Moldovița: Cum funcționa sistemul mafiot coordonat de șeful de post Vasile Solcan Niga

La data de 14 decembrie 2016, echipe coordonate de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, constituite din lucrători de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, cu sprijinul Gărzii Forestiere Suceava şi al Direcţiei Silvice Suceava şi al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, au procedat la efectuarea de percheziţii, în baza mandatelor de percheziţie emise de Tribunalul Suceava, în 13 locaţii, printre care sediul Postului de Poliţie Moldoviţa, domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor persoane juridice.

Cauza este instrumentată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava.

După finalizarea percheziţiilor, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au fost aduse în vederea audierilor 8 persoane, 5 dintre acestea având calitatea de suspect în cauză.

La aceeaşi dată s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de agentul de poliţie Solcan-Niga Vasile, şeful Postului de Poliţie Moldoviţa, pentru săvârşirea a 6 infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în formă continuată, pentru infracţiunea de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi pentru infracţiunea de încredinţare a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane care nu posedă permis de conducere, în formă continuată.

Faţă de agentul de poliţie Solcan-Niga Vasile s-a dispus măsura preventivă a reţinerii pentru 24 ore.
De asemenea, la data de 14 decembrie 2016, au fost reţinuţi pentru 24 ore suspecţii Tcaci Luiza Maria şi Ruscan Liviu Ilie. Suspecta Tcaci Luiza Maria este cercetată pentru complicitate la 3 infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană. Suspectul Ruscan Liviu Ilie este cercetat pentru complicitate la 2 infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.
La aceeaşi dată s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi s-a instituit măsura preventivă a controlului judiciar faţă de inculpatul Craiuţ Vasile Ionuţ pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, precum şi pentru infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, în formă continuată.
În cauză este cercetat în stare de libertate şi suspectul Saghin Florentin Andrei, pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.

Din probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că:
În noaptea de 05.11.2016, în jurul orei 05.00, suspectul Ruscan Liviu Ilie a încărcat material lemnos într-un camion, de la locuinţa suspectei Tcaci Luiza Maria, şi l-a transportat la banzicul lui Solcan Niga Vasile. Lucrătorul de poliție Solcan-Niga Vasile, aflat în timpul serviciului, aspect pe care Tcaci Luiza şi Ruscan Liviu Ilie îl cunoşteau şi de care au profitat, a coordonat transportul, a sprijinit și protejat activitatea ilicită, facilitând obținerea unor foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În noaptea de 09/10.11.2016, în jurul orei 04.00, Ruscan Liviu Ilie, a încărcat material lemnos de la gaterul din comuna Frumosu, localitatea Dragoşa, deţinut de inculpatul Solcan-Niga Vasile, şi l-a transportat la o societate comercială din comuna Vama. Lucrătorul de poliție Solcan-Niga Vasile, aflat în timpul serviciului, aspect pe care Ruscan Liviu Ilie îl cunoştea, a coordonat transportul pentru care nu existau documente de proveniență sau aviz de însoțire a mărfii.

În seara de 26.11.2016, în jurul orei 21.45, lucrătorul de poliție, Solcan-Niga Vasile, aflat în timpul serviciului, a asigurat traseul pentru Saghin Florentin Andrei, care cunoştea acest aspect şi care transporta material lemnos pe un traseu rutier pentru care nu avea documente de însoțire.

În seara de 26.11.2016, Tcaci Luiza Maria a încărcat material lemnos pentru care nu existau documente de provenienţă, iar în timpul desfăşurării activităţii de încărcare a materialului lemnos şi de transport a acestuia pe drumurile publice fără avize de însoţire, Tcaci Luiza Maria a ţinut legătura cu Solcan Niga Vasile pe care l-a informat cu privire la locaţia şi activităţile pe care le efectuează, lucrătorul de poliţie aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, iar acesta şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, evitând efectuarea de controale în zona indicată pentru depistarea unor fapte de asemenea natură.

La data de 01.12.2016, cu un mijloc de transport condus de F.I., s-a încărcat din pădure material lemnos pentru care nu existau documente legale, la încărcare asistând Tcaci Luiza Maria, care a cubat materialul lemnos, rezultând cantitatea de 43,20 metri cubi, pe care a comercializat-o, obţinând suma de 10.800 lei. Despre această activitate a fost informat Solcan Niga Vasile de către Tcaci Maria Luiza şi deşi se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu nu a dispus nici una din măsurile legale care s-ar fi impus în cauză.

La data de 26.11.2016, în jurul orei 17.00, Craiuț Vasile Ionuț s-a urcat la volanul unui autoturism marca Dacia Logan, pentru a-l duce la domiciliul lui Solcan-Niga Vasile, și în timp ce circula pe raza localității Dragoșa, com. Frumosu, Craiuț Vasile Ionuț l-a informat pe Solcan-Niga Vasile, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, aspect pe care Craiuţ Vasile Ionuţ îl cunoştea, despre faptul că a fost oprit în trafic de către un lucrător de poliţie. Deşi Craiuț Vasile Ionuț conducea autovehiculul fără a poseda permis de conducere, aspect cunoscut de Solcan-Niga Vasile, acesta nu numai că nu a luat măsurile legale pentru constatarea infracțiunii și înregistrarea cauzei penale, dar l-a și încurajat să conducă în continuare și chiar să nu oprească vehiculul în condițiile în care va fi identificat din nou în trafic.

De asemenea, în luna noiembrie 2016, la 5 date diferite, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, Solcan-Niga Vasile a încredinţat un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice de către Crăiuț Vasile Ionuț care nu posedă permis de conducere, Solcan-Niga Vasile cunoscând acest lucru.

La data de 01.12.2016, ora 06:00, lucrătorul de poliţie Solcan-Niga Vasile, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a luat cunoştinţă despre un apel efectuat la Serviciul de Urgenţă 112, cu privire la tăierea ilegală de arbori dintr-o parcelă de pădure. Deşi informaţia pe care o deţinea nu era destinată publicităţii, având în vedere caracterul confidenţial al datelor obţinute, dar şi al măsurilor pe care era obligat să le întreprindă în vederea identificării autorilor faptei sesizate, lucrătorul de poliţie Solcan Niga Vasile l-a informat pe H.B.C., care lucra pe un TAF în zona respectivă, avertizându-l despre faptul că va ajunge în zona în care se află acesta, spunându-i să abandoneze tot ce are acolo şi să fugă. H.B.C. s-a conformat, astfel că în momentul în care lucrătorul de poliţie a ajuns la faţa locului împreună cu persoana care a formulat sesizarea şi cu colegul său de echipaj nu a mai fost găsită nicio persoană.

În cursul anului 2016, Solcan-Niga Vasile, lucrător de poliţie judiciară la Postul de Poliţie Moldoviţa, a desfăşurat în mod continuu operaţiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplinește, respectiv cu funcţia de agent de poliţie, încălcând dispoziţiile art. 45 alin. 1 lit. g din Legea nr. 360/2002, desfășurând activități comerciale cu material lemnos, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Acesta a fost sprijinit de suspecta Tcaci Luiza Maria care îi procura material lemnos fără documente de proveniență și îl ajuta să efectueze operațiuni de vânzare/cumpărare a materialului lemnos, deși avea cunoștință de calitatea de lucrător de poliție a inculpatului.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PRIM PROCUROR,
Lucian Stănescu 

purtător de cuvânt,
PROCUROR,
Maria Cristina CIORNEI

Niciun comentariu

Un produs Blogger.