Peste 17.000 pachete de ţigări de contrabandă descoperite la frontiera verde şi în P.T.F. Siret

Polițiștii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmației au descoperit și confiscat, în urma unor acțiuni pe linia combaterii contrabandei, peste 17.000 pachete cu țigări de proveniență ucraineană, în valoare de 166.000 lei, ce urmau să ajungă pe piața neagră de desfacere.

* În data de 25 octombrie a.c., în jurul orei 7.30, un echipaj al poliției de frontieră din cadrul Sectorului PF Sighetu Marmației, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a observat în apropierea frontierei de stat, mai multe persoane de sex masculin care încărcau într-un autovehicul de teren colete voluminoase.
Polițiștii de frontieră au acționat pentru reținerea persoanelor în cauză, moment în care bărbații au abandonat coletele și mașina dispersându-se în direcții diferite prin pădure și îndreptându-se spre teritoriul ucrainean.
Imediat au fost informate autoritățile de frontieră ale statului vecin care ne-au comunicat faptul că pe direcția respectivă au reținut cinci persoane, care au trecut ilegal frontiera din România în Ucraina.
De asemenea, în autoturismul abandonat au fost descoperite mai multe colete cu țigări, fapt pentru care țigările și mașina în cauză au fost duse la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor.
În continuarea verificărilor s-a constatat faptul că autoturismul folosit la activitatea infracțională a fost condus de M.A., de 19 ani, domiciliat pe raza județului Maramureș, persoana în cauză fiind condusă la sediul sectorului pentru audieri.
În urma inventarierii coletelor descoperite, a rezultat cantitatea de 9.000 pachete cu țigări de proveniență ucraineană, în valoare de 81.000 lei.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, la finalizare urmând a se lua toate măsurile legale ce se impun.
Totodată, autoturismul Suzuki Vitara folosit la transportul țigărilor a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

* Şi polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Brodina - I.T.P.F. Sighetu Marmației au observat pe o stradă din localitatea Falcău, mai multe persoane care încărcau colete voluminoase într-un un autoturism de teren.
Lucratorii nostri au procedat la somarea prin voce a celor în cauză și deoarece nu s-au supus, au folosit armamentul din dotare, conform prevederilor legale, fiind tras un foc de avertisment în plan vertical, însă aceștia, profitând de întuneric, s-au dispersat în direcţii diferite.
Imediat au fost informate autoritățile de frontieră ucrainene despre eveniment, iar autoturismul de teren şi coletele cu țigări au fost duse la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor.
În urma inventarierii coletelor a rezultat cantitatea de 6.440 pachete cu țigări, de diferite mărci, de proveniență ucraineană, în valoare de 70.840 lei, cantitate ce a fost ridicată în vederea confiscării.
De asemenea, autoturismul de teren, marca Mitsubishi Shogun, în valoare de 10.000 lei, folosit la activitatea infracțională, a fost indisponibilizat la sediul poliției de frontieră până la finalizarea cercetărilor.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă în formă agravantă, la final urmând a se lua toate măsurile legale ce se impun.

* În data de 26.10 a.c., în jurul orei 4.00, o patrulă a poliției de frontieră de la Sectorul PF Sarasău a descoperit abandonate pe malul râului Tisa, două genți voluminoase în care se aflau ţigări.
În urma inventarierii acestora, a rezultat cantitatea de 1.500 pachete de proveniență ucraineană, în valoare de 13.500 lei, care au fost ridicate în vederea confiscării, în continuare fiind efectuate verificări în vederea identificării persoanelor implicate și a documentării întregii activități infracționale.

* În seara zilei de 25 octombrie a.c., în jurul orei 22.30, s-a prezentat în P.T.F. Siret, pe sensul de intrare în țară, cetățeanul ucrainean Vasyl P., în vârstă de 50 de ani, conducând un microbuz marca Mercedes.
În baza analizei de risc, polițiștii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control amănunțit asupra microbuzului, bagajelor şi persoanei.
Astfel, a fost descoperită ascunsă şi nedeclarată în vederea sustragerii de la controlul vamal, în spații special amenajate în lonjeroanele microbuzului, cantitatea de 498 pachete de țigări, marca Marlboro, de proveniență ucraineană.
Țigările în valoare de 623 lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar șoferul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 lei.
Totodată, microbuzul marca Mercedes,în valoare de aproximativ 27.000 lei, a fost indisponibilizat în vederea confiscării, deoarece avea spaţii special amenajate pentru transportul țigărilor.
Față de cetățeanul ucrainean s-a luat măsura interzicerii intrării în România pentru o perioadă de 5 ani, începând cu data de 26.10.2016.
Mai nouă Mai veche