Preutești: Percheziții desfășurate de polițiști și zeci de trofee confiscate într-un dosar de braconaj, 26 noiembrie 2016



Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Suceava au documentat activitatea infracţională a trei persoane bănuite de acte de braconaj şi au efectuat patru percheziţii în urma cărora au fost ridicate mai multe trofee şi bunuri cu valoare probatorie în cauză.

La data de 26.11.2016, în jurul orei 23.00, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Suceava au fost informaţi despre faptul că persoane necunoscute, ce se deplasează cu un autoturism, au fost văzute braconând vânat (iepuri) în zona satului Huşi , comuna Preuteşti.

La faţa locului s-a deplasat de urgenţă o echipă operativă care a identificat un vehicul în care nu se afla nici o persoană. În portbagajul autovehiculului a fost identificată o butelie CO2 şi mai multe recipiente din plastic care au fost ridicate în vederea examinării acestora în condiţii de laborator. Totodată , cu ocazia efectuării cercetării locului faptei, la o distanţă de câţiva metri de autovehiculul abandonat, pe traseul urmat de autori a fost identificat într-o pungă din plastic un iepure de câmp mort, ce prezenta leziuni în zona gâtului, create posibil prin împuşcare. Autovehiculul abandonat a fost indisponibilizat şi depus la sediul Poliţiei Fălticeni, în vederea continuării cercetărilor.

În urma activităţilor investigative desfăşurate, au fost obținute date cu privire la activitatea infracțională a trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 24 şi 30 de ani, toți din comuna Preutești, care în urma verificării în bazele de date ale poliţiei nu figurează ca deținători legali de armament și muniție.

În urma probatoriului administrat la 27.11.2016, Judecătoria Fălticeni a emis patru mandate de percheziție la locuințele folosite de cei trei. Astfel, în data de 27.11.2016, Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, sprijiniți de luptătorii Serviciului de Acţiuni Speciale .A.S., au efectuat 4 percheziţii, în urma cărora au fost ridicate 15 trofee (două piei naturalizate provenite de la speciile de vânat mistreț și vidră, iar diferența în trofee provenite de la căpriori - coarne cu tot cu craniu), colți de mistreț, o capcană metalică ce poate fi folosită la activități de braconaj cinegetic, o cantitate de diaboluri din oțel, sferice, de diametre diferite, ce poate fi folosită la confecționarea munițiilor aferente armelor de vânătoare cu țeavă lisă, precum și un număr de 24 de petarde din categoria a F2 ( a căror deținere este interzisă de lege).

În cauză a fost întocmit dosar de urmărire penală pentru comiterea infracţiunilor de „tentativa de a practica sau practicarea vânătorii fără a fi înscris în autorizaţia de vânătoare individuală sau colectivă eliberată în condiţiile legii de gestionar, pentru fondul cinegetic respectiv”, „nerespectarea regimului armelor și munițiilor”, „uzul de armă fără drept” și „efectuarea fără drept de operațiuni cu articole pirotehnice”, care urmează a fi soluţionat procedural prin unitatea de parchet competentă.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la respectarea strictă a legislaţiei privind protejarea fondului cinegetic, precum şi a legislaţiei privind regimul armelor şi muniţiilor. De asemenea, vânătorilor autorizaţi le recomandăm să respecte perioadele de prohibiţie şi să respecte întocmai legislaţia şi regulile aplicabile partidelor de vânătoare.
Mai nouă Mai veche