Șaru-Dornei: Doi vânzători ambulanți au furat nouă mii de lei din buzunarul unui bărbat care i-a primit în casă și le-a dat de băut

Poliţiştii atrag atenţia cu privire la furturile şi faptele antisociale săvârşite în această perioadă a anului de infractorii voiajori care prezintă un specific aparte şi o complexitate deosebită generată în primul rând de faptul că autorii comit infracţiunile călătorind în diferite locaţii, pe trasee care asigură legătura facilă cu ieşirile din judeţe.
Renumele zonei Bucovinei este dat de bunătatea oamenilor şi păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor. Urători, colindători, toţi vor trece pragurile caselor noastre pentru a aduce bucurie şi vestea naşterii Domnului.
Aveţi însă grijă la cei care au alte ,,obiceiuri”. Nu au nici un talent nativ sau artistic, însă ştiu să profite din plin de ,,magia sărbătorilor” care ne cuprinde şi ne face să fim mai vulnerabili.
Aveţi grijă la persoanele care vă pătrund în curţi sau locuinţe sub diverse pretexte, prestare de activităţi lucrative, vânzare ambulantă de bunuri la ,,megaofertă”, campanii publicitare, cete de urători şi colindători străini de localitate. O clipă de neatenţie vă poate cauza prejudicii mari şi uneori irecuperabile.

Vă prezentăm cazul unui bărbat din municipiul Vatra Dornei care a fost….urat de 9000 de lei! Din fericire, poliţiştii au şi ei un ,,obicei” – acela de a-i prinde pe hoţi şi a recupera prejudiciul.

La data de 16.12.2016, ora 17.58, Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată despre faptul că mai multe persoane i-au sustras unui bărbat de 63 de ani, din comuna Șaru-Dornei, suma de 9.000 lei.
În urma verificărilor s-a stabilit că persoana vătămată locuiește împreună cu sora sa pe raza comunei Șaru-Dornei, iar în 15.12.2016 a primit o sumă de bani pe care a împărțit-o cu aceasta, ca urmare a vânzării unui teren.
La 16.12.2016 acesta a consumat băuturi alcoolice pe raza satului, iar în jurul orei 13.00 s-a deplasat la locuința sa împreună cu doi tineri pe care îi ştia din vedere ocupându-se cu comerţul ambulant pe raza judeţelor Suceava şi Bistriţa Năsăud. Bărbatul le-a solicitat acestora să-l ajute la stivuirea unor lemne, iar după ce au lucrat circa o oră, persoana vătămată i-a invitat pe cei doi în locuință și a consumat împreună 2 litri cu vin. Ulterior a adormit pe un pat din dormitorul locuinței, iar când s-a trezit a constatat că nu mai avea asupra sa suma de 9.000 lei ce o ținea într-un buzunar de la cămașă.
Polițiștii au dispus de îndată măsuri specifice, instituind filtre rutiere şi sporind activităţile de patrulare, inclusiv în zona gărilor. Totodată, poliţiştii judiciarişti au intensificat măsurile investigative, stabilind faptul că, cei doi suspecți, un tânăr de 24 de ani, din orașul Broșteni și un minor de 14 ani din județul Harghita, însoţiți de alte persoane au părăsit municipiul Vatra Dornei cu trenul, deplasându-se către judeţul Bistriţa Năsăud.
Astfel, la data de 17.12.2016, ora 04.15, în gara din oraşul Beclean, judeţul Bistriţa Năsăud, polițiștii i-au identificat pe cei doi suspecți și alte 7 persoane, unii minori, toți din aceeași familie, iar în urma percheziţiei corporale, asupra acestora a fost găsită şi ridicată suma de 8.806 lei, a cărei provenienţă nu a putut fi justificată.
Toate cele nouă persoane au fost conduse la sediul Secţiei 15 Poliţie Rurală Vatra Dornei, unde, în urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, membrii acestei familii practică vânzarea ambulantă de produse textile şi cerşetoria pe raza mai multor localităţi din judeţele Suceava şi Bistriţa Năsăud, se împart în grupuri de 3-4 persoane în care se include şi un minor şi se cazează temporar la diferite persoane.
Astfel, la 16.12.2016, profitând de faptul că, bărbatul de 63 de ani se afla sub influența băuturilor alcoolice și ulterior a adormit, cei doi suspecți i-au sustras suma de 9.000 lei, după care au plecat.
Persoanei vătămate i-a fost restituită suma de 8.806 lei. Cercetările sunt continuate de poliţişti pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.

Infractorii voiajori dispun de mijloace de transport şi îşi adaptează activitatea infracţională în funcţie de vulnerabilităţile identificate în teren. Abordează persoane întâlnite pe stradă sub diverse pretexte (ca fiind turişti, având probleme medicale, vânzare de obiecte, etc.) culegând astfel informaţii cu privire la persoane care deţin sume de bani sau bunuri de valoare. Deseori activitatea infracţională se desfăşoară în mai multe zile, după documentarea cu privire la anumite persoane, zone şi locaţii, trecându-se la săvârşirea infracţiunii propriu-zise.
Deşi cazurile privind furturile prin împrietenire sau înşelăciunile prin diverse moduri de operare au fost intens mediatizate împreună cu recomandări preventive, în continuare unele persoane, în special persoanele vârstnice tratează superficial această problematică, generând un risc victimal crescut.

Pentru a nu cădea victime ale infracţiunilor comise de infractorii voiajori le recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor oferte comerciale aparent avantajoase şi să nu furnizeze date cu privire la vecini sau alte persoane.
Un alt tip de înşelăciune îl reprezintă vânzarea diferitelor obiecte de uz casnic direct la domiciliu. Aceste obiecte reprezentând diverse tigăi, covoare, perdele etc. sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa cumpărătorului, iar în momente de neatenţie sustrag chiar şi bunuri din casă. De aceea recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor astfel de oferte care, de cele mai multe ori sunt la preţuri foarte mari şi calitate mică.
De asemenea nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile.
Tuturor celor care au de făcut diverse reparaţii în gospodărie, le recomandăm să angajeze firme autorizate şi să nu se încreadă în preţul mic oferit de aceste persoane.
Aveţi grijă în perioada următoare la cetele de urători şi colindători care nu sunt din localităţile dumneavoastră! Nu îi lăsaţi să vă strice sărbătorile şi asiguraţi-vă bine locuinţele!
În cazul în care aveţi suspiciuni apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!

Niciun comentariu

Un produs Blogger.