9 pentru alcool,10 pentru viteză și 21 pentru alte cauze.
Totodată, au fost reţinute şi 26 de certificate de înmatriculare.

Exemple:
La data de 24.06.2016, ora 16.10, un echipaj de poliție a oprit pentru control pe str. Unirii din municipiul Vatra Dornei, autoturismul condus de un localnic de 39 de ani.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

La 24.06.2016, ora 18.10, un echipaj din cadrul Serviciului Rutier Suceava a oprit pentru control pe DN 17, pe raza localității Ilişeşti, autoturismul condus de un bărbat de 67 de ani, din municipiul Suceava.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,59 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

La 26.06.2016, în jurul orei 03.35, în timp ce conducea mopedul neînregistrat, pe un drum comunal neclasificat din comuna Mitocu Dragomirnei, un localnic de 43 de ani, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune cu un autoturism staționat.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul mopedului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie auto.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

La 25.06.2016, ora 17.00, în timp ce se deplasa cu bicicleta pe str. Ștefan cel Mare din municipiul Rădăuți, un localnic de 43 de ani, a efectuat un viraj la stânga, fără să semnalizeze schimbarea direcției de mers și fără să se asigure corespunzător, fiind acroșat de autoturismul angajat în depășirea sa și condus de un bărbat de 54 de ani, din municipiul Suceava.
Cei doi participanți la trafic au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ pentru conducătorul auto și de 0,80 g/l alcool pur în aerul expirat în cazul biciclistului, după care, la spital, li s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

Poliţiştii atrag atenţia asupra faptului că urmare a consumului de alcool se diminuează coordonarea motrică şi echilibrul, sunt alterate atenţia, percepţia, puterea de judecată şi controlul de sine.
Tinerii şoferi băutori sunt şi mai expuşi pericolelor, din cauza lipsei lor de experienţă şi a tendinţei mai mare de a risca, specifică vârstei. Alcoolul îi provoacă conducătorului auto o stare euforică, care îl face pe cel de la volan să se simtă mai curajos, mai îndrăzneţ dar, în realitate, el nu-şi mai poate controla reacţiile.
Tocmai de aceea pentru a nu vă pune viaţa în pericol atât a dumneavoastră cât şi a celorlalţi participanţi la trafic, poliţiştii recomandă şoferilor să nu consume alcool atunci când urcă la volan.
Mai nouă Mai veche