Trimitere în judecată: Iliuță Adrian Crăciunescu - violenţă în familie

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CRĂCIUNESCU ILIUŢĂ ADRIAN, cercetat în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie, constând în aceea că la data de 25/26 august 2016 a exercitat acte de violenţă asupra concubinei sale, victima V.F., care au condus ulterior la decesul acesteia.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

Inculpatul Crăciunescu Iliuță Adrian a trăit în concubinaj, în locuința sa din satul Soloneț, cu victima V.F. începând cu anul 2008. Sus-numiții nu aveau un loc de muncă stabil, singurele surse de venituri fiind munca cu caracter ocazional prestată de inculpat sau ajutorul social oferit de Primăria comunei Todirești.

Cu toate acestea, inculpatul și victima s-au obișnuit să consume cantități mari de băuturi alcoolice, iar pe acest fond, în repetate rânduri, surveneau între ei certuri și incidente violente. Cu privire la acest aspect a rezultat din cercetări că inculpatul era persoana care, pe fondul stării de ebrietate, exercita acte de violență asupra concubinei sale.

În decursul timpului, deși rudele apropiate ale victimei precum și alte persoane din localitate au constatat că victima prezenta multiple echimoze și vânătăi și o întrebau pe aceasta de unde provin astfel de semne, victima a contestat vehement că ar fi fost agresată de concubinul său; cu toate acestea victima a afirmat de mai multe ori față de fiica sa V.V.G. că vânătăile de pe corpul său provin de la loviturile aplicate de inculpat.

Niciodată însă victima nu a se sesizat și lucrătorilor de poliție astfel de incidente.

A rezultat totodată din cercetări că în luna decembrie 2013 victima a fost din nou agresată de concubinul său, suferind o fractură la membrul superior drept, a comunicat acest lucru fiicei sale, însă nu a reclamat această situație lucrătorilor de poliție. Cu privire la acest incident inculpatul a susținut - la fel ca și în alte situații similare - că victima a căzut și s-a lovit datorită stării de ebrietate în care se afla.

În noaptea de 25/26 august 2016 între cei doi concubini a avut loc un nou episod violent, de această dată cu consecințe tragice.

Cercetările întreprinse în cauză au pus în evidență faptul că în ziua de 25 august 2016, încă de la orele amiezii, cei doi concubini au început să consume cantități mari de băuturi alcoolice.

În jurul orelor 22:00 cu aproximație, victima a revenit la domiciliu, fără însă a se putea stabili locul unde a fost până atunci. Inculpatul a constatat că victima a adus acasă o sticlă conținând alcool dublu rafinat, a consumat și el din respectiva băutură.

Ulterior orelor 01:00 (data de 26 august 2016) cei doi concubini au început din nou să se certe. Pe fondul acestui conflict, inculpatul Crăciunescu Iliuță Adrian a exercitat acte de violență asupra victimei, a lovit-o cu palma peste față cu putere, cu consecința proiectării victimei peste pat; victima s-a lovit cu partea stângă a capului de un ornament sferic situat pe tăblia patului. Victima a avut puterea să se ridice de pe pat, s-a așezat apoi pe podea și după un interval scurt de timp, 5-10 minute, i-a comunicat inculpatului că se simte rău, după care a murit.

În dimineața zilei de 26 august 2016, în jurul orelor 10:30, inculpatul i-a comunicat martorului T.C. că victima a încetat din viață. Până la acel moment inculpatul nu a informat nici o persoană sau autoritățile locale despre deces, preferând să consume în continuare cantități mari de băuturi alcoolice (sub acest aspect se cuvine a fi menționat faptul că după sesizarea lucrătorilor postului local de poliție inculpatului i s-au recoltat probe de sânge pentru stabilirea alcoolemiei, analiza toxicologică relevând pentru ora 15:20 o alcoolemie de 3 gr ‰).

Conform concluziilor cuprinse în raportul medico-legal de autopsie întocmit de medicul legist din cadrul S.M.L. Suceava, moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat unui traumatism cranio-cerebral cu edem cerebral, hematom voluminos subdural stâng, ruptură poligon Willis instalat pe fondul unei intoxicaţii etilice acute. Leziunile cerebrale s-au putut produce fie prin lovirea extremităţii cefalice cu un mijloc contondent cu hiperextensia bruscă a capului urmată de cădere cu extremitatea cefalică pe o suprafaţă dură (cel mai probabil), fie prin căderi repetate cu extremitatea cefalică pe diferite obiecte. Pe suprafaţa externă a corpului au fost identificate multiple echimoze, cu vechimi diferite, care au putut fi produse prin loviri repetate cu mijloace sau corpuri contondente sau prin căderi repetate şi nu au avut caracter tanato-generator. Între traumatismul cranio-cerebral şi deces există o legătură de cauzalitate directă, necondiţionată. La momentul decesului victima se afla în stare de intoxicaţie etilică acută, alcoolemia înregistrând valoarea de 1,65 gr. ‰, iar alcooluria înregistrând valoarea de 2,75 gr. ‰.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PRIM PROCUROR,
Lucian STĂNESCU

purtător de cuvânt,
PROCUROR
Maria Cristina CIORNEI

Niciun comentariu

Un produs Blogger.