IPJ Suceava: Dosare penale pentru consum de alcool la volan



În fiecare seară a acestui sfârşit de săptămână zeci de echipaje de poliţie au ieşit în teren pentru prevenirea accidentelor şi creşterea gradului de siguranţă rutieră. Principalul scop al acţiunilor desfăşurate pe perioada nopţii a fost identificarea şoferilor care consumă alcool şi se urcă la volan, punând astfel în pericol siguranţa traficului rutier.
Din păcate, poliţiştii au constatat că în unele cazuri nu numai ceaţa – fenomen meteo – s-a constituit într-un factor de risc rutier, ci şi ,,ceaţa” generată de aburii alcoolului, prezentă în privirea unor participanţi la trafic.
Peste 300 de participanţi la trafic au fost testaţi cu aparatul etilotest, fiind aplicate zeci de sancţiuni şi suspendate peste 20 de permise de conducere. În cazurile în care alcoolemia depistă de aparatele etilotest a fost peste limita legală, s-au întocmit dosare de cercetare penală.

Spre exemplu, un bărbat de 46 de ani, din comuna Remetea, județ Bihor a condus autoutilitara marca Mercedes Benz pe D.N. 15 C Praxia, având o concentrație alcoolică de 0,53mg/l alcool pur în aerul expirat.

De asemenea, un tânăr de 26 de ani, din comuna Mălini, județ Suceava a condus ansamblu de vehicule cu semiremorcă pe strada Armatei din municipiul Fălticeni, având o concentrație alcoolică de 0,39 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În aceeaşi noapte de 27.11.2016, în jurul orei 02.39, polițiști din cadrul Poliţiei oraşului Vicovu de Sus, a oprit pe DJ 209 G, pe raza comunei Straja, autoturismul, care se deplasa din direcţia comuna Straja către orașul Vicovu de Sus.
Conducătorul auto a fost identificat în persoana unui tânăr de 23 de ani, din comuna Straja. Întrucât emana halenă alcoolică s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul alcooltest, rezultând valoarea de 0,42 mg/l alcool în aerul expirat.
Susnumitul a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuţi, unde i-au fost recoltate două probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului”.

Aşa cum v-am obişnuit, în scopul responsabilizării cetăţenilor şi creşterii gradului de siguranţă rutieră, vă prezentăm săptămânal şi ,,culmile” domeniului rutier – încălcări ale limitelor de viteză, alcoolemii record sau exemple de ,,perseverenţă infracţională”.
Iată un caz în care, un tânăr de doar 18 ani a vrut în mod insistent să arate că vrea să ajungă în stare de detenţie pentru infracţiuni la regimul rutier….şi a ajuns.

În seara de 25.11.2016, ora 18.00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Fălticeni, au oprit pe strada 2 Grăniceri din municipiul Fălticeni, autoturismul care circula din direcția Roman către Fălticeni, condus de către un tânăr de 18 ani din municipiul Fălticeni, care nu posedă permis de conducere. Tânărul se afla în perioada măsurii de control judiciar, începând cu data de 16.11.2016, și față de el s-a dispus la 25.11.2016 reținerea pentru o perioadă de 24 ore, fiind introdus în arestul IPJ Suceava.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de ,,conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.
La data de 26.11.2016, polițiștii Poliției municipiului Fălticeni au prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni în vederea luării unei măsuri privative de libertate pe tânărul de 18 ani, care la data de 25.11.2016 a săvârșit infracțiunea de „conducere a unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care nu deține permis de conducere”. Cu această ocazie procurorul de caz a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Fălticeni înlocuirea măsurii controlului judiciar, cu măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 zile începând cu data de 26.11.2016.
În urma audierii inculpatului, judecătorul de drepturi și libertăți a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 zile începând cu data de 26.11.2016 și până la data de 25.12.2016.

Urmare a prezenţei active în teren a poliţiştilor nu au fost înregistrate evenimente rutiere grave. Totodată, poliţiştii au identificat în flagrant şoferi care au consumat alcool, prevenind astfel potenţiale tragedii rutiere. Poliţiştii atrag atenţia încă o dată asupra responsabilităţii conducătorilor auto şi necesităţii respectării legii pentru a evita tragedii pe şosele.
Totodată, reamintim că poliţiştii vor acţiona în continuare cu fermitate prin dispunerea măsurilor preventive legale, inclusiv privative de libertate, astfel încât cei care încalcă normele rutiere să conştientizeze urmările şi pericolele generate de comportamentul iresponsabil în trafic.
Mai nouă Mai veche