Prognoza agrometeorologică, 7 - 13 ianuarie 2017

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai rece decât în mod obişnuit, chiar deosebit de rece, la nivelul întregii țări.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -22...-1°C în majoritatea regiunilor, abaterile termice negative fiind de 1...15°C.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între -16...2°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -28...-4°C pe întreg teritoriul agricol, producându-se îngheţ la sol.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ninsoare în aproape toată ţara, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului, local cu aspect de viscol, îndeosebi în zonele sudice şi estice. Izolat vor fi condiţii de producere a ceţii, asociată cu depunere de chiciură.

Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umditate în cultura grâului de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a țării. Pe unele areale agricole din centrul, sudul și izolat în sud-estul Dobrogei, se vor înregistra deficite moderate de apă în sol.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, culturile de câmp şi pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în toate regiunile agricole. Pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer sub limita biologică critică de rezistenţă a plantelor (Tmin.≤-10...-15...-20°C), la culturile de toamnă semănate tardiv, precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă, sau cu strat superficial (sub 10 cm), se vor putea semnala vătămări ale aparatului foliar (îngălbenire, brunificare, degerături).
Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia (40-100%) şi înfrăţire (10-100%), iar în culturile tardive vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%).
În funcţie de data semănatului, la cultura de rapiţă se va semnala predominant dezvoltarea aparatului foliar (6-13 frunze).
Speciile pomicole şi viticole îşi vor menţine stadiul de repaus biologic, la nivelul întregii ţări.
În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon vor fi întrerupte temporar.

Recomandări de specialitate:
• Efectuarea controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole.
Mai nouă Mai veche