CJPC Suceava: Controale și sancțiuni în februarie 2017

In luna Feruarie 2017, CJPC Suceava a desfasurat 233 actiuni de control, soldate cu 73 amenzi in valoare de 105.800 lei si 58 avertismente. Toate actiunile de control s-au desfasurat in urma cercetarii reclamatiilor si a tematicilor nationale si locale. S-au inregistrat 91 reclamatii, neevidentiindu-se un segment de piata in mod special.

Dintre tematicile desfasurate amintim:

1) Tematica de control privind respectarea prevederilor legale privind protectia consumatorilor la comercializarea produselor alimentare in mediul rural. S-au desfasurat 98 actiuni de control,fiind aplicate 28 amenzi in valoare de 19300 lei si 20 avertismente. Ca si deficientele constatate mentionam - lipsa preturi,produse etichetate incorect,lipsa orar.

2) Tematica de control privind respectarea prevederilor legale privind protectia consumatorilor la comercializarea materialelor de constructii. S-au efectuat 65 actiuni de control,fiind aplicate 21 amenzi in valoare de 23300 lei si 17 avertismente. Ca si deficientele constatate amintim -produse expirate,produse din import cu eticheta netradusa in limba romana, lipsa preturi.

In fiecare an, pe 15 Martie, se sarbatoreste ziua protectiei consumatorilor, data aleasa drept urmare a faptului ca pe 15 Martie 1962, presedintele de atunci al Statelor Unite, a tinut un discurs in Congresul american, enuntand principalele patru drepturi ale consumatorilor: dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a fi ascultat, dreptul de a alege liber produse si servicii. In fiecare an, CJPC Suceava sarbatoreste aceasta zi printr-o serie de manifestari si printr-un concurs impreuna cu ISJ Suceava in scolile gimnaziale si liceala, cu o tema bine stabilita anual. In acest an tema este legata de comertul electronic si achizitiile online, reglementate de OUG 34/2014 privind drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii. Internetul reprezinta principalul mediu prin care comertul electronic isi face prezenta.

Avantaje consumator:
  • comoditate sporita;
  • efectuarea rapida de cumparaturi sau alte tranzactii la orice ora, in orice zi;
  • cautarea rapida de produse si servicii, cu posibilitati de comparare a preturilor si calitatilor potrivite;
  • permite participarea la reuniuni electronice din comunitatile virtuale, unde au loc schimb de idei, de experiente;
  • transport rapid al produselor, mai ales a celor digitale;
  • faciliteaza competitia, avand ca rezultat reduceri substantiale.
Avantaje comerciant:
  • atragere de noi clienti prin intermediul unui nou canal de distributie;
  • ofera preturi mai avantajoase, ca urmare a eliminarii de intermediari din lantul de aprovizionare;
  • stocuri minimizate sau chiar eliminate.
Drepturile consumatorilor in cadrul comertului online:
  • Dreptul de a fi informat, in mod complet, corect si precis, asupra caracteristicilor esentiale ale produselor si serviciilor oferite.
  • Dreptul de retragere in termen de 14 zile calendaristice de la data primirii produsului.
  • Dreptul de a primi contravaloarea produsului returnat in maxim 14 zile de la data la care a informat despre decizia de retragere.
Comisar sef adjunct
Vasile Latis
Mai nouă Mai veche