Sancțiuni în valoare de peste 460.000 de lei aplicate de polițiști în cadrul unei acțiuni de prevenire și combatere a evenimentelor rutiere pe fondul excesului de viteză

Din analizele realizate la nivelul Serviciului Rutier a reieşit faptul că viteza excesivă constituie principala cauză generatoare de accidente rutiere grave.

În perioada 06- 08.10.2016, conducerea I.P.J. Suceava a organizat o amplă acţiune de prevenire a accidentelor de circulaţie produse pe fondul nerespectării regimului legal de viteză. Astfel, Serviciul Rutier Suceava și formaţiunile de profil din teritoriu, sprijiniţi de poliţiştii din cadrul Serviciul Rutier Bistriţa-Năsăud, Serviciul Rutier Botoşani, Serviciul Rutier Neamţ, Serviciul Rutier Iaşi, au acţionat pe raza judeţului Suceava în scopul identificării conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză, precum şi a celor care încalcă legislaţia rutieră în vigoare.
În cadrul acestei acţiuni polițiștii au aplicat 1143 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 468.015 lei, din care peste 700 de sancţiuni au fost aplicate pentru încălcarea regimului legal de viteză şi au constatat 11 infracţiuni rutiere.
Totodată, poliţiştii au reţinut 53 permise de conducere şi 35 certificate de înmatriculare.
Tot în cadrul aceleiaşi acţiuni au fost sancţionaţi biciclişti, pietoni şi căruţaşi.

Exemple:

La data de 07.10.2016, ora 21.40, o patrulă din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, a oprit pentru control pe DC 45, pe raza comunei Horodnic de Sus, autoturismul condus de un localnic de 41 de ani.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influența alcoolului”, ce va fi soluționat procedural.

La data de 08.10.2016, ora 16:54, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Suceava, au oprit pe strada Calea Unirii din municipiul Suceava, un autoturism, întrucât conducătorul auto a depășit limita de viteză cu 30 km/h și nu folosea centura de siguranță.
Conducătorul auto a fost identificat ca fiind un bărbat, de 49 ani, din municipiul Suceava. Întrucât acesta emana halenă alcoolică, i s-a solicitat să se supună testării cu aparatul etilotest, rezultatul testului fiind de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat. Având în vedere rezultatul testării, poliţiştii l-au condus pe bărbatul de 49 de ani, la spital în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei prin prelevarea de probe biologice.
În cauză, s-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”. Totodată acesta a fost sancționat contravențional pentru depășirea limitei de viteză cu 30 km/h și pentru nefolosirea centurii de siguranță.

La data de 08.10.2016, ora 22.50, polițiștii Secţiei 9 Poliţie Rurală Moara, au oprit, pe DJ178, în comuna Ilişeşti, un autoturism, întrucât conducătorul auto a circulat pe contrasens şi exista posibilitatea să producă un accident rutier.
Conducătorul auto a fost identificat ca fiind un bărbat, de 42 de ani, din comuna Farcaşa, judeţul Neamţ. Întrucât acesta a devenit recalcitrant și emana halenă alcoolică, a fost imobilizat şi condus la Poliţia municipiului Suceava unde a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 1,05 mg/l alcool pur în aerul expirat și i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”.

La data de 08.10.2010, un bărbat de 32 de ani, din Republica Moldova a condus autoturismul pe DN 17, în interiorul localităţii Stroieşti cu viteza de 108 km/h.

La data de 07.10.2016, un bărbat de 22 ani din comuna Botoşana, jud. Suceava a condus autoturismul pe DN 2K în localitatea Arbore, fără a deţine asigurarea de răspundere civilă auto valabilă.

Urmare a acestei acţiuni în ultimele 3 zile, pe raza judeţului Suceava au fost înregistrate 2 evenimente rutiere.

Astfel, poliţiştii suceveni, recomandă conducătorilor auto:

  • Nu depăşiţi viteza maximă admisă, pentru tronsonul de drum pe care vă deplasaţi!
  • Circulaţi cu viteză adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană sau pe un carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei!
  • Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.
  • Respectaţi cu stricteţe regulile de circulaţie, semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie!
  • Echipaţi-vă în mod corespunzător autovehiculele!
  • Respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul! 
Mai nouă Mai veche