Peste 800 de sancțiuni conravenționale aplicate de polițiști în cadrul acțiunii „Blocada”

Peste 800 de sancțiuni conravenționale aplicate de polițiști în cadrul acțiunii „Blocada”
Poliţia Română desfăşoară în perioada 01 – 31.08.2016 acţiunea Blocada, atât pentru prevenirea comiterii de fapte antisociale, cât şi pentru asigurarea unui trafic rutier fluent, în special pe drumurile dinspre şi către punctele de trecere a frontierei.

În perioada 01 – 31 august a.c., sub coordonarea Inspectoratului General al Poliţiei Române, la nivel teritorial se desfăşoară acţiuni preventiv-reactive, la care participă poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, poliție transporturi, acțiuni speciale, arme, explozivi şi substanţe periculoase.

În activităţile desfăşurate, poliţiştii urmăresc prevenirea comiterii de infracţiuni, asigurarea deplasării în siguranţă dinspre/către punctele de trecere a frontierei, precum şi asigurarea fluenţei traficului rutier pe sectoarele de drum cu trafic intens.

În cadrul acţiunii ,,Blocada”, în perioada 22.08. – 28.08.2016, la nivelul judeţului Suceava, au fost derulate 18 acţiuni punctuale şi 9 filtre rutiere, fiind constatate 41 de infracţiuni. Au fost constatate 19 infracţiuni de natură judiciară, 8 infracţiuni la regimul rutier, 2 infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor şi 12 alte genuri de infracţiuni.

Zilnic, 290 de poliţişti au fost prezenţi în teren în această perioadă pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale şi activităţilor ilicite.

De remarcat faptul că, datorită prezenţei sporite a efectivelor de poliţie în teren, 12 infracţiuni au fost constatate în flagrant.

În cadrul acţiunilor derulate au fost identificate şi confiscate 2 arme letale şi 12 elemente de muniţie.

Au fost aplicate 838 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 281.977 lei şi au fost confiscate bunuri în valoare de 94.548 lei.

În scopul prevenirii evenimentelor rutiere şi impunerii unui climat de disciplină în rândul participanţilor la trafic, au fost aplicate 680 de sancţiuni la OUG 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Au fost reţinute 32 permise de conducere, 11 pentru depăşirea regimului legal de viteză, 3 pentru consum de băuturi alcoolice şi 18 pentru depăşiri neregulamentare şi alte abateri.

De asemenea, au fost retrase 32 certificate de înmatriculare.

Exemple:

Un echipaj de poliție a oprit pentru control pe DN 17, pe raza orașului Frasin, autoutilitara condusă de un bărbat de 52 de ani, din comuna Valea Moldovei, care transporta cherestea de esență rășinoase, fără a deține documente de însoțire și de proveniență pentru materialul lemnos.
În cauză, au fost sesizați specialiștii Ocolului Silvic Frasin, care, în urma inventarierii, au stabilit faptul că, bărbatul transporta ilegal cantitatea de 16,53 m.c. cherestea rășinoase.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos în valoare de 6.612 lei a fost confiscat și lăsat în custodie Ocolului Silvic Frasin.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul figurează cu permisul de conducere reținut din data de 15.10.2011.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

O patrulă din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Marginea și a Postului de poliție Dornești a oprit pentru control pe raza comunei Satu Mare, mopedul condus de un localnic, de 47 de ani.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul nu deține permis de conducere pentru nici o categorie auto.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

La 26.08.2016, în jurul orei 21.00, un echipaj de poliție a oprit pentru control pe DJ 177A, în localitatea Ostra, automobilul mixt condus de un localnic de 18 ani.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, tânărul nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.
În cauză s-a întocmi dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

La 27.08.2016, ora 02.45, o patrulă din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea a oprit pentru control pe DJ 178B, din comuna Satu Mare, autoturismul condus de un tânăr de 20 de ani, din municipiul Rădăuți.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmi dosar penal, ce va fi soluționat procedural.


POLIŢIŞTII VĂ RECOMANDĂ:

Înainte de a pleca la drum mai lung, trebuie verificată întotdeauna starea tehnică a autovehiculului. De asemenea, este bine să vă interesaţi  cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgeţi.
Puteţi obţine informaţii permanent cu privire la condiţiile de trafic rutier şi la eventualele rute ocolitoare, prin intermediul Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Circulaţi adaptând permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! Autoturismul trebuie echipat corespunzător. Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilului, antigelului şi al lichidului de parbriz.
Pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă.
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.
Pentru protecţia autovehiculului, poliţiştii vă recomandă ca atunci când vă parcaţi autoturismul să închideţi geamurile şi să vă asiguraţi apoi că l-aţi încuiat. Depozitaţi cumpărăturile în portbagaj şi nu lăsaţi la vedere bunuri de valoare, precum aparatură GPS, telefoane mobile, borsete sau serviete.
Nu lăsaţi autoturismul pornit şi neasigurat nici atunci când îl părăsiţi timp de câteva momente pentru a face cumpărături mărunte sau în incinta staţiilor de alimentare.

POLIŢIA ROMÂNĂ vă urează DRUM BUN, fără evenimente rutiere!
Mai nouă Mai veche