Violența în familie se pedepsește cu închisoarea

Înmulţirea ordinelor de protecţie solicitate de către victimele violenţei intrafamiliale duce şi la eficientizarea activităţii de poliţie, prin punerea în executare a măsurilor ferme în cazul nerespectării acestora.
Ordinul de protecţie – acest instrument legislatime extrem de important a permis într-o nouă cauză documentarea activităţii infracţionale şi reţinerea agresorului.

La data de 16.10.2016, în jurul orei 17.30, Poliția Orașului Vicovu de Sus a fost sesizată de către o femeie de 46 ani, din orașul Vicovu de Sus cu privire la faptul că un bărbat 35 ani, din aceeași localitate, a venit la domiciliul său unde a provocat scandal și la un moment dat a scos un pistol cu aer comprimat cu care a tras în aer.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că la data și ora de mai sus femeia se afla la domiciliul său împreună cu membrii familiei sale. La un moment dat în fața domiciliului său a oprit un autoturism de la volanul căreia a coborât bărbatul de 35 de ani . Acesta i-a cerut să discute cu el cu privire la faptul că aceasta are grijă de copiii săi și o ajută la treburi gospodărești pe fosta sa soția. La un moment dat, în timp ce discuta cu bărbatul de 35 de ani, acesta a scos un pistol cu aer comprimat din categoria armelor neletale nesupuse autorizării și a tras în aer după care a plecat de la fața locului.
De asemenea, s-au efectuat verificări şi a rezultat că bărbatul figurează având dreptul de a conduce „suspendat”.
La 25.07.2016 Judecătoria Rădăuți a emis un ordin de protecție privind-o pe fost soţie din orașul Vicovu de Sus, prin care acesta a fost obligat să păstreze o distanță minimă de 50 metri față de soție, de copiii minori, precum și de imobilul în care aceștia locuiesc.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, „uzul de armă neletală fără drept”, și „nerespectarea hotărârilor judecătorești”.
În cursul acestei zile poliţiştii au efectuat o percheziţie domiciliară la locuinţa bărbatului, pentru administrarea de material probator şi probarea activităţii infracţionale. Au fost ridicate mai multe bunuri şi a fost identificată arma neletală folosită pentru executarea focului în aer.
Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore şi introdus în arestul IPJ Suceava.

Reamintim că cererile pentru emiterea ordinului de protecţie pentru victimele violenţei în familie se vor judeca de urgenţă, în termen de cel mult 72 de ore de la depunerea cererii.
Conform legii, persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica, ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita instantei ca, in scopul inlaturarii starii de pericol, sa emita un ordin de protectie, prin care sa dispuna, cu caracter provizoriu, una sau mai multe masuri, respectiv obligatii sau interdictii.

Sanctiunea nerespectarii ordinului
Incalcarea oricareia dintre masurile dispuse prin ordinul de protectie constituie infractiunea de nerespectare a hotararii judecatoresti si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an.
In caz de condamnare, nu se poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Este cert ca la acest moment ordinul de protectie si insasi aplicarea acestei masuri reprezinta un element de noutate pentru sistemul legislativ romanesc, ca de altfel si pentru institutiile abilitate sa il puna in executie.

Prevenirea violenţei intrafamiliale este o prioritate pentru poliţişti, având în vedere implicaţiile deosebite asupra copiilor generate de comportamentul violent în mediul familial.
Mai nouă Mai veche