Ziua Scrisului Bucovinean



Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, Muzeul Bucovinei și Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” organizează vineri, 11 noiembrie a.c., la ora 12.00, la Centrul pentru Susținerea Tradițiilor Bucovinene din municipiul Suceava, „Ziua Scrisului Bucovinean”.

Evenimentul, circumscris manifestărilor cu genericul „Sărbătorile Memoriei”, va cuprinde concertul „Chindiile”, susținut de formația instrumentală de muzică veche „Zicălașii”, premierea cărților anului editate de Centrul Cultural „Bucovina” și conferirea Premiului de debut poetic 2016.

Concertul „Chindiile”, prezentat în premieră de „Zicălașii” conduși de prof. Petrică Oloieru, conține un repertoriu de cântece ritualice de nuntă din Bucovina (culese, în cea mai mare parte, de Alexandru Voievidca), piese care marcau momentele nunții tradiționale (la înhobotat, la iertăciune, la zestre, la pornire, la biserică, la masă, la pahar dulce, danțul, alte ritualuri).

Cărțile care vor fi premiate sunt „Labirintul”, de Alexandru Toma, „Ștrumfii Kremlinului”, de Roman Istrati, și „Cu cărțile pe față”, de Constantin Horbovanu, iar Premiul de debut poetic 2016 va fi înmânat tinerei Anamaria Pasat, elevă la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, care va susține și un recital de muzică folk pe versurile sale. Moderatorul celei de-a II-a ediții a „Zilei Scrisului Bucovinean”, manifestare închinată memoriei celor care au înființat la Cernăuți, la data de 12 noiembrie 1938, Societatea Scriitorilor Bucovineni, va fi Tiberiu Cosovan.
Mai nouă Mai veche