Ai grijă pe cine primești în casă!



,,Păreau nişte tineri de treabă...”
,,Au spus că au un necaz şi vor doar un pahar cu apă…”

şi cel mai des…

,,Nu am crezut niciodată că mi s-ar putea întâmpla tocmai mie…”

…sunt cele mai frecvente formulări pe care le aud poliţiştii din partea victimelor furturilor prin împrietenire, în special atunci când păgubiţii sunt persoane vârstnice care, de multe ori, îşi pierd agoniseala de-o viaţă.


În perioada 17 – 22 octombrie 2016, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfăşurat activităţi de prevenire şi informare, atât în mediul urban cât şi rural, grupul ţintă fiind persoane vârstnice vulnerabile la infracţiunile de furt prin împrietenire. În primele 9 luni ale anului, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au fost sesizate 72 de furturi prin împrietenire.

Poliţiştii din cadrul posturilor de poliţie şi poliţiştii de proximitate din mediul urban au realizat situaţii privind zonele în care locuiesc persoane vulnerabile, activităţile preventive fiind derulate din casă în casă în vederea informării şi responsabilizării persoanelor vârstnice şi creşterii gradului de siguranţă a acestora.

De asemenea, activităţile au fost desfăşurate şi în spaţiile publice, în parcuri şi pieţe, în aceste cazuri informarea efectuându-se prin înmânarea de materiale preventive (scrisori, pliante, broşuri). Peste 1000 de astfel de materiale au fost distribuite de poliţişti în mun. Suceava, mun. Clung. Moldovenesc şi Vatra Dornei.

Inedită a fost şi iniţierea acţiunii ,,nepotul isteţ” , peste 100 de tineri cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani din cadrul Şcolilor generale nr. 3 şi 9, dar şi din cadrul Colegiului Naţional ,,Petru Rareş” Suceava, dobândind în urma activităţilor interactive şi instructajelor primite, rolul de formator în familie. Aceştia şi-au asumat un rol activ în diseminarea în familiile lor şi în societate în general, a recomandărilor preventive şi a măsurilor de siguranţă personală şi patrimonială.

În paralel şi în completarea acţiunilor preventive şi de informare, poliţiştii structurilor operative au continuat documentarea cauzelor de furt prin împrietenire, în data de 22.10.2016, reuşind documentarea activităţii infracţionale a doi minori care timp de o săptămână au ajutat o bătrână … să scape de o sumă de bani în valoare de peste 2500 lei.

Poliția orașului Siret a fost sesizată de o femeie de 83 de ani, din comuna Mușenița, despre faptul că, persoane necunoscute i-au sustras din locuință o sumă de bani.

În urma activităților operative întreprinse de polițiști, autorii furtului au fost identificați ca fiind doi minori de 15 și de 14 ani, ambii din comuna Mușenița, care o ajutau ocazional pe victimă la treburi în gospodărie și care, au recunoscut faptul că, în perioada 10-21.10.2016, au intrat de mai multe în locuința victimei și au sustras bani, prejudiciul fiind de circa 2.500 lei, din care a fost recuperată suma de 550 lei și 20 Euro, ce au fost predați persoanei vătămate.

În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat, ce va fi soluționat procedural.

Poliţiştii atrag atenţia încă o dată cu privire la persoanele care au acces la locuinţă sau sunt primite în locuinţă. Nu permiteţi intrarea în curţi sau locuinţe a persoanelor necunoscute sau care invocă diverse motive. Nu dezvăluiţi persoanelor cunoscute ocazional locaţiile în care păstraţi sau deţineţi lucruri de valoare sau sume de bani. Nu depozitaţi în locuinţă sume mari de bani.
Mai nouă Mai veche