Impactul modificărilor legislative în domeniul biomasei asupra producătorilor de energie termică, utilizatori de surse regenerabile



Producătorii de energie termică din surse regenerabile sunt afectați de noua măsură a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care exclude lemnul de foc și resturile din exploatarea acestuia din categoria de biomasă certificabilă, creând dificultăți financiare pentru procesul de producție. Acest lucru are un impact direct asupra alimentării cu căldură a peste 50.000 de locuitori ai orașului Suceava, racordați la sistemul centralizat de încălzire, întrucât Bioenergy Suceava, centrala de cogenerare ce utilizează resturi de lemn, rădăcini, crengi și rumeguș pentru producerea agentului termic, nu va mai primi certificate verzi, formule prin care erau subvenționate investițiile în surse de energie regenerabilă, de către distribuitorii de energie.

Bioenergy Suceava în contextul Strategiei Energetice 2016 - 2030

Pentru prima dată în România, locuitorii unui oraș beneficiază de încălzire printr-o centrală de cogenerare a energiei termice și energiei electrice, care utilizează biomasa ca sursă de producere a căldurii, cu o eficiență de 86%. În plus, Bioenergy Suceava este și cea mai mare și cea mai performantă centrală de acest fel din Sud-Estul Europei Centrale, fiind o investiție privată în valoare de 86 de milioane de euro.

„Conform Strategiei Uniunii Europene pentru încălzire și a direcțiilor de dezvoltare din cadrul Strategiei Energetice 2016 – 2030 a României, se are în vedere promovarea cogenerării de înaltă eficiență, utilizând surse regenerabile de energie în sisteme centralizate de termoficare, aspecte pe care Bioenergy Suceava le-a implementat încă din 2013, atunci când a intrat în funcțiune și a înlocuit CET-ul vechi care funcționa pe bază de cărbune, reducând astfel semnificativ și poluarea locală. Mai mult decât atât, prin ultilizarea biomasei ca sursă de producere a agentului termic, Bioenergy Suceava reduce consumul de resurse epuizabile la nivel național, exploatând o resursă regenerabilă, care, până în 2013, polua râurile de munte, fiind un deșeu rezultat în urma tăierilor de pădure, care nu era strâns, ci rămânea și se deprecia în natură”, a declarat Adrian Bodea, președinte Adrem Invest și acționar Bioenergy Suceava, în cadrul conferinței de presă organizată pe tema acordării certificatelor verzi. Acesta și-a exprimat dezamăgirea față de noile modificări legislative, care în loc să vină în sprijinul producătorilor de energie din resurse regenerabile, îi pun în dificultate financiară pe aceștia, cu riscul de a-și sista activitatea.

„Scoaterea lemnului de foc din categoria biomasă nu este justificată”

Adrian Ciurtin, avocatul prezent la conferința de presă a explicat contextul legislativ în care se produce această modificare: „Practic, prin Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 1534/2016 se motivează excluderea lemnului de foc pentru producerea de energie prin faptul că acest lucru are un impact negativ asupra aprovizionării cu lemn de foc a populației din mediul rural, cât și a creșterii prețului la lemnul de foc necesar încălzirii locuințelor. Pe lângă faptul că această motivație nu este echitabilă, considerăm că nu este nici justificată deoarece, în realitate, la un consum anual al populației de 16 milioane mc lemn de foc, consumul anual estimat al întregii capacități de cogenerare pe bază de biomasă din România este de 35.000 mc, adică în jur de 2% din consumul total și, în consecință, fără un impact real asupra asigurării cu lemn de foc a populației”.

Doina Oică, Director Economic al Bioenergy Suceava, a adăugat că această modificare legislativă nu a fost anticipată la înființarea centralei, motiv pentru care, în acest moment, schimbă substanțial capacitatea de finanțare a societății comerciale: „Bioenergy Suceava și-a luat angajamentul de a produce energie termică la cel mai mic preț, de 116 lei/Gcal, de patru ori mai mic decât în alte județe ale României, bazându-se și pe alte surse de finanțare, cum ar fi fondurile obținute din vânzarea certificatelor verzi, societatea noastră fiind acreditată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei pentru accesarea sistemului de promovare a energiei produse din surse regenerabile prin acordarea de certificate verzi. În situația în care, anul trecut, 50% din biomasa folosită de Bioenergy Suceava era reprezentată de lemnul de foc rezultat din exploatarea acestuia, odată cu implementarea ordinului legislativ, asistăm la o reducere la jumătate a veniturilor centralei”.

În acest context, Directorul Bioenergy Suceava, Vasile Ilie, a explicat impactul social major pe care această modificare legislativă îl poate avea asupra furnizării de energie termică pentru suceveni dacă ordinul nu se va modifica în viitorul apropiat: „Reducerea veniturilor obținute din vânzarea certificatelor verzi, cumulată cu scăderea prețului acestora și scăderea prețului la energie electrică determină un flux financiar insuficient pentru desfășurarea activității în condiții de normalitate. Așadar, interzicerea lemnului de foc conduce la imposibilitatea asigurării încălzirii pentru populația municipiului Suceava racordată la sistemul de termoficare”.

În acest sens, Primăria Municipiului Suceava a înaintat către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor o solicitare prin care să dispună completarea Ordinului nr. 1534/2016 prin introducerea prevederii exprese pentru societățile care asigură energia termică populației, să utilizeze lemnul de foc și resturi din exploatare ca biomasă certificabilă, astfel încât să se poată menține în funcțiune centrala Bioenergy Suceava și să fie evitat un blocaj al activității privind asigurarea serviciului public și a unor disfuncționalități majore, cu efecte sociale deosebit de grave.

Bioenergy Suceava este o centrală de cogenerare, de înaltă eficiență, care asigură producerea, la cel mai mic preț, a agentului termic pentru cei aproximativ 50.000 de suceveni racordați la sistemul centralizat de termoficare, ce utilizează biomasa (resturi de lemn, rumeguș, crengi etc.) pentru producerea de energie termică și energie electrică în cogenerare. Centrala a fost înființată în 2013, din capital exclusiv privat, în valoare de 86 milioane euro.
Mai nouă Mai veche