IPJ Suceava: Pe perioada minivacanței de Ziua Unirii polițiștii au desfășurat cea mai amplă acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră de la începutul acestui an



În perioada 20 – 24 ianuarie 2017, peste 150 de poliţişti rutieri din cadrul Serviciului Rutier – IPJ Suceava, împreună cu polițiști rutieri din cadrul polițiilor municipale și orășenești și sprijiniţi de agenții de ordine publică din cadrul secţiilor de poliţie cu sarcini pe linie rutieră, au organizat şi desfăşurat cea mai amplă acţiune de la începutul acestui an în vederea creşterii gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice sucevene.

Zilnic, peste 100 de autospeciale de poliţie, inclusiv cele 10 dotate cu aparatură radar au fost prezente pe drumurile naţionale şi europene, în special în intervalul orar 08.00 – 13.00 pentru identificarea şoferilor care încalcă regimul legal de viteză. În partea a doua a zilei, între orele 16.00 – 24.00 poliţiştii au acţionat în special pe drumurile judeţene şi comunale în vederea identificării şoferilor care consumă alcool şi se urcă la volan, punând astfel în pericol siguranţa traficului rutier.
Au fost verificate peste 1200 de vehicule.
În cadrul acţiunii au fost aplicate 734 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 252.092 lei. Cele mai multe sancţiuni – aproape 400, au fost aplicate pentru încălcarea regimului legal de viteză.
De asemenea, în cadrul acţiunii au fost constatate 21 de infracţiuni – conducere fără permis, conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, conducere auto neînmatriculat.
Poliţiştii au suspendat 45 de permise de conducere – 13 pentru viteză, 19 pentru consum de băuturi alcoolice, dar şi pentru depăşiri neregulamentare şi neacordare prioritate.
Pentru neregulile tehnice constatate au fost retrase 28 de certificate de înmatriculare pentru vehicule.

Vă prezentăm alăturat câteva exemple de neurmat, fapte săvârşite de oameni care nu conştientizează pericolul pe care îl constituie pentru traficul rutier.
La 21.01.2017, în jurul orei 02.00, o patrulă din cadrul Poliţiei oraşului Vicovu de Sus a oprit pentru control pe DJ 209G, pe raza comunei Straja, autoturismul înmatriculat în străinătate, condus de un tânăr de 20 de ani, din orașul Vicovu de Sus,
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

La 21.01.2017, ora 23.20, un echipaj rutier din cadrul Poliției municipiului Suceava a oprit pentru control pe str. Calea Unirii din localitate, autoturismul înmatriculat în străinătate, condus de un bărbat de 45 de ani, din comuna Dărmăneşti.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului”, ce va fi soluționat procedural.

La 22.01.2017, ora 03.30, un echipaj rutier din cadrul Poliției municipiului Suceava a oprit pentru control pe str. Universităţii, din localitate, autoturismul condus de un localnic de 26 de ani.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, a refuzat să fie condus la spital, pentru recoltarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „refuz sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”, ce va fi soluționat procedural.

La 22.01.2017, ora 19.35, un echipaj rutier din cadrul Poliției municipiului Suceava, a oprit pentru control pe str. Jean Bart, din localitate, autoturismul condus de un bărbat de 31 de ani, din județul Brăila.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului”, ce va fi soluţionat procedural.

Un bărbat de 38 de ani din comuna Volovăț, a fost depistat de polițiști în timp ce conducea autoturismul pe str. Ștefan cel Mare din municipiul Rădăuți, având o concentraţie alcoolică de 0,65 mg/l alcool pur în aerul expirat. I s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

La 23.01.2017, în jurul orei 20.30, în timp ce conducea autoutilitara, pe DN 17, în afara localităţii Gura Humorului, ca urmare a neadaptării vitezei la condiţiile de trafic pe timp de noapte și pe fondul conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, un bărbat de 62 de ani, din comuna Capu Câmpului, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a părăsit partea carosabilă.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, acesta a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de „refuz sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei”, ce va fi soluționat procedural.

La 24.01.2017, ora 01.40, o patrulă din cadrul Poliției comunale Şcheia, a oprit pentru control pe DN 17, pe strada Humorului din localitate, autoturismul condus de un tânăr de 18 ani, din orașul Gura Humorului.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, ce va fi soluționat procedural.

Sunt doar câteva exemple prin care încercăm să atragem atenţia încă o dată cu privire la pericolele generate de consumul de alcool la volan.
Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.
Totodată, reamintim că poliţiştii vor acţiona în continuare cu fermitate prin dispunerea măsurilor legale , astfel încât cei care încalcă normele rutiere să conştientizeze urmările şi pericolele generate de comportamentul iresponsabil în trafic.
Mai nouă Mai veche