Ziua Internaţională a SSM din anul 2017: Optimizaţi colectarea şi utilizarea datelor de SSM

An de an, pentru a onora inițiativa Organizației Internaționale a Muncii (OIM), Inspecția Muncii organizează ZIUA INTERNAȚIONALĂ A SECURITĂȚII ȘI SĂNĂTĂȚII ÎN MUNCĂ.

Pe 28 aprilie, pentru promovarea la nivel mondial a prevenirii accidentelor și a bolilor profesionale, se desfășoară o campanie de sensibilizare pentru a focaliza atenţia internaţională asupra tendinţelor din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi cu privire la dimensiunea la nivel global a leziunilor, bolilor şi deceselor legate de muncă. Este și ziua în care mişcarea sindicală din lume comemorează Ziua internaţională a lucrătorilor decedaţi şi răniţi. Trebuie menţionată dimensiunea importantă a acestui fenomen, prin evidenţierea statisticilor care estimează că, în fiecare an, se produc peste 2,3 milioane de decese, din cauza accidentelor de muncă şi vătămărilor profesionale, cifră comparabilă cu numărul de victime dintr-un război de anvergură între naţiuni. Peste 300.000 decese se produc anual ca urmare a accidentelor de muncă, acestea însemnând aproximativ 14% din totalul deceselor în muncă şi circa 2 milioane de decese ca urmare a îmbolnăvirilor în muncă, adică aproximativ 86% din totalul deceselor în muncă. În România situaţia accidentaţilor mortal în muncă înregistrează un trend descendent, de la 508 în anul 2008 la 185 în 2014, fenomen îmbucurător care obligă la păstrarea valenţelor.

Pentru desfășurarea campaniei de anul acesta OIM a ales tema ”Optimizaţi colectarea şi utilizarea datelor de SSM” concentrarea făcându-se pe nevoia stringentă a țărilor de a-şi îmbunătăți capacitatea de a colecta și a utiliza date de SSM fiabile. Datele SSM fiabile sunt indispensabile pentru detectarea riscurilor noi și emergente, pentru identificarea sectoarelor periculoase, pentru elaborarea unor măsuri de prevenire, precum și pentru punerea în aplicare a politicilor, a sistemelor și a programelor la nivel internațional, național și de întreprindere. Datele de SSM furnizează baza pentru stabilirea priorităților și măsurarea progresului.

Inspectoratul Teritorial de Munca Suceava, în sărbătorirea acestei zile, întreprinde manifestări constând în mese rotunde, întâlniri cu angajatorii, cu lucrătorii desemnați și partenerii sociali din diferite domenii  de activitate. Cu acest prilej se popularizează ghidul: ”Sănătatea și securitatea în muncă ne privesc pe toți. Orientări practice pentru angajatori, Uniunea Europeană 2016” și se susțin următoarele teme:
  • 28 aprilie în general şi în acest an;
  • De unde îşi colectează Inspecţia Muncii datele;
  • La ce foloseşte Inspecţia Muncii datele de SSM;
  • Unde găsiţi date de SSM;
  • Ce date se cer la nivel de companie;
  • Ce spune legea;
  • Cât timp se păstrează datele de SSM;
  • Bune practici pentru dezvoltarea și punerea în aplicare a Sistemelor Naționale de raportare şi de înregistrare;
  • Provocări pentru colectarea de date fiabile SSM;
  • Surse de date pentru optimizarea colectării și utilizării datelor de SSM.
În această zi, odată cu comemorarea victimelor accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, dorim să atragem atenţia lucrătorilor şi angajatorilor că trebuie să-şi schimbe mentalitatea în ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea lor în muncă. Cu precădere lucrătorii trebuie să adopte o atitudine şi un comportament preventiv, să solicite angajatorilor protecţie colectivă şi, după caz individuală, să se implice în realizarea măsurilor de prevenire şi protecţie şi să-şi însuşească, prin instruire, cele mai bune practici astfel încât să ajungă sănătoşi acasă după o zi de muncă. La rândul lor, angajatorii trebuie să fie conştienţi de obligaţiile pe care le au potrivit cerinţelor legale, de protecţie a vieţii, sănătăţii şi integrităţii lucrătorilor. În cursul acestor manifestări se păstrează un moment de reculegere pentru victimele accidentelor de muncă şi ale bolilor profesionale.

Romeo BUTNARIU
Inspector şef
Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava

Șef serviciu CSSM
Gheorghe Balan, inspector de muncă.
Mai nouă Mai veche