Trimitere în judecată: Camelia Mariana Isopescul, Adrian Ștefan Isopescul, Vasile Horăndău, SC Melifabi SRL pentru folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

ISOPESCUL CAMELIA – MARIANA, la data faptei administrator al SC Melifabi SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

SC MELIFABI SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

ISOPESCUL ADRIAN – ȘTEFAN pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

HORĂNDĂU VASILE, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 29 aprilie 2011, a fost înregistrată la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit o cerere, prin care beneficiarul SC Melifabi SRL, prin reprezentantul său Isopescul Camelia – Mariana, a solicitat finanțarea din fonduri nerambursabile a unui proiect ce privea execuția unor lucrări de construcții și achiziția de echipamente adecvate unei ferme de reproducere suine (porci).
În acest context, pentru a maximiza valoarea totală eligibilă şi implicit contribuţia nerambursabilă, în bugetul indicativ anexat cererii de finanțare, inculpatul Isopescul Camelia - Mariana a depus la autoritatea contractantă mai multe documente false ce reprezentau oferte cu preţuri pentru bunurile necesare proiectului, în scopul de a supraevalua cheltuielile necesare achiziţiilor de utilaje.
Întrucât preţurile de achiziţie menţionate de aceasta nu se încadrau în limitele din baza de date a autorităţii contractante, pentru justificarea acestora, alăturat cererii de finanţare au fost ataşate mai multe documente false reprezentând oferte cu preţuri pentru bunurile necesare proiectului, depuse de SC Melifabi SRL la autoritatea contractantă.
În baza ofertelor depuse, comisia de evaluare a ofertelor a desemnat drept câștigătoare oferta unei societăți comerciale administrată de inculpatul Horăndău Vasile, înființată cu doar câteva luni înainte de procedura licitației.
Relația contractuală dintre clientul SC Melifabi SRL și societatea administrată de inculpatul Horăndău Vasile a fost una formală, inițiată de inculpații Isopescul Adrian – Ștefan și Isopescul Camelia – Mariana cu scopul de a deține controlul total asupra executării obiectivului. Mai exact obiectivul urma să fie executat de inculpați cu mijloace și resurse proprii și cu costuri rezonabile, urmând însă să prezinte la autoritatea contractantă facturi emise de societatea câștigătoare a licitației, la prețuri supraevaluate, lucru care s-a și întâmplat.
Odată ce sumele facturate de firma respectivă către SC Melifabi SRL erau încasate de la autoritatea contractantă și virați în contul bancar al SC Melifabi SRL, de aici erau transferați de inculpatul Isopescul Ștefan – Adrian în contul bancar al societății care executa proiectul.
De aici, sumele de bani fie au fost ridicate de inculpatul Horăndău Vasile în numerar, fie au fost virate în conturile unor societăți cu ”comportament fiscal tip fantomă”. Apoi, din acele conturi, erau ridicate în numerar, după care, în ambele situații, sumele erau predate inculpatului Isopescul Adrian – Ștefan.
În urma acestor demersuri, SC Melifabi SRL a primit în trei tranșe de la autoritatea contractantă suma totală de 3.256.502 lei.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma de 2.729.845 lei, sumă la care vor fi adăugate dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii efective.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Isopescul Camelia – Mariana, Isopescul Adrian – Ștefan și SC Melifabi SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Mai nouă Mai veche