Programul Zilelor Culturii Polone, 8-10 septembrie 2016

Programul Zilelor Culturii Polone, 8-10 septembrie 2016
De 18 ani Zilele Culturii Polone sunt o manifestare care unește simpozionul pe tema relațiilor polono-române de-a lungul veacurilor înțelese în sens larg, precum și manifestări culturale. Din anul 2006 un element permanent al Zilelor Culturii Polone este Sărbătoarea Roadelor în Solonețu Nou în timpul căreia se prezintă toate comunitățile poloneze din România, precum și vecinii români și alte minorități.

Ediția a 18-a a Zilelor Culturii Polone de anul acesta începe în ziua de 8 septembrie, la ora 10:00, la Muzeul de Istorie din Suceava cu vernisajul expoziției intitulate „Afișul polonez pe tema Drepturilor Omului”, fiind un rezultat al colaborării dintre Muzeul Bucovinei din Suceava și Institutul Polonez din București. La expoziție sunt prezentate lucrările celor mai buni autori polonezi contemporani de afișe legați de celebra în lume Școală Poloneză de Afișe. De asemenea, oaspeții vor avea ocazia de a vizita muzeul după recenta modernizare. După deschiderea oficială va începe simpozionul internațional, care va ține două zile, intitulat „Istoria și prezentul relațiilor polono-române” și se va desfășura în zilele de 8-9 septembrie în sălile de conferință ale hotelului Continental. Pe 9 septembrie, după-amiază, vor avea loc concluziile simpozionului și lansarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române editate în Polonia și România, precum și un moment dedicat lui Henryk Sienkiewicz – prelegere pe tema receptării și traducerii creației sale în România, dar și citirea unor fragmente din romanul său „Quo vadis” în cadrul proiectului Lectura Națională.

Ziua de 10 septembrie va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor în Solonețu Nou care va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11:00 după care vor urma: expoziția de roade și specialități culinare, picnic și spectacolul folcloric cu participarea ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, precum și a musafirilor, a Ansamblului Regional „Mali Lipniczanie” din Lipnica Wielka.

Ansamblul „Mali Lipniczanie” din Lipnica Wielka se va prezenta datorită sprijinului primit din partea Consiliului Voievodatului Małopolska. De asemenea, în timpul Zilelor Culturii Polone, vom găzdui reprezentanții Ambasadei RP la București și ai Institutului Polonez din Bucureștiși pe reprezentanții Voievodatului Podkarpackie înfrățit cu județul Suceava, pe reprezentanții VoievodatuluiMałopolska și pe autoritățile din Zakopane.


Joi, 8 septembrie 2016:

Ora 10.00 – Muzeul Bucovinei
- Deschiderea Zilelor Culturii Polone și a simpozionului „Istoria și prezentul relațiilor polono-române”
- Deschiderea expoziției „Afișul polonez pe tema Drepturilor Omului”

Ora 12.30 – Sălile de conferință ale hotelului Continental

- Dezbateri în secțiunea „În lumea istoriei” partea 1
- Dezbateri în secțiunea „În lumea culturii” partea 1

Ora 17.00 – Sălile de conferință ale hotelului Continental
- Dezbateri în secțiunea „În lumea istoriei” partea a 2-a
- Dezbateri în secțiunea „În lumea culturii” partea a 2-a


Vineri, 9 septembrie 2016:

Ora 9.30 – Sălile de conferință ale hotelului Continental
- Dezbateri în secțiunea „În lumea istoriei” partea a 3-a
- Dezbateri în secțiunea „În lumea problematicii bucovinene”

Ora 17.00 – Sălile de conferință ale hotelului Continental
- Concluziile simpozionului și lansare de cărți

Ora 18.00 – Sala de conferință ale hotelului Continental
- Lectură Națională – cititrea unor fragmente din opera lui Henryk Sienkiewicz „Quo vadis”


Sâmbătă, 10 septembrie 2016:

Ora 11.00 – Sărbătoarea Roadelor la Solonețu Nou
- Liturghie solemnă, prezentarea roadelor și a produselor regionale, concert folcloric, picnic
Mai nouă Mai veche