APM Suceava: Stadiul actual al depozitării deșeurilor în județul Suceava



Gestionarea deşeurilor presupune colectarea, transportul, valorificarea şi eliminarea acestora, inclusiv monitorizarea depozitelor de deșeuri după închidere. În județul nostru, și în prezent, cea mai mare parte a deşeurilor municipale colectate este eliminată prin depozitare pe stații de stocare temporară, determinând pierderi importante de resurse materiale, energie şi implicit poluarea factorilor de mediu.

Eliminarea deşeurilor, realizată exclusiv prin depozitare, continuă să fie una din cele mai dificile probleme în ceea ce priveşte managementul deşeuri. Depozitele neconforme de deşeuri menajere din județul Suceava au fost închise cu fonduri din Programul Operațional Sectorial Mediu (POS), prin implementarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Suceava”, pentru care a fost emis acordul de mediu nr. 9//12.10.2009, revizuit la data de 23.12.2010.

În acordul de mediu pentru depozitele de deşeuri neconforme, Buliceni-Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc au fost prevăzute doar lucrări de închidere intermediară, specificându-se faptul că închiderea finală se va realiza ulterior, din alte fonduri.

La ora actuală lucrările de închidere intermediară sunt finalizate - proces verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nr. 5917/11.03.2016 şi proces verbal de recepţie finală nr.7327/30.03.2017.

Depozitele de deşeuri neconforme din judeţul Suceava au fost preluate de către Consiliul Judeţean Suceava doar pentru execuţia lucrărilor prevăzute în proiectul menţionat, urmând să fie predate autorităţilor administraţiei publice locale, care nu dispun de fondurile necesare pentru realizarea lucrăriilor de închidere finală a acestor depozite.

Având în vedere faptul că finanţarea lucrărilor de închidere ar putea fi promovată ca activitate în cadrul unui proiect integrat de management al deşeurilor doar dacă este inclusă ca investiţie necesară în Planul Național de Gestiune a Deșeurilor (PNGD)/Planul Județean de Gestiunea Deșeurilor (PJGD), atât Agenția pentru Protecția Mediului Suceava, cât şi primăriile în cauză au solicitat Ministerului Mediului includerea acestora în prevederile PNGD. După definitivarea PNGD, şi includerea acestor investiţii necesarese se impune modificarea în consecinţă a Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) din perspectiva unor noi acţiuni eligibile.

Riscuri: Depozitul Buliceni Vatra Dornei este deja inclus în lista celor 28 depozite de deşeuri neconforme pentru care a fost declanşată procedura de infringement, dar acelaşi risc există şi pentru depozitul Câmpulung Moldovenesc.

Depozitele conforme Moara şi Pojorâta nu sunt operaționale. Prima celulă din Depozitul Moara a fost realizată dar nu este încă pusă în funcţiune (proces verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nr.4748/26.02.2016 şi proces verbal de recepţie finală din martie 2017). Prima celulă va avea o capacitate de cca 1.380.000 tone şi se preconizează că va funcţiona 10 ani.

Consiliul Județean Suceava a depus solicitarea de obţinere a autorizaţiei integrate de mediu pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Moara (CMID Moara), în data de 21.06.2017, şi a iniţiat procedura de achiziţie publică pentru atribuirea contractului „Delegare prin concesiune a gestiunii de administrare a depozitului de deşeuri, administrarea staţiei de sortare şi a centrului public de colectare din cadrul CMID Moara”.

În data de 12.09.2017 a fost programată depunerea şi deschiderea ofertelor, urmând ca în cel mai scurt timp, estimat 15.10.2017, să se atribuie acest contract, dacă nu vor fi contestaţii.

Lucrările de construcţie a depozitului ecologic de la Pojorâta la un stadiu fizic de execuţie de 99%, vor fi finalizate cu finanţare din POIM, contractul fiind fazat.

Decalajul de timp între sistarea activităţii depozitelor neconforme şi intrarea în funcţiune a celor două depozite zonale de deşeuri Moara şi Pojorâta, cauzează o mare dificultate în gestionarea deșeurilor colectate şi impune adoptarea unor soluţii temporare până la rezolvarea problemei (spaţiile pentru stocarea temporară a deşeurilor).

