Frumosu: Percheziții desfășurate de polițiști într-o cauză de furt de animale

Poliţiştii de prevenire recomandă cetăţenilor să dispună toate măsurile de siguranţă pentru a nu cădea victime hoţilor de animale. Asiguraţi bine cu sisteme de închidere grajdurile şi celelalte locaţii în care ţineţi animalele şi înregistraţi-vă animalele conform legislaţiei specifice. Manifestaţi atenţia maximă la persoanele pe care le angajaţi ca sezonieri pentru paza şi păşunatul animalelor.
De asemenea, poliţiştii judiciarişti şi poliţiştii de ordine publică au dispus măsuri operative de intensificare a activităţilor specifice pentru identificarea autorilor în mai multe cauze de furturi de animale.


La 21.10.2016, polițiștii Secției nr. 14 Poliție Rurală Vama au fost sesizați de către un bărbat de 48 ani, din comuna Păltinoasa, despre faptul că în perioada 05-07.09.2016, persoane necunoscute au pătruns în incinta stânii de oi pe care o avea amplasată pe raza comunei Păltinoasa, în locul numit „Lunca Moldovei”, de unde au sustras 14 oi și 4 berbeci în valoare de circa 25000 lei, animale care îi aparțineau.
Din verificări a reieșit că ovinele au fost sustrase în perioada 05–07.09.2016, timp în care proprietarul era plecat din localitate, la stână rămânând doar un cioban. Proprietarul a reclamat tardiv furtul, preferând să facă o serie de verificări pe cont propriu.
Poliţiştii au întocmit în cauză dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „furt calificat”, demarând verificări în întreaga zonă dar şi în judeţele învecinate.
La 21.01.2017, în urma continuării cercetărilor, în urma culegerii de date şi informaţii şi a activităţilor investigative desfăşurate, în baza mandatului de percheziție domiciliară emis de Judecătoria Gura Humorului, polițiștii din cadrul Posturilor de poliție Păltinoasa și Capu Câmpului, au efectuat o percheziție la stâna unui bărbat de 57 de ani din comuna Frumosu, suspect de comiterea furtului.
Cu ocazia percheziţiei, poliţiştii au surprins-o pe soţia suspectului conducând în grabă animalele înspre o zonă împădurită din spatele locuinţei, la o distanță de aproximativ 200 metri de domiciliu.
Oile și berbecii au fost recunoscute de partea vătămată, fiind restituite pe bază de dovadă.
Cercetările continuă de agenții Postului de poliție Păltinoasa sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, dosarul penal urmând să fie soluționat procedural.
Cercetările sunt continuate pentru probarea întregii activități infracționale.

Neluarea unor măsuri minime de siguranţă duce însă şi la creşterea riscului de victimizare privind astfel de furturi.

Cauzele şi condiţiile care favorizează şi generează furturile de animale sunt:
- neglijenta în asigurarea locurilor unde sunt adăpostite animalele, în cadrul gospodăriilor particulare;
- lăsarea liberă a animalelor la păşunat sau pe islazuri, fără a fi organizată paza acestora;
- neasigurarea corespunzătoare a iluminatului public în localităţi, a gospodăriilor particulare, a perimetrelor zonelor zootehnice, precum şi lipsa sistemelor de pază şi alarmare corespunzătoare
- lipsa de vigilenţă a paznicilor sau lipsa pazei la fermele de creştere a animalelor şi păsărilor

Pentru ca bunurile dumneavoastră să nu cadă în mâna infractorilor, vă sfătuim să întreprindeţi următoarele măsuri pentru a zădărnici intenţiile hoţilor:
  • asigurarea corespunzătoare cu încuietori a uşilor, garajelor, grajdurilor sau coteţelor;
  • asigurarea iluminatului curţii pe timpul nopţii;
  • nu lăsaţi animalele nesupravegheate la păşunat pe izlaz sau pe câmp;
  • nu invitaţi în curte persoane necunoscute care, sub pretextul vânzării diferitelor produse, încearcă să cunoască toate împrejurimile curţii şi modul în care asiguraţi securitatea animalelor şi păsărilor;
  • când intraţi în contact cu persoane amatoare să cumpere animale, încercaţi să reţineţi, pe cât posibil, semnalmentele acestora sau numerele de înmatriculare ale autovehiculelor cu care se deplasează;
  • dacă plecaţi de la domiciliu pentru o perioadă de timp, rugaţi un vecin sau o persoană de încredere să vă supravegheze curtea şi locuinţa.
  • Duceţi animalele la pasunat împreuna cu ceilalţi săteni şi asiguraţi prin rotaţie paza acestora, iar daca aveţi posibilitatea, angajaţi o persoana cunoscuta şi serioasă pentru a face acest lucru;
  • Nu amplasaţi grajdurile sau adăposturile de animale la distantă mare de locuinţe sau in locuri izolate, fara să asiguraţi paza acestora;
  • Atelajele înhămate, lăsate nesupravegheate pe stradă, constituie un pericol pentru circulaţia publica, dar şi o tentaţie pentru hoţi;
Respectarea acestor măsuri minime de prevenţie vă poate ajuta să vă protejaţi bunurile proprii de acţiunile infractorilor, având în vedere faptul că prejudiciile create de aceştia sunt foarte greu de recuperat, animalele furate fiind sacrificate rapid. De asemenea, de cele mai multe ori, hoţii chiar dacă sunt identificaţi nu au posibilităţi de a vă despăgubi.
Dacă  sunteţi victima unui furt, sunaţi de îndată la numărul unic de urgenţă 112 şi, până la sosirea poliţiştilor pentru efectuarea cercetării la faţa locului, luaţi măsuri de conservare a urmelor lăsate de autorii furtului!
Mai nouă Mai veche