USV promovează corectitudinea academică şi managementul universitar eficient

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava se situează pe treapta a 9-a, din 48 de poziții, în Clasamentul privind integritatea academică a universităților din România. Studiul şi ierarhizarea au fost realizate de către Societatea Academică din România, având ca parteneri Uniunea Națională a Studenților din Elveția (VSS-UNES-USU) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Procesul de evaluare s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenților şi schimbul de bune practici”, finanţat prin Programul de cooperare elveţiano-român. Proiectul reprezintă cea de-a III-a ediţie a Coaliţiei pentru Universităţi Curate, fiind coordonat de Alina Mungiu-Pippidi, Marius Diaconescu, Andreea Petruț şi Vlad Cherecheş.

Clasamentul a fost făcut public în data de 17 noiembrie, prin intermediul unei conferinţe desfăşurate la sediul Băncii Naţionale a României. Au fost evaluate universitățile publice româneşti, cu excepția celor de arte, sub şase aspecte diferite: transparența și corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanței, managementul financiar, performanța academică şi antidiscriminare, instituțiile fiind împărțite în final pe clase grupate în raport de numărul de stele acordate (de la 5 la 0). Aspectele negative principale care au condus la plasarea universităților în coada clasamentului au fost fenomene sau cazuri legate de nepotism, cazuri de plagiat, concursuri trucate, presiuni asupra studenţilor, averi suspecte ale rectorilor, politizarea educației etc.

Evaluarea a fost realizată pentru perioada 2012-2016 şi a urmărit să cuantifice capacitatea universităților de a asigura integritatea procesului de educație. În pofida faptului că la stabilirea scorurilor finale nu s-au luat în calcul realizările comunităților academice în domeniul antidiscriminării, USV fiind cunoscută pentru mediul multicultural şi multiconfesional tolerant pe care îl asigură, precum şi pentru măsurile luate în direcția asigurării confortului persoanelor provenite din medii defavorizate sau cu dizabilități, şi că la capitolul meritocrație, având în vedere vârsta tânără a multor conducători de doctorat şi a unor domenii doctorale, scorul înregistrat nu a fost suficient de mare, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava s-a situat pe locuri de top la celelalte capitole evaluate, media celor cinci criterii așezând instituția noastră pe onorabilul loc nouă. În condițiile în care nici unei universități nu i-au fost acordate cinci stele, USV, cu cele trei stele obținute, se află în tabăra universităților care reuşesc să asigure un nivel bun de integritate academică, confirmând reputația de instituție de învățământ care urmăreşte să ofere studenților o educație de calitate şi promovează politici de asigurare a integrității actului educațional.

Evaluarea realizată este extrem de utilă în adoptarea unor politici de corecție şi ameliorare a strategiilor interne ale universităților, obiectivul instituției sucevene în următorii ani constând în creşterea vizibilității cercetării la nivel național şi internațional.
Mai nouă Mai veche