Sărbătoarea Roadelor la Solonețu Nou, 10 septembrie 2016

 Sărbătoarea Roadelor la Solonețu Nou, 10 septembrie 2016

Dożynki – sărbătoare populară legată de obiceiurile de mulțumire pentru încheierea secerișului și a lucrului pe câmp, precum și pentru roadele culese, care provine din tradiția slavă. În mod tradițional, cândva era sărbătorită în prima zi de toamnă, în prezent, în Polonia Sărbătoarea Roadelor se desfășoară într-una din duminicile din luna septembrie, după încheierea secerișului. Actual este sărbătoarea agricultorilor care mulțumesc pentru roadele culese și, din fericire, a pierdut caracterul ideologic din perioada comunistă. Inseparabil legate de această sărbătoare sunt Sfintele Liturghii solemne, în timpul cărora se sfințesc pâinea și cununile și se depun daruri. Sărbătoarea Roadelor se încheie cu un festin popular, adeseori cu etalare şi degustare de produse, feluri de mâncare, concerte și petrecere populară.

Uniunea Polonezilor din România organizează din 2006 Sărbătoarea Roadelor la nivel național, în cadrul Zilelor Culturii Polone, în Solonețu Nou – cea mai mare localitate din Bucovina în care trăiesc polonezi. Ea prilejuiește întâlnirea tuturor comunităților poloneze din România. Fiecare din localităţile în care trăiesc polonezi prezintă standuri colorate, sărbătorești cu roade caracteristice pentru ea, cu produse, dulciuri, mâncăruri. Pe lângă polonezi se prezintă și alte naționalități „vecine” – români, ucraineni, germani.

Sărbătoarea Roadelor începe cu sf. liturghie solemnă cu sfințirea pâinilor și cununilor precum și cu depunerea de daruri, urmează prezentarea standurilor, spectacolul folcloric și picnicul.

În ce-a de-a XI-a ediție vor susține spectacole ansamblurile polonezilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou. Regiunea Małopolska din Polonia va fi reprezentată de Ansamblul Regional „Mali Lipniczanie” din Lipnica Wielka, datorită sprijinului primit din partea Consiliului Voievodatului Małopolska. De asemenea, îi vom găzdui pe reprezentanții Voievodatului Małopolska, Voievodatului Podkarpacie și autorități din Zakopane.

Sărbătoarea Roadelor din Solonețu Nou este o excelentă ocazie de a cunoaște comunitatea poloneză din România și vecinii ei și chiar Polonia însăși. Atunci Polonia poate fi simțită, văzută și chiar „gustată”.

Sărbătoarea Roadelor va începe pe 10 septembrie la ora 11:00 cu Sf. Liturghie în biserica parohială din Solonețu Nou.
Mai nouă Mai veche