Ca şi în anii anteriori, deşeurile colectate de serviciile de salubritate sunt stocate temporar în spaţii special amenajate şi urmează să fie relocate pe depozitele ecologice, când acestea vor deveni funcţionale.

În prezent sunt utilizate următoarele spaţii de stocare temporară:
  • SC DIASIL SERVICE SRL – spaţiu de stocare temporară din oraşul Gura Humorului - zona Lunca Boilor (lângă depozitul neconform Gura Humorului);
  • SC DIASIL SERVICE SRL – spaţiu de stocare temporară din com Ipoteşti;
  • MUNICIPIUL FĂLTICENI - Spaţiu de stocare temporară din Mun. Fălticeni, str. Antileşti, fn;
  • SC RITMIC COM SRL – spaţiu de stocarea temporară din extravilanul com Ilişeşti, nr. Cadastral 1203;
  • SC SERVICII COMUNALE SA Rădăuţi – spaţiu de stocare temporară din mun. Rădăuţi, zona Scuntari.
  • Cantităţi însemnate de deşeuri ( cca 25.520 t) mai sunt stocate într-un spaţiu de stocare temporară administrat de SC SERVICII COMUNALE SA Rădăuţi, pe care nu s-au mai depozitat deşeuri din anul 2015.
Ataşam prezentei un centralizator al cantităţilor totale de deşeuri existente în spaţiile de stocare temporară din judeţul Suceava, cantităţi ce vor trebui relocate pe depozitul Moara odată cu intrarea în funcţiune a acestuia.
Responsabilitatea pentru gestionarea deșeurilor municipale aparţine administraţiilor publice locale, care, prin mijloace proprii sau prin concesionarea serviciului de salubrizare către un operator autorizat, trebuie să asigure colectarea (inclusiv colectarea separată), transportul, tratarea, valorificarea și eliminarea finală a acestor deșeuri.

Primăriile din judeţul Suceava acționează în mod individual pentru asigurarea salubrizării, neexistând încă o abordare zonală, care să rentabilizeze acest serviciu. Dificultatea colectării taxelor de salubrizare de la populație și implicit a achitării tarifelor către operatorii de salubritate, sistarea activităţii depozitelor neconforme necorelată cu intrarea în funcţiune a celor două depozite ecologice, influențează negativ calitatea serviciului de salubrizare asigurat, atât în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor în amestec, cât şi colectarea selectivă.

O parte din aceste deficienţe se vor rezolva prin stabilirea operatorilor zonali de salubritate şi intrarea în funcţiune a tuturor dotărilor procurate şi a facilităţilor realizate prin proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Suceava”, astfel încât acest serviciu să devină rentabil şi să opereze într-o manieră ecologică, cu accent pe colectarea selectivă şi valorificarea deşeurilor reciclabile.

În prezent, în judeţul Suceava sunt operaţionale 9 facilităţi pentru sortarea deşeurilor (dintre care 8 utilizate) şi două staţii de transfer, după cum urmează:
  • staţie de transfer cu linie de sortare a deşeurilor şi presă pentru balotare, aparţinând Consiliului Local Gura Humorului; linia de sortare a devenit operaţională din anul 2009, iar staţia de transfer este utilizată din anul 2012;
  • staţie de transfer a deşeurilor aparţinând Consiliului Local Vatra Dornei, în care se realizează şi recuperarea manuală a deşeurilor reciclabile, pusă în funcţiune din anul 2009;
  • staţie de tratare mecanică a deşeurilor aparţinând Consiliului Local Rădăuţi, pusă în funcţiune din anul 2011;
  • linie de sortare şi balotare a deşeurilor aparţinând Consiliului Local Siret, care deşi este finalizată nu este dată în exploatare din cauza lipsei de personal; deşeurile colectate selectiv în oraşul Siret sunt preluate vrac de către un operator autorizat din comuna Marginea, care le sortează şi le balotează;
  • staţie de sortare şi prese de balotare a deşeurilor reciclabile aparţinând SC RITMIC COM SRL Suceava, punct de lucru Ilişeşti, utilizată din anul 2011;
  • platformă pentru sortarea deşeurilor aparţinând SC DIASIL SERVICE SRL Suceava, utilizată din anul 2011;
  • platformă pentru sortarea deşeurilor aparţinând SC TEST PRIMA SRL Suceava, care deşi este autorizată din anul 2012 nu a fost utilizată ;
  • platformă pentru sortarea deşeurilor aparţinând SC GOSPODĂRIRE ORĂȘENEASCĂ SA Vatra Dornei, utilizată din anul 2012;
  • spaţiu pentru sortarea deşeurilor aparţinând SC FLORCONSTRUCT SRL Câmpulung Moldovenesc, autorizat în anul 2015.
Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Suceava” a fost fazat, urmând să fie finalizat cu fonduri din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020). Fazarea proiectului se regăseşte pe Axa prioritară 3 - Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor.

