Alege să fii corect!

În perioada 11 noiembrie – 11 decembrie, lucrătorii Ministerului Afacerilor Interne desfăşoară campania de prevenire ,,Alege Să Fii Corect!”. Poliţişti, jandarmi, pompieri, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului desfăşoară activităţi de informare privind corectitudinea votului exprimat de cetăţeni în contextul alegerilor parlamentare.
Astăzi, 23 noiembrie 2016, lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne din structurile de poliţie, poliţie de frontieră, jandarmerie, situaţii de urgenţă şi din cadrul Prefecturii Suceava au organizat o acţiune de informare şi responsabilizare în incinta unui mall sucevean.
Peste 100 de persoane au primit materiale de informare, purtându-se totodată discuţii privind legislaţie electorală, care sunt faptele ilicite şi pedepsele aplicabile.

Prezentăm şi alăturat câteva lucruri pe care cetăţenii trebuie să le cunoască.

Am drept de vot?
Da, dacă ai 18 ani împliniți și nu ți-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.

Unde votez?
La secția de votare la care ești arondat sau, dacă te afli în altă localitate din județul de domiciliu, la orice secție de votare, pe listă suplimentară.

Cum pot vota?
Cu cartea de identitate, cu buletinul de identitate sau cu pașaportul diplomatic ori de serviciu.

Contravenţii electorale
Contravenţiile legate de procesul alegerilor locale sunt prevazute la Capitolul XI din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.
Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia (10.12.2016 ora 07.00) – se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei
Sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediile secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un candidat sau o anumită listă de candidați– se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei
Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propaganda electorală tipărite – se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei
Aplicarea a mai mult de două afişe electorale pe un panou electoral de către fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţiei a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri ori candidat independent – se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei
Organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, precum și în spațiile din școli în perioada de desfășurare a cursurilor - se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei

Infracţiuni electorale
Acestea sunt prevăzute în Codul Penal, Titlul IX. Infracţiuni electorale, la art. 385 – 393. Printre aceste infracțiuni, enumerăm:
Oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat - se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi.
Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales - se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani
Utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals - se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător - se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Mai nouă Mai veche