Program județean de prevenire a delicvenței juvenile și victimizării minorilor inițiat de polițiștii suceveni



Siguranţa copiilor – şcolari, tineri, adolescenţi este o prioritate constantă a Poliţiei Române. Din nefericire, zilnic copii cu vârste din ce în ce mai fragede apar în statisticile poliţiei ca victime sau autori de infracţiuni, sunt implicaţi în evenimente nedorite care îşi pun amprenta asupra dezvoltării lor.

Pentru reducerea vulnerabilităţilor care generează un climat impropriu de dezvoltare a tinerilor şi pentru creşterea gradului de siguranţă al acestora, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au iniţiat şi implementat la nivel judeţean un Program de Prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor.

Scopul programului care se desfăşoară în perioada februarie – decembrie 2017 este diminuarea riscului infracţional şi victimal în rândul minorilor la nivelul Judeţului Suceava. Programul este structurat pe două module: prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor şi prevenirea violenţei în mediul şcolar.

Obiectivele programului:
  • Identificarea complexului etiologic ce produce comportamente delincvente în rândul tinerilor cu accent pe relevarea categoriilor de minori aflaţi în situaţii de risc victimal sau delictual; 
  • Conștientizarea și responsabilizarea opiniei publice cu privire la mecanismele de prevenire a comportamentului infracțional și a riscurilor victimale în care sunt implicați minorii; 
  • Dezvoltarea colaborării cu alte instituţii care au atribuţii în domeniu protecţiei copilului pentru atragerea şi implicarea elevilor în proiecte – campanii de prevenire; 
  • Consolidarea parteneriatului familie – şcoală - poliţie în vederea dezvoltării unui proces educaţional anti infracţional şi prevenirii comportamentelor violente.
În cadrul programului vor fi desfăşurate activităţi preventive de informare şi responsabilizare a tinerilor , dar vor fi dispuse şi măsuri operative sporite în vederea identificării şi tragere la răspundere penală şi contravenţională a celor care în calcă legea.

Majoritatea acţiunilor de informare vor fi derulate în unităţile de învăţământ, dar vor fi iniţiate şi campanii, proiecte punctuale, activităţi concurs şi alte acţiuni interactive care să stimuleze comportamentul nonviolent şi să conducă la adoptarea unui comportament preventiv de către copii.

Programul a fost lansat în săptămâna 13 – 17 februarie în oraşul Siret. Zilnic, în această perioadă, sute de elevi de la unităţile de învăţământ din ciclul gimnazial şi liceal au participat la întâlniri cu poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Siret şi Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

Cei mici au dobândit noţiuni elementare privind siguranţa rutieră şi prevenirea situaţiilor de risc, iar elevii de liceu au aflat reguli cu privire la siguranţa reţelelor de socializare şi aspecte privind răspunderea penală a minorilor şi urmările în plan juridic generate de săvârşirea de fapte antisociale.

Au fost derulate activităţi de amploare la Casa de cultură din localitate, sute de elevi având posibilitatea să vizioneze mărturii filmate ale unor tineri aflaţi în penitenciare pentru săvârşirea unor diverse infracţiuni.

Poliţiştii stimulează astfel dezvoltarea unui comportament antiinfracţional şi antivictimal, promovând educaţia – factor principal în activitatea de prevenire a infracţionalităţii.

Pentru poliţiştii suceveni, siguranţa copiilor şi siguranţa în unităţile de învăţământ constituie şi în cursul acestui an o prioritate.
Mai nouă Mai veche