Peste 300 de elevi ai Școlii gimnaziale „Miron Costin” implicați alături de polițiști în derularea proiectului „Fără ură. Cu toleranță!”



Şcoala Gimanzială Miron Costin din mun. Suceava şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii desfăşoară în perioada februarie – aprilie 2017 proiectul parteneriual. „Fără ură, cu toleranţă” având ca principal scop creşterea nivelului de informare cu privire la efectele pe care situaţiile de bullying le au asupra tuturor celor implicaţi, minorii putând avea rolul de victimă, agresor sau martor.

Bullying-ul este în general caracterizat ca un comportament agresiv intenționat care este menit să provoace disconfort sau durere, implică un dezechilibru de putere și tărie între agresor și victimă și se manifestă repetitiv, regulat.

Bullying-ul poate lua diverse forme, de la tachinare, zvonuri sau minciuni despre persoana vizată, excluderea dintr-un grup, ameninţare şi până la agresiune fizică. Atunci când acest fenomen se întâmplă prin intermediul dispozitivelor tehnologice acesta poartă denumirea de cyberbullying.

Impactul este resimțit în fiecare dimensiune de dezvoltare psihologică:
  • emoțională, accentuând riscul ca cele mai frecvent trăite emoții în relațiile interpersonale să fie de teamă, furie, frustrare, resentiment, vinovăție sau rușine;
  • socială, aducând în relațiile cu semenii variate comportamente de agresivitate, respingere sau izolare;
  • comportamentală, transformând, pentru mulți copii, comportamentul violent în cea mai intens utilizată strategie de rezolvare a problemelor;
  • cognitivă, reducând resursele copiilor pentru procesul de învățare.

Comportamentele de bullying au stabilitate crescută în timp, sunt cel mai adesea ascunse de adulți și continuă în absența unor măsuri specifice de intervenție. Bullying-ul este o problemă relațională ce solicită întotdeauna o soluție care implică schimbări la nivelul relațiilor între copii și în dinamica grupului. Pentru eliminarea comportamentelor de bullying este necesară o intervenție directă în contextul în care acestea apar, cel mai adesea în mediul școlar.

Un alt aspect asupra căruia atragem atenția este că, într-o situație de bullying toți copiii sunt victime, inclusiv cei care au rolurile de agresor sau martor:
  • victima : cel care suferă consecința directă a agresivității
  • agresorul : cel care este autorul comportamentului violent - cu siguranță, a învățat asta fiind la rândul său martor sau victimă a unui comportament violent într-un alt context de viață
  • martorul : cel care asistă neputincios și învață că școala sau cartierul sunt câmpuri de luptă în care doar cei puternici supraviețuiesc.

Fenomenul de bullying în România

În şcolile din România, în mod repetat, 3 din 10 copii sunt excluşi din grupul de colegi, tot 3 din 10 copii sunt ameninţaţi cu bătaia sau lovirea de către colegi, iar 1 din 4 copii a fost umilit în faţa colegilor, potrivit unui studiu naţional despre fenomenul de bullying, realizat de organizaţia „Salvaţi Copiii” în 2016.

73% din copii au fost martorii unei situaţii de bullying în mediul şcolar, 58% au asistat la situaţii de bullying în propria clasă, 46% în grupul de prieteni, iar 69% în mediul online.

Având în vedere toate aceste considerente poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava au desfăşurat în cadrul proiectului iniţiat la Şcoala Miron Costin, în perioada 10 februarie – 10 aprilie 2017, întâlniri cu elevii dar şi cu părinţii acestora.

Peste 300 de elevi ai şcolii au participat la activităţi interactive şi concursuri cu tematică preventivă, dobândind cunoştinţele necesare prevenirii unor situaţii de risc victimal în lumea virtuală.

De asemenea, în cadrul şedinţelor cu părinţii s-a discutat despre necesitatea supravegherii permanente a comportamentului copiilor şi sesizarea de îndată a oricăror modificări comportamentale. Părinţilor le-au fost oferite şi soluţii tehnice de control parental a dispozitivelor electronice, putând gestiona accesul copiilor sub aspectul timpului petrecut pe reţelele de socializare şi a conţinutului site-urilor accesate.

În cadrul întâlnirilor organizate a fost promovat şi Programul Ora de Net, care prin serviciul gratuit ctrl_AJUTOR, oferă elevilor şi profesorilor informare şi consiliere cu privire la situaţiile de abuz în mediul online. Pentru mai multe detalii despre mesajele campaniei şi resurse educaţionale accesaţi platforma www.oradenet.ro şi pagina www.facebook.com/SigurPeNet
Mai nouă Mai veche