Ședinţa Comitetului Consultativ de Dialog pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Suceava, iunie 2016

Astăzi, 30 iunie 2016, la sediul Instituţiei Prefectului - judeţul Suceava a avut loc şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, având ca temă “Serviciile de îngrijiri paliative în județul Suceava“. Materialele au fost prezentate de domnul Adrian Popescu, reprezentant al Direcției de Sănătate Publică Județeană Suceava.

Înființate relativ recent în județul nostru, spitalele şi secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative au apărut ca o necesitate pentru pacienţii a căror boală nu mai răspunde la tratament curativ.

Asistenţa medicală acordată pacienţilor cu boli active, progresive şi avansate, pentru care prognosticul este limitat, iar îngrijirea trebuie să se concentreze asupra calităţii vieţii, a luat forma îngrijirilor paliative. Conform definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii "îngrijirea paliativă este o abordare care îmbunătăţeşte calitatea vieţii pacienţilor şi a familiilor acestora, făcând faţă problemelor asociate cu boala ameninţătoare de viaţă, prin prevenirea şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea corectă şi tratamentul durerii şi a altor probleme fizice, psihosociale şi spirituale".

Beneficiarii îngrijirilor paliative se structurează în următoarele categorii:
  • copii sau adulţi cu boli sau leziuni congenitale care duc la dependenţa de tratamente de susţinere a vieţii sau îngrijiri de lungă durată pentru realizarea activităţii cotidiene;
  • persoane de orice vârstă cu boală acută severă şi care ameninţă viaţa (traumatisme severe, leucemie acută, accident vascular) unde vindecarea este un scop realist, și unde boala în sine sau tratamentele asociate aduc o suferinţă semnificativă;
  • persoane cu boli cronice progresive (boală vasculară periferică, cancer, insuficienţă renală sau hepatică, accident vascular cerebral, boală cardiacă sau pulmonară avansată, fragilitate dată de vârsta avansată, demenţă);
  • persoane cu boli aflate în fază terminală;
În judeţul Suceava, în ultimii trei ani, au fost înfiinţate următoarele structuri care dețin paturi pentru îngrijirea paliativă:
-Spitalul Câmpulung Moldovenesc -12 paturi;
-Spitalul Fălticeni prin Centrul de Sănătate Vadul Moldovei - 10 paturi;
-Spitalul de Boli Cronice Siret -16 paturi;
-Centrul de îngrijiri paliative Sfântul Luca, din comuna Suceviţa - 44 paturi;
-Centrul de îngrijiri paliative Ilişeşti - 48 paturi;

În spitalele şi secţiile de îngrijiri paliative lucrează medici de orice specialitate, dar care dețin competenţe atestate în domeniul îngrijirilor paliative, obţinute prin certificări ale Ministerului Sănătăţii: psihologi, kinetoterapeuţi, asistenţi medicali, dieteticieni etc.

Finanţarea acestor structuri este asigurată parţial de Casa de Asigurări de Sănătate şi parţial de pacienţi. În anul 2016, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Suceava a suplimentat fondurile acordate centrelor de îngrijiri paliative, asigurând astfel finanţarea pentru 24 de paturi la Centrul de îngrijiri paliative "Sfântul Luca" din comuna Suceviţa şi 25 de paturi la Centrul de îngrijiri paliative Ilişeşti, comparativ cu anul 2015 când s-a acordat finanţare doar pentru 6 paturi, repartizate în două centre de îngrijiri.
Mai nouă Mai veche