Vatra Dornei: Șase persoane reținute după percheziții. Comisarul șef Nicolae Matei, acuzat de abuzuri în instrumentarea dosarului

Șase persoane au fost reținut marți, după perchezițiile de la Vatra Dornei într-un dosar care vizează presupuse tăieri ilegale de pădure. Suspecții vor fi prezentați în această seară Judecătoriei Vatra Dornei cu propunere de arestare preventivă.

Comisarul șef Nicolae Matei,
șeful Secției Poliției Rurale Vatra Dornei
Anchetatorii sunt acuzați de abuzuri în instrumentarea dosarului. Unul dintre cei reținuți, inginerul silvic Silviu Nicușor Monor, susține că abuzurile ar fi ordonate de Șeful Secției Poliției Rurale Vatra Dornei, comisarul șef Nicolae Matei, fost șef al Poliției municipiului Vatra Dornei.

Inginerul silvic confirmă că în vară au existat tăieri ilegale de pădure, dar susține că lemnul tăiat nu a fost scos din pădure și că firma responsabilă a achitat în urmă cu trei luni prejudiciul provocat.

Inginerul silvic consideră că măsura reținerii pentru 24 de ore este excesivă în raport cu gravitatea faptei și eventualul pericolul social pe care l-ar reprezenta suspecții.

„Un proprietar a tăiat fără autorizație, dar lemnul nu a fost mișcat din loc, a rămas acolo, iar prejudiciul a fost plătit de trei luni de cel care a făcut fapta. Presupusele fapte pentru care suntem cercetați nu justifică reținerea, nici modul în care a acționat comisarul șef Nicolae Matei în acest dosar. Au venit cu mascații la 6.00 dimineață, au intrat peste copii în casă, nu am mâncat nimic de 12 ore. Nu știu cum procurorii și judecătorii de la Vatra Dornei îi permit un astfel de comportament comisarului șef Nicolae Matei”, a declarat inginerul silvic Silviu Nicușor Monor.

Comunicatul de presă transmis de Inspectoratul de Poliție Județean Suceava:

În această dimineaţă poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Vatra Dornei, sprijiniţi de poliţişti din cadrul Serviciului Ordine Publică şi luptători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale – IPJ Suceava au desfăşurat 14 percheziţii domiciliare în municipiul Suceava, municipiul Vatra Dornei, dar şi în localităţi rurale arondate acestor municipii şi municipiului Fălticeni.

Percheziţiile au vizat asigurarea asigurarea de material probator într-un dosar penal privind tăieri ilegale de arbori şi furt de arbori, fapte desfăşurate în mod repetat şi coordonat pe parcursul anului 2016, cu complicitatea unor lucrători şi administratori de societăţi comerciale având ca profil debitarea şi prelucrarea materialului lemnos şi cu implicarea unor lucrători silvici din cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei.

De asemenea, în sarcina persoanelor bănuite s-a reţinut şi comiterea unor fapte asociate infracţiunilor silvice (falsuri şi uzuri de fals, abuz în serviciu influenţarea declaraţiilor, mărturie mincinoasă, etc.)

În urma desfăşurării percheziţiilor au fost conduse la audieri 7 persoane ,f aţă de 6 dintre acestea - un inginer silvic, un pădurar, un administrator de societate comercială şi 3 angajaţi ai societăţii, luându-se măsura reţinerii pentru 24 de ore în baza ordonanţelor de reţinere.

De asemenea, cu ocazia percheziţiilor au fost ridicate şi indisponibilizate 3 vehicule cu o valoare de piaţă de peste 100.000 Euro, importante sume de bani în lei şi valută în valoare de peste 250.000 lei, alte bunuri şi înscrisuri cu valoare probatorie în cauză.

Cercetările sunt continuate de poliţişti în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale şi tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor la săvârşirea de infracţiuni.
Mai nouă Mai veche