Suceava: Vânzătoare ambulante de parfumuri au furat 1.000 de lei de la o bătrână cu deficiențe de auz și vorbire

Deşi în mod constant poliţiştii promovează cu sprijinul mass-media recomandări preventive, unii cetăţeni, din dorinţa unui câştig material sau economisirii unor bani, ignoră aceste sfaturi şi cad victime ale escrocilor.În primele 6 luni ale anului 2017, poliţiştii au intensificat acţiunile de verificare şi control în special pe drumurile comunale şi judeţene din zona de sud a judeţului, pe căile de acces dinspre judeţele Iaşi şi Neamţ.
Au fost identificate peste 50 de vehicule care transportau diverse produse oferite spre vânzare (pături, plapume, oale, etc) şi peste 70 de persoane au fost introduse în bazele de date ale poliţiei.
Cu toate acestea, unii cetăţeni cad încă pradă înşelăciunilor şi furturilor din locuinţă tocmai datorită faptului că intră în aparente relaţii de afaceri cu infractorii şi le permit acestora accesul în curţi sau locuinţe sub diverse pretexte.

La data de 07.07.2017, ora 17.04, Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată prin SNAU 112 de către o tânără cu privire la faptul că la aceeaşi dată, în jurul orei 16.30, două femei necunoscute au venit la apartamentul soacrei sale de 69 de ani, din municipiul Suceava, şi din interior i-au sustras suma de 1000 lei.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că femeia de 69 de ani locuieşte singură în municipiul Suceava şi este cunoscută cu deficienţe de auz şi vorbire. În data de 07.07.2017 în jurul orei 15.30, în timp ce se afla la domiciliu, la uşă au sunat două femei necunoscute, de aproximativ 25 ani şi sub pretextul comerţului cu parfumuri şi produse de curăţenie, au intrat în apartament. Au stat aproximativ o oră în bucătărie cu victima, perioadă în care cele două persoane i-au prezentat mai multe parfumuri. La un moment dat una dintre acestea a pretins că pleacă, însă s-a deplasat în sufragerie, iar dintr-un plic a sustras suma de 1000 lei. Ulterior şi cea de-a doua tânără a ieşit din încăpere şi amândouă au părăsit în grabă apartamentul.
S-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de ,,furt”.

Poliţiştii reamintesc faptul că, un mod de operare distinct îl reprezintă vânzarea unor diferite obiecte de uz casnic direct la domiciliu sau oferta de a efectuat anumite lucrări gospodăreşti. Toate acestea sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa victimei, iar în momente de neatenţie sunt sustrase bunuri şi valori din casă.
De aceea recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor astfel de oferte care de cele mai multe ori sunt la preţuri mari şi calitate mică.
De asemenea nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile.
Tuturor celor care au de făcut diverse reparaţii în gospodărie, le recomandăm să angajeze firme autorizate şi să nu se încreadă în preţul mic oferit de aceste persoane.

În cazul în care aveţi suspiciuni cu privire la faptul că sunteţi înşelaţi apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!

Poliţiştii recomandă efectuarea de activităţi de comerţ doar în spaţiile special amenajate şi cu respectarea legislaţiei în vigoare privind actele de comerţ.

IPJ Suceava
Mai nouă Mai veche