Majoritatea centrelor de asistență socială, din cele 20 verificate, îndeplinesc condițiile de acreditare

Majoritatea centrelor de asistență socială din județul Suceava, din cele 20 verificate de comisia mixtă numită de prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, îndeplinesc condițiile de acreditare, însă nu toate le îndeplinesc și pe cele pentru obținerea licenței ca furnizori de servicii sociale, arată raportul comisiei respective.

Reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Suceava, ai Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Suceava - Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Direcţiei Sanitare Veterinare, Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au verificat 20 unităţi -7 publice şi 13 aflate în proprietate privată- din cele 22 avute în vedere.

Acțiunea de control a fost realizată ca urmare a ordinului referitor la „acordarea de asistenţă tehnică şi consultanţă centrelor de asistenţă socială neacreditate din judeţul Suceava, în vederea acreditării”, din data de 14 iunie 2017.

„În urma activității desfășurate pe parcursul a două săptămâni, comisia constituită pentru acordarea asistenței tehnice în vederea acreditării unităților de asistență socială și-a atins scopul, în sensul în care am constatat că majoritatea centrelor de asistență socială îndeplinesc condițiile de acreditare, iar noi le-am oferit suport cu privire la pașii pe care trebuie să-i parcurgă în vederea intrării în legalitate. Ne-am deplasat la fața locului, le-am făcut recomandări, le-am lăsat formulare pentru a simplifica procedurile. Vom monitoriza, în continuare, intrarea în legalitate, în baza unor termene pe care le vom stabili pentru fiecare centru în parte, în funcție de cele constatate la fața locului, și vom acorda sprijin în acest sens”, a declarat prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi.

Potrivit raportului menționat, doar două din unitățile de asistență socială verificate pot depune atât documentaţia în vederea acreditării ca furnizor de servicii sociale, cât şi documentaţia pentru licenţierea serviciului social.

Alte 6 centre sociale au primit acceptul comisiei de a depune documentația pentru acreditare, urmând ca în termen de 3 ani să depună și documentele de obținere a licenței, pentru aceasta din urmă unele dintre ele având de îndeplinit anumite condiții ce țin fie de autorizarea sanitară, sanitar veterinară sau ISU. În cazul a 7 așezăminte sociale poate fi depusă documentația pentru acreditare, dar nu vor fi licențiate întrucât nu îndeplinesc condițiile, la 2 dintre ele clădirile nefiind rezistente la incendiu.

Comisia a verificat și Unitatea de asistenţă medico-socială din Dumbrăveni, aflată în administrarea Consiliului Local, pentru care există certificat de acreditare ca furnizor de servicii sociale, însă acesta expiră în luna decembrie 2017. Ca atare, unitatea trebuie să depună urgent documentaţia pentru licenţierea serviciului social, în acest sens fiind necesare atât îndeplinirea standardelor de calitate, cât şi obţinerea autorizaţiei ISU.

Centrul pentru informare și sensibilizare a victimelor violenței în familie din Vicovu de Jos va fi mutat într-o clădire nouă, fiind necesară acreditarea ca furnizor de servicii, iar ulterior - acreditarea serviciului social, în condițiile îndeplinirii standardelor de calitate și a obținerii autorizațiilor prevăzute de lege.

A mai intrat în atenția comisiei menționate AFMC “Sf. Voievozi Mihail şi Gavril”, din municipiul Vatra Dornei, care funcționează cu o cantină socială ce deservește 100 copii. Au fost iniţiate demersuri pentru înfiinţarea unei alte asociaţii care să preia cantina socială şi să dezvolte un centru de plasament, urmând ca toată documentaţia să fie refăcută pentru noua asociaţie.

Centrul de zi pentru copii din Vatra Moldoviţei, aflat în subordinea Primăriei de acolo, construit şi utilat prin derularea unui proiect cu fonduri europene, nu funcționează, nu are beneficiari, iar din discuţiile avute cu reprezentanţii autorităţii locale, se intenţionează ca în această clădire să fie transferată şcoala cu clasele I-IV din comunitate, arată raportul comisiei mixte.

Centrul social din Pârteștii de Sus nu mai funcționează, fiind transformat în schit.

Nu au fost verificate două 2 unităţi – Aşezământul pentru copii din Podu Coşnei şi Unitatea de asistenţă socială cu cazare în Mălini, deoarece nu mai funcționează ca aşezăminte sociale.

Verificarea încrucișată realizată de Prefectul Mirela Adomnicăi cu Registrul Naţional al Furnizorilor de Asistenţă Socială, de la Ministerul Muncii a relevat că în judeţul Suceava sunt 125 de astfel de unități de asistență socială, 103 fiind acreditate. Trei dintre acestea au şi licenţă pentru servicii sociale.

Biroul de presa al Instituției Prefectului-Județul Suceava

Niciun comentariu

Un produs Blogger.