Atenție la înșelăciunile prin metoda „Accidentul”!



Poliţiştii atrag atenţia asupra faptului că, în urma activităţilor investigative desfăşurate de structurile de poliţie judiciară, s-au obţinut date şi informaţii cu privire la creşterea gradului de risc victimal, în ceea ce priveşte înşelăciunile prin metoda „Accidentul”.
Având în vedere apropierea minivacanţei de 1 Decembrie şi a Sărbătorilor de Iarnă, poliţiştii au intensificat măsurile operative pentru preîntâmpinarea şi descurajarea înşelăciunilor prin diverse moduri de operare. Din cercetările efectuate, s-a constatat o intensificare a activităţii infracţionale pe acest segment, în ultima perioadă, la nivelul judeţului fiind semnalate mai multe tentative de înşelăciune. Din fericire, chiar şi în cursul zilei de ieri o femeie de 87 de ani a dat dovadă de responsabilitate şi a refuzat să dea curs solicitărilor de a plăti sume de bani, ,,economisind” astfel, cca. 31.500 lei (suma care fusese solicitată telefonic).

La data de 20.11.2016, ora 15.21, prin SNUAU 112, un bărbat din municipiul Suceava a sesizat faptul că persoane necunoscute au contactat-o telefonic pe sora sa, de 87 de ani, din aceeaşi localitate şi sub pretextul că nepotul ei a fost implicat într-un accident rutier, au încercat să o determine să le remită o sumă de bani.
Cu ocazia verificărilor a rezultat faptul că la 20.11.2016, în jurul orei 14.30, în timp ce femeia de 87 de ani se afla singură la domiciliul său, a fost sunată pe telefonul fix, de către persoane necunoscute care s-au prezentat ca fiind poliţişti şi medici.
Invocând faptul că nepotul ei ar fi fost implicat într-un accident rutier în urma căruia a suferit traumatisme ce impun un transplant de plămân, iar operaţia costă în jur de 7000 euro, aceştia au încercat să o determine să le remită suma de bani.
Întrucât femeia de 87 de ani le-a spus autorilor că ştie despre acest mod de operare infracţional şi a refuzat să continue discuţia, autorii au întrerupt convorbirea telefonică şi nu au mai revenit. Urmând recomandările făcute în mod constant de către poliţişti şi diseminate cu sprijinul mass-media, femeia l-a contactat imediat pe nepotul ei şi a realizat că s-a încercat inducerea sa în eroare.
În cauză a fost întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate de către Biroul de Investigaţii Criminale – Poliţia Municipiului Suceava, sub aspectul comiterii tentativei la infracţiunea de ,,înşelăciune”.

Metoda "Accidentul" reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat, medic, poliţist sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru eliberarea rudei din arest sau pentru a o scăpa de la închisoare (de obicei fiul celor apelaţi telefonic).
Victimele acestui tip de infracțiune sunt, în general, persoane în vârstă, cărora, în momentul în care răspund apelului telefonic, li se aduce la cunoştinţă un scenariu de natură să producă o stare emoțională puternică, afirmându-se faptul că fiul sau fiica ar fi fost implicaţi într-un grav accident rutier.
În această situaţie creată, persoana vătămată este determinată să depună diferite sume de bani la societăți de curierat financiar, pe numele unor persoane sau să înmâneze direct sumele de bani către anumite persoane indicate.
Este normal ca orice părinte să-şi ajute copilul aflat în nevoie. Însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificaţi informaţiile primite.  În prezentul tip de înşelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce, şi anume starea de şoc şi teama; acestea sunt elementele pe care mizează răufăcătorii, ştiind că majoritatea oamenilor acţionează precipitat în asemenea situaţii.
Astfel, mizând pe o stare de tulburare profundă pe care o poate avea orice persoană la aflarea unei veşti că unei persoane dragi i s-a întâmplat ceva, infractorii contactează telefonic victimele, se recomandă de regulă a fi avocaţi, medici sau chiar poliţişti şi le relatează persoanelor înşelate că cineva drag a suferit un accident sau alte evenimente neplăcute şi că este necesar pentru acordarea asistenţei juridice sau medicale, transmiterea de urgenţă a unei sume de bani. Evident unii cetăţeni, profund emoţionaţi de primirea unei asemenea veşti, transmit infractorilor, în urma indicațiilor telefonice primite, sumele de bani solicitate. În cele din urmă, victimele își dau seama că au fost înșelate, și că evenimentul neplăcut nu a avut loc, dar rămân cu paguba materială şi şocul emoţional survenit în urma aplicării acestui mod de operare.

Trebuie remarcat, că în urma activităţilor preventive şi de informare intense, tot mai multe persoane au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au sesizat imediat poliţia.

Pentru a conștientiza populația cu privire la înșelăciunea prin metoda "accidentul" dar şi cu privire la furturile prin împrietenire, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava dar şi poliţiştii de proximitate au desfășurat mai multe activități de prevenire. Oamenii legii au fost prezenţi în săptămâna 14 – 20 noiembrie 2016 în zona bisericilor şi în interiorul acestora, fiind organizate activităţi de informare, având în vedere că grupul ţintă este întâlnit în aceste locaţii într-un număr mare. De asemenea, acţiuni au fost organizate şi în mediul stradal şi în parcurile publice din municipiul Suceava, ocazie cu care poliţiştii de prevenire au stat de vorbă cu cetățenii și le-au transmis sfaturi și recomandări pentru a nu da curs solicitărilor primite prin telefon, de la persoane necunoscute. De asemenea, au fost distribuite peste 500 de materiale preventive.
Polițiştii suceveni vin în ajutorul cetățenilor și le recomandă ca, în situația în care primesc un telefon în care sunt anunțați că o rudă a fost implicată într-un accident, să nu se impacienteze și să verifice veridicitatea informației, în primul rând apelând ruda care ar fi fost implicată în accident sau alte persoane apropiate acesteia. Dacă situația prezentată prin telefon se dovedește a fi ireală, trebuie anunțată în cel mai scurt timp poliția, la telefonul unic de urgențe 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție, reținând cât mai multe date utile în anchetă.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.

În primul rând trebuie ştiu faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.


IPJ Suceava
Mai nouă Mai veche