Dolhasca: Magazin mix cu sistem de alarmă şi camere instalate de firme fără autorizaţie

În anul 2016 s-au înregistrat cu 15% mai puţine furturi din societăţile comerciale. Trendul descendent a fost impus de eficienţa activităţilor de patrulare a poliţiei dar şi de responsabilizarea administratorilor de unităţi economice în vederea dotării cu elemente de securitate a obiectivelor.

Totuşi, în continuare există unităţi economice care nu sunt dotate cu elemente tehnice de securitate, prezentând astfel un grad ridicat de vulnerabilitate

Pentru remedierea acestor situaţii, la data de 03.02.2016, polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică/Compartimentul Sisteme de securitate privată, au acționat pe linia prevenirii și combaterii nerespectării legislației privind paza și protecția valorilor deținute de către persoanele juridice din raza orașului Dolhasca.

Cu această ocazie, la un magazin mixt din satul Poienari, orașul Dolhasca, s-a identificat un sistem de televiziune cu circuit închis, compus din trei camere de supraveghere, ce a fost instalat de către o persoană juridică care nu deține licență de funcționare în domeniul sistemelor de alarmă la efracție. Sistemul prezenta deficienţe de funcţionare, neasigurând practic captarea şi vizualizarea de imagini.

S-a constatat faptul că sistemul de alarmă la efracție a fost instalat la 01.02.2017 de către un bărbat de 43 de ani, din orașul Dolhasca, administrator al unei societăţi cu obiect de activitate-comerț cu amănuntul de produse alimentare, societate care nu deține licență de funcționare în domeniul sistemelor de alarmă.

Pentru această activitate administratorul magazinului mixt a achitat suma de 800 lei.

S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „desfășurarea în scop comercial de activități de instalare a sistemelor de alarmă împotriva efracției fără licență de funcționare”.

Reamintim că potrivit Legii 333/2003 modificată, conducătorii unităţilor care deţin bunuri şi valori sunt obligaţi să asigure paza, mijloacele mecano – fizice de protecţie şi sistemele de alarmare împotriva efracţiei.

Elementele de protecţie mecano – fizice încorporate imobilelor destinate păstrării, depozitării şi manipulării bunurilor şi valorilor de orice fel trebuie să fie rezistente la efracţie, corespunzător gradului de siguranţă impus de caracteristicile obiectivului păzit, în conformitate cu cerinţele tehnice stabilite prin lege. Prin elemente de protecţie mecano-fizice se înţelege: ziduri, plase, blindaje, case de fier, seifuri, dulapuri metalice, geamuri şi folie de protecţie, grilaje, uşi şi încuietori.

Prin sistem de alarmare împotriva efracţiei se înţelege ansamblul de echipamente electronice care poate fi compus din centrală de comandă şi semnalizare optică şi acustică, detectoare, butoane şi pedale de panică, control de acces şi televiziune cu circuit închis cu posibilităţi de înregistrare şi stocare a imaginilor şi datelor, corespunzător gradului de siguranţă impus de caracteristicile obiectivului păzit.
Mai nouă Mai veche