ITM Suceava: Acțiune de verificare a măsurilor stabilite prin procesele verbale de cercetare a evenimentelor

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava desfășoară în anul 2017 o acțiune de verificare la agenții economici din județul Suceava a măsurilor stabilite prin procesele verbale de cercetare a evenimentelor. Acțiunea este cuprinsă în Programul cadru al Inspecției Muncii pentru anul 2017.

Tendința de creștere a indicelui de frecvență a accidentaților în muncă înregistrați în România în ultima perioadă a fost factorul determinant în luarea de către Inspecția Muncii a deciziei de a declanșa acțiunea de monitorizare și verificare a modului în care unitățile ce au înregistrat accidente de muncă realizează măsurile stabilite cu ocazia cercetărilor evenimentelor, măsuri care să ducă la prevenirea altor evenimente similare și care să întărească nivelul securității și sănătății în muncă.

Acțiunea de control se va desfășura în perioada iunie – noiembrie 2017 și va consta în verificarea la angajatori a modului de realizare a măsurilor dispuse prin procesele verbale întocmite cu ocazia cercetării evenimentelor.

Obiectivele acestei acțiuni sunt:
- creșterea gradului de conștientizare al angajatorilor și al lucrătorilor din unitățile care au înregistrat accidente de muncă în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă pentru eliminarea/diminuarea accidentelor de muncă și promovarea stării de bine la locul de muncă, cu consecințe benefice în plan social și professional;
- încurajarea unei abordări participative prin implicarea angajaților și angajatorilor în diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din producerea unor accidente de muncă;
- promovarea bunelor practice privind eliminarea/diminuarea fenomenului accidentogen.

Romeo BUTNARIU
Inspector Şef
Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava

Narcisa CIOLTAN
Consilier,
Compartiment Comunicare şi Relaţii cu Publicul
Mai nouă Mai veche