Trei copii din Suceava dispăruți de acasă au fost găsiți cerșind la Pașcani



Zeci de poliţişti au fost implicaţi în căutarea şi găsirea a trei minori cu vârste cuprinse între 8 şi 11 ani, care au plecat de acasă profitând de lipsa de supraveghere din partea reprezentanţilor legali. Minorii au fost găsiţi iar reprezentanţii legali au fost sancţionaţi contravenţional.

Cerşetoria şi toată problematica generată de acest fenomen la nivelul dezvoltării şi evoluţiei copiilor în special, sunt realităţi pe care poliţiştii suceveni le urmăresc cu atenţie, încercând prin activităţi de prevenire dar şi prin acţiuni de combatere să le gestioneze, astfel încât cetăţeanul să se simtă în permanenţă în siguranţă, membru al unei societăţi bazate pe adevăratele valori sociale.
După ce în perioada anterioară poliţiştii au desfăşurat mai multe acţiuni în teren pentru informarea şi responsabilizarea cetăţenilor, în ultima perioadă au fost intensificate activităţile de identificare a celor care îşi expun sau trimit copii la cerşit sau îi neglijează şi facilitează acest fenomen.
Timp de 2 zile, între 12 şi 13 decembrie 2016, mai mult de 50 poliţişti au fost angrenaţi în activităţi de căutare a unor minori care, lăsaţi nesupravegheaţi, practică cerşetoria.
Trei minori cu vârste cuprinse între 8 şi 11 ani, din com. Hânţeşti, jud. Suceava şi com. Stăuceni, județul Botoșani, toţi fără forme legale în municipiul Suceava, au plecat de la domiciliile lor în data de 12.12.2016 şi nu au mai revenit.

După căutări intense şi activităţi investigative aceştia au fost localizaţi şi identificați pe raza municipiului Pașcani, județul Iași.
Cu această ocazie, cei trei minori au fost audiaţi în prezenţa reprezentanţilor legali, ocazie cu care au declarat că plecarea lor de la domiciliu a fost voluntară şi pe întreaga perioadă nu au fost victimele vreunei infracţiuni.
Totodată s-a luat măsura sancționării contravenționale a celor doi reprezentanţi legali ai minorilor, conform art. 2, pct. 33 din Legea 61/1991 – R, întrucât nu au luat măsurile necesare în vederea împiedicării copiilor de la fapte de vagabondaj.
Având în vedere faptul că cei trei minori au vârste de până în 14 ani, iar la ultimele două dispariţii au părăsit zona de siguranţă cunoscută de către ei, fiind identificaţi în municipiul Paşcani, jud. Iaşi, aspecte ce generează o temere cu privire la persoana copiilor cât şi gradul ridicat de victimizare la care sunt expuşi, a fost sesizată D.G.A.S.P.C. Suceava pentru a dispune de urgență măsuri legale conform competenței.

Reamintim persoanele care oferă bani cerşetorilor că în acest mod nu se stimulează decât un flagel social iar gestul respectiv nu are o finalitate în ceea ce priveşte evoluţia unei comunităţi sigure şi civilizate.
De asemenea atragem atenţia părinţilor că, fapta majorului care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, folosindu-se în acest scop de prezenţa unui minor, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Poliţiştii fac încă o dată apel către cetăţeni să nu încurajeze cerşetoria oferind sume de bani persoanelor care apelează la mila publicului, gestul umanitar ajungând de multe ori în mâinile unor persoane care nu fac decât să exploateze fiinţe fără ajutor.
Mai nouă Mai veche