Centralizator al cantităţilor totale de deşeuri existente în spaţiile de stocare temporară din judeţul Suceava

În prezent în judeţul Suceava există şase spaţii de stocare temporară, dintre care unul nu mai este utilizat din anul 2015, în care s-au acumulat, începând din anul 2014, cantităţi importante de deşeuri nepericuloase, situaţia acestora fiind redată în tabelul următor:

Denumire Operator Acte de reglementare Cantitatea de deșeuri stocată pe amplasament la sfârşitul anului 2016 - tone
Spaţiu de stocare temporară Ipoteşti SC DIASIL SERVICE SRL AM nr 340 valabililă de la 12.12.2014 până la 12.12.2015, AM nr.7 valabilă de la 11.01.2016 până la 10.01.2017,
AM nr. 10 din 20.01.2017 valabilă până la 19.01.2018
131.045
Spaţiu de stocare temporară oraş Gura Humorului SC DIASIL SERVICE SRL AM nr 256 valabililă de la 08.08.2014 până la 18.08.2015, AM.nr.295 valabilă de la 09.10.2015 până la 08.10.2016,
AM nr. 277 valabilă de la 28.10.2016 până la 27.10.2017
24.341
Spaţiu de stocare temporară Fălticeni SC GOSCOM SA AM nr 355 valabililă de la 19.12.2014 până la 18.12.2015,
AM nr.388 valabilă de la 18.12.2015 până la 17.12.2016,
AM nr. 311 valabilă de la 19.12.2016 până la 18.12.2017
32.233
Spaţiu de stocare temporară Ilişeşti SC RITMIC COM SRL AM nr.280 valabilă de la 16.09.2014 până la 15.09.2015,
AM nr.241 valabilă de la 16.09.2015 până la 15.09.2016,
AM nr.276 valabilă de la 28.10.2016 până la 27.10.2017
63.499
Spaţiu de stocare temporară Rădăuţi * SC SERVICII COMUNALE SA Rădăuţi AM nr. 140 valabilă de la 12.04.2013 până la 12.04.2014,
AM nr.114 valabilă de la 14.04.2014 pănă la 14.04.2015
25.520
Spaţiu de stocare temporară Rădăuţi SC SERVICII COMUNALE SA Rădăuţi AM nr.214 valabilă de la 25.08.2015 la 25.08.2016,
AM nr.275 valabilă de la 28.10.2016 până la 28.10.2017
13.710
Total 290.348
*Pe acest amplasament nu s-au mai depozitat de deşeuri din anul 2015

Din informațiile transmise de operatorii acestor spaţii de stocare temporară rezultă că în anul 2017 s-au mai stocat cca 76.630 tone, deci pe aceste amplasamente până în prezent ar exista aproximativ 366.978 tone de deşeuri nepericuloase.
Acestea vor trebui relocate pe depozitul Moara în şase luni de la intrarea în funcţiune a acestuia, potrivit celor menţionate în autorizaţiile de mediu.

Director executiv,
ing. Vasile OȘEAN
Mai nouă Mai veche