Trimitere în judecată: Dumitru Lacusta, Vitalii Ivan Nimijan, Dumitru Daniel Sofronie, Ilie Chebac

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, a inculpaților:

LACUSTA DUMITRU, arestat preventiv în lipsă, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- contrabandă în formă continuată,
- constituire a unui grup infracțional organizat,

NIMIJAN (NYMYZHAN) VITALII IVAN, cetăţean româno-ucrainean, cercetat în stare de libertate, pentru săvârşirea infracțiunilor de:
- dare de mită în formă continuată,
- contrabandă în formă continuată,
- constituire a unui grup infracţional organizat,

SOFRONIE DUMITRU DANIEL, cercetat în stare de libertate, pentru săvârşirea infracțiunilor de:
complicitate la contrabandă în formă continuată,
constituire a unui grup infracțional organizat,

CHEBAC ILIE, cercetat în stare de libertate, pentru săvârşirea infracțiunilor de:
- complicitate la contrabandă în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

De la începutul anului 2015 și până în prezent, inculpatul Nymyzhan Vitaliy Ivan a constituit și coordonat un grup infracțional la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați, al cărui scop a fost comiterea mai multor infracțiuni de corupție și contrabandă cu țigări fabricate în Republica Ucraina.
În acest sens, la datele de 19 respectiv 26 martie 2015, inculpatul Nymyzhan Vitaliy Ivan i-a remis câte 2.000 euro cu titlu de mită unui lucrător vamal (martor în cauză), pentru ca acesta din urmă să-i faciliteze tranzitarea ilegală prin PTF Siret a câte 19 baxuri de țigări din Republica Ucraina, prin neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu în legătură cu controlul mijlocului de transport. Anterior la data de 04.03.2015, inculpatul Nymyzhan Vitaliy Ivan i-a promis aceluiași controlor vamal sumele de 6.000 de lei şi 500 de euro.
Inculpatul Nymyzhan Vitaliy Ivan a beneficiat de sprijinul inculpatului Chebac Ilie, prin aceea că acesta din urmă i-a furnizat date şi informaţii privind programarea turelor de serviciu în vamă, atenţionându-l cu privire la eventuale controale şi asigurând, astfel, succesul activităţii infracţionale, potrivit unei înţelegeri prestabilite între cei doi.
În dimineața zilei de 21 aprilie 2015, inculpatul Sofronie Dumitru Daniel a fost prins în flagrant, la volanul mașinii sale în timp ce se deplasa spre localitatea Siret, dinspre punctul vamal cu același nume, însoțind un autoturism în care se aflau produsele de contrabandă.
Urmare a verificării tehnice și a percheziției efectuate în interiorul autoturismului respectiv, s-au găsit 10.547 pachete cu țigări și 29 litri whisky, care nu erau însoţite de documente vamale.
De precizat este faptul că, transportul de țigări a fost comandat și coordonat de către inculpatul Nymyzhan Vitaliy Ivan, iar beneficiarul era inculpatul Şuleap Vasilică, acesta fiind cel care prelua “marfa” imediat ce aceasta era adusă la locul de depozitare de către membrii grupului.
Anterior, în datele de 18.03.2015 şi 26.03.2015, inculpatul Nymyzhan Vitaliy Ivan, cu complicitatea inculpaților Lacusta Dumitru și Sofronie Dumitru, a introdus în tară câte 9.500 pachete ţigări (19 baxuri).
Valoarea totală a prejudiciului reţinută în cauză este de 390.854 lei.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor sume de bani ce au făcut obiectul infracțiunii de dare de mită. De asemenea au mai fost dispuse măsuri asigurătorii și asupra unor cantități de țigări și băuturi alcoolice.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză s-a dispus disjungerea materialului de urmărire penală, formarea unui dosar distinct şi declinarea cauzei la D.I.I.C.O.T. Serviciul Teritorial Suceava, privind pe inculpatul Şuleap Vasilică, în vederea continuării cercetărilor.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.