IPJ Suceava: Cinci copii fugiți de acasă identificați și salvați de polițiști

Părăsirea voluntară a domiciliului sau a centrelor de ocrotire este un prim pas în soluţia imaginată de copii pentru a găsi un răspuns la problemele cu care se confruntă. Motivele care susţin decizia de părăsire a domiciliului sau centrului sunt de fapt forme de soluţii, alese după capacitatea de înţelegere a fiecărui copil, care să le ofere o detaşare temporară de tensiunile cotidiene.
În condiţii meteo extreme, precum gerul puternic, riscurile la care se expun aceşti copii sunt enorme. Tocmai de aceea, poliţiştii au intensificat activităţile de patrulare dar şi activităţile investigative pentru a identifica la timp cazurile în care copiii au părăsit în mod voluntar domiciliile, pentru a-i găsi la timp pe aceştia, a-i consilia şi preda familiilor sau aparţinătorilor.
În ultimele două zile, poliţiştii au reuşit să identifice 5 astfel de copii şi să îi salveze înainte de a fi prea târziu.

La 15.01.2017, ora 18.00, poliţiştii Poliției Orașului Dolhasca aflaţi în patrulare în proximitatea pădurii din satul Siliștea Nouă, într-o zonă izolată, unde încă există cantități mari de zăpadă, a observat doi minori străini de localitate.
În urma verificărilor a u fost identificați doi minori, ambii de 11 ani fugiți dintr-un centru de ocrotire, în jurul orelor 15.00.
Unul dintre minori a fost predat mamei, care se afla şi ea în zonă, iar celălalt fost predat la Centrul Școlar pt. Educație Incluzivă din Suceava.

Peste doar o zi, la data de 16.01.2017, ora 14.30, Secţia de Poliţie Burdujeni a fost sesizată direct de către o bătrână de 92 de ani, din municipiul Suceava, despre faptul că în cursul zilei, la ora 11.00 nepotul ei, de 11 ani, din comuna Stăuceni, județul Botoșani, a plecat de la şcoala generală din municipiul Suceava la care învaţă și nu mai ştie nimic de el.
În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că minorul este crescut de bunicii din partea tatălui din anul 2005 de când părinţii lui s-au despărţit. Acesta este elev în clasa a V-a şi a avut mai multe plecări voluntare de la domiciliu.
În dimineaţa zilei de 16.01.2017 s-a prezentat la cursuri şi în jurul orei 11,00 a părăsit şcoala împreună cu alţi doi minori de 10 ani, respectiv de 8 ani, ambii din comuna Hânțești, elevi ai aceleiaşi unităţi de învăţământ, cu care a mai plecat voluntar de la domiciliu de mai multe ori, fiind depistaţi pe raza municipiilor Suceava, Paşcani şi Bacău unde s-au deplasat cu trenul. Cei doi fraţi minori locuiesc împreună cu părinţii, fără forme legale în municipiul Suceava.
Au fost constituite mai multe echipe de căutare, minorii au fost identificați în proximitatea Gării Burdujeni după aproximativ 3 ore.
Minorii au fost instituționalizați la Centrul de Urgențe de Primire a Minorului Suceava, unde au fost predați asistentului medical de serviciu.

Poliţiştii recomandă încă o dată părinţilor sau persoanelor cu responsabilităţi să supravegheze îndeaproape minorii astfel încât să nu îi supună victimizării.

Cel mai frecvent, copiii care au fugit de acasă sau din sistemul rezidenţial au avut următoarele motive şi comportamente:
  • dorinţa de libertate, neîngrădită de anumite reguli de comportare; aceşti copii au ales să vagabondeze câteva zile, singuri sau împreună cu alţi prieteni, întreţinându-se din banii luaţi înainte de plecare sau din practicarea cerşetoriei, chiar prin furturi din societăţi comerciale si buzunare/genţi; de regulă, comportamentul şcolar al acestora este caracterizat de absenteism, abandon, corigenţă sau repetenţie, afilierea la găşti de cartier, atitudini agresive faţă de colegi şi profesori; la momentul găsirii lor, manifestă adesea refuz sau reticenţă de a se întoarce în familie sau în centrele de ocrotire; 
  • dorinţa de autonomie financiară, ca o soluţie la lipsa de perspectivă resimţită în centre; aceşti copii încearcă să se angajeze sezonier la diferite persoane particulare, să treacă frontiera pentru a lucra în străinătate (băieţii, de regulă), să cerşească sau chiar să fure din societăţi comerciale sau din buzunare şi genţi (şi fetele, şi băieţii), să practice prostituţia sau să se angajeze temporar în cluburi de noapte sau baruri (fetele). Uneori, aceşti copii pleacă din centrele de ocrotire, împreună cu alţi colegi, şi aleg împreună diverse forme de comportament riscant, victimal sau infracţional; înregistrează frecvent absenţe de la şcoală sau chiar abandonează şcoala, se afiliază unor grupări stradale; la momentul găsirii lor, manifestă adesea refuz sau reticenţă de a se întoarce în centrele de ocrotire; 
  • dorinţa de a se muta împreună cu un prieten (cel mai frecvent) sau o prietenă; majoritatea fetelor care aleg această soluţie refuză, de obicei, atunci când sunt găsite să se reîntoarcă la domiciliu sau au suficiente reţineri, astfel încât se poate prognoza în majoritatea acestor cazuri că vor repeta evenimentul; pentru ele, a locui cu un bărbat înseamnă atât satisfacerea dorinţelor sexuale şi a nevoilor afective, cât şi scăparea din situaţiile dificile cu care se confruntă în viaţă: sărăcia, violenţele, conflictele permanente, lipsa de atenţie şi afecţiune.
Recomandăm părinţilor să aibă o atitudine deschisă faţă de copii, să manifeste disponibilitate faţă de problemele acestora şi să promoveze în permanenţă comunicarea pentru a preveni astfel de situaţii nefericite.
Mai nouă Mai veche