Tânăr bănuit de comiterea unei tâlhării și a unei tentative de tâlhărie identificat și reținut de polițiști

Poliţiştii judiciarişti din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava au reuşit, după o muncă minuţioasă să documenteze activitatea infracţională a unui tânăr din comuna Zvoriştea, să administreze material probator şi să dispună măsuri preventive faţă de aceştia, conform legii, inclusiv privative de libertate.Tânărul este bănuit de comiterea unei tâlhării şi a unei tentative de tâlhărie, existând indicii că acesta a mai comis şi alte fapte similare, victime fiind persoane vârstnice, lipsite de apărare.

La data de 16.11.2016, în urma continuării cercetărilor în cauzele privind tâlhăria comisă pe stradă, la 12.10.2016, ora 16.04, asupra unei femei de 72 de ani din municipiul Suceava, căreia i s-a sustras din mână, un portofel cu bani, prejudiciul fiind de circa 500 lei şi tentativa la infracţiunea de tâlhărie, comisă la 08.11.2016, ora 14.30 lei, asupra unei femei de 80 de ani din municipiul Suceava, căreia, în fața scării blocului unde domiciliază, s-a încercat prin violență, sustragerea unei sacoșe cu bunuri, polițiștii Biroului Investigații Criminale Suceava au reușit identificarea persoanei bănuite, ca fiind un minor de 15 ani, din comuna Zvoriștea, care, în urma expertizării neuropsihiatrice, a rezultat faptul că, avea discernământ la momentul comiterii faptelor.
Astfel, în baza probatoriului administrat în cauză, la 16.11.2016, minorul a fost reținut pentru 24 de ore și încarcerat în arestul I.P.J. Suceava, urmând ca, la 17.11.2016, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava cu propunere de arestare preventivă.
Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activități infracționale a minorului și a altor persoane din anturajul acestuia.

Avand in vedere ca talharia este o problema sociala deosebit de grava care pune in pericol insasi viata persoanei, solicitam ajutorul dumneavoastra in a prezenta acest fenomen insotit de cateva sfaturi preventive care ar putea conduce, credem noi, la diminuarea numarului de victime.
Din practica judiciara a rezultat ca cele mai multe talharii sunt comise in locuri publice sau in spatiile comune ale imobilelor.

Pentru a nu deveni victima a unei talharii:
-         evitati deplasarile pe trasee aflate in zone mai putin circulate: campuri, parcuri, santiere;
-         daca din diverse motive trebuie sa circulati dupa lasarea intunericului, ocoliti locurile neiluminate ori in care se afla unitati cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializeaza bauturi alcoolice (restaurante, discoteci);
-         cand observati ca sunteti urmariti de un individ sau de mai multi deplsati-va prin zone intens circulate, chiar daca acest lucru presupune schimbarea traseului. Solicitati ajutorul primului politist intalnit in calea dumneavoastra;
-         nu va afisati ostentativ cu obiecte de valoare (lantisoare, bratari);
-         in ziua in care va primiti salariul trceti intai pe acasa pentru a va lasa banii, apoi mergeti la cumparaturi doar cu suma necesara;
-         nu va lasati atrasi in locuri dosnice de catre indivizi care ofera spre vanzare diverse produse (de obicei mai ieftine);
-         nu va laudati persoanelor necunoscute cu bani sau valori pe care le aveti asupra dumneavostra sau acasa;
         In spatiile comune ale imobilelor:
-         nu permiteti persoanelor straine sa intre in locuinta dumneavoastra, indiferent de motivele evocate;
-         la intrarea intr-un imobiul fiti foarte atenti daca in hol sau in zonele intunecate nu se afla persoane suspecte, pretabile la comiterea de infractiuni; Nu stati cu spatele spre acele locuri.
-         folositi orice motiv pentru a evita sa urcati in lift cu persoane necunocute; Nu va lasati pacaliti de imbracamintea eleganta a acestora. Daca este cazul apelati la usa unui vecin de la parter. Instruiti-va in acest sens si copiii.
-         cand liftul nu functioneaza, fiti atenti la cei care urca sau coboara de la etaj, mai ales intre parter si etajul 1 sau intre etajele 1 si 2.
-         luminile de la intrarea in bloc si din fata liftului trebuie sa ramana aprinse odata cu lasarea intunericului;
-         inchideti usa imobilului dupa ora 22 sau protejati imobilul cu un interfon;
Mai nouă Mai